Lépj ki vagy állj bele!

Hogyan szállj ki veszteséges folyamatokból, hogyan minimalizáld az erőforrásaidat ért károkat, erről értekezik Annie Duke könyve, a Lépj ki vagy állj bele! című kiadvány. A szerző megmutatja, mi a különbség kudarc és pazarlás - kontra kilépés viszonyában, illetve, hogy az időben történő kilépés miért nem feladás. 

Merre menjek?

Könyvajánló
Író: Annie Duke
Fordító: Németh Anikó Annamária

Lépj ki vagy állj bele!

Muhammad Alit ugyanaz a kitartás vezérelte a csúcsra, mint ami a vesztét is okozta, ugyanis döntéseink egyik fő hibája az, hogy feladásként értelmezzük az időben történő kilépést. Ha érdeklődni kezd az ember különféle marketinges fogások, módszerek iránt, az új vállalkozások indítására, felpörgetésére számtalan videókonferencia, tanulmány és előadás áll rendelkezésre, komplett iparágak telepedtek rá a felmerülő kérdések megválaszolására. De mi a helyzet a vállalkozás befejezésével, amikor a károkat mérséklendő, megfelelő időben fel kell(ene) számolni a céget? Valóban az az igazi kudarc, ha valami nem jön be, vagy inkább az, hogy nem veszed észre, mikor kell kiszállni belőle? Hová lesz a hatékony navigációnk, amivel lezárhatunk egy veszteséges ügyet vagy a csúcson kiszállva előnyt kovácsolhatunk a történésből?

B-terv - mond ez valamit neked? Amikor megy a szekér, de te figyelembe veszed, hogy bármi előfordulhat, és kellenek egyéb verziók is, amelyek rugalmasan alkalmazva életbe léptethetők, ha szükséges. Vigyázni kell, mert a célokra való összpontosítás csőlátást okozhat, ilyenkor rajtad kívül mindenki láthatja az objektív valóságot, csak te nem, mert annyira a célra fókuszálsz, hogy nem veszed észre az orrod előtt zajló folyamatot, és ezért nem is értékelheted helyén őket. Igaz, ami igaz, mindenki utálja a mentális veszteséget, képes úgy érezni, hogy a belefektetett anyagi és szellemi erőfeszítések innentől pazarlás kategóriába esnek, amit szintén kerül a felelősségteljes ember, de a helyzet mégis átértékelést igényel: az igazi pazarlás az, amikor egy reménytelen ügyre további erőforrásokat tékozlunk a megtérülés nulla esélyével.

A szívósság, kitartás jó tulajdonságok egy emberben, csakhogy sok olyasmi is akad, ami nem éri meg az érte való küszködést. A kettő közötti különbség felismerése teszi az ember igazán önreflexív, felelősségteljes felnőttemberré. A célkitűzések eleve két sarkalatos lehetőséget hordoznak magukban, a sikert és a kudarcot - ezért a célokat egy folyamatosan változó világban rugalmasan érdemes kezelni. Ezekre, és sok másra hívja fel a figyelmet Annie Duke könyve, amikor rehabilitálni igyekszik a kilépés módszertanát. Szórakoztató módon tárja az olvasók elé a kudarc és a pazarlás átértékelésének metodikáját, mert valamibe beleállni ugyanolyan fontos, mint időben észrevenni és kilépni a halálraítélt projektekből.

Menetközben értekezik különféle kognitív és identitásvezérelt csapdákról, példaként élvezetes történeteket citálva a leírtak alátámasztására. A témával kapcsolatban kifejt néhány látszólagos ellentmondást, a laikus szemlélő (én) pedig szájtátva lapozok tovább, hogy na ne (de még inkább: mondjad, mester...).

Szóval: szerintem olvassátok! Kiválóan alkalmazható a legkülönfélébb problémák átlátására és megoldására, nemcsak kereskedőként, hanem megoldandó családi, iskolai, munkahelyi konfliktusok esetén is.

Fülszöveg

E könyv elolvasása során az olvasó megtanulja, hogyan válhat az időben történő kilépés, bizonyos dolgok megfelelő pillanatban való feladása igazi erénnyé. Rengeteg olyasmi akad az életünkben, amihez feltétlenül érdemes ragaszkodni, de jócskán vannak olyanok is, amelyek nem érik meg, hogy mindenáron kitartsunk mellettük. A trükk abban rejlik, hogy rájöjjünk, mikor jön el az ideje odébbállnunk. Az ehhez szükséges eszközök kifejlesztésében nyújt segítséget ez a kötet.

„Ez a nagyszerű és szórakoztató könyv az ember cselekedeteinek és döntéseinek egyik fő hibáját: a feladásként értelmezett kilépéssel szembeni előítéletet dokumentálja. Jómagam sokat tanultam a kudarcokról szóló, lenyűgöző történeteiből és megalapozott következtetéseiből.”


Anne Duke (1965) egykori profi pókerjátékos, a viselkedés- és a döntéstudomány jeles képviselője, több kiváló könyv írója. A Lépj ki vagy állj bele! az első kötete magyarul.
Köszönjük, Corvina Kiadó!
A könyv fedlapjára kattintva a mű kedvezményes áron elérhető a Kiadó oldalán.

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok

Cím: Lépj ki vagy állj bele! - Döntéseink egyik fő hibája: feladásként értelmezni az időben történő kilépést
Szerző: Annie Duke
Fordító: Németh Anikó Annamária
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 360
Megjelenés: 2023. szeptember 20.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631369465
Méret: 197 mm x 138 mm x 30 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes