Mamusz, bejgli, szerelem

Szeretnél valami kis kedvet összevakarni a karácsonyhoz? Ne menj tovább, Király Anikó Mamusz, bejgli, szerelem könyvével azonnal helyben vagy! Friss hangon, üdítő eredetiséggel, finom (és szinte folyamatos) humorral fűszerezve varázsol el ez az üde lányregény, amit hatvanasként (is) úgy faltam, mintha kötelező lenne olvasni. 


Könyvajánló
Király Anikó

Mamusz, bejgli, szerelem

A kötet a Menő Könyvek gondozásában került a könyvesboltok polcaira, igazi kuriózum a maga nemében, kiemelkedő írói teljesítmény a lányregények sorában. Király Anikó neve számomra innentől garancia a kellően bölcs, de mégis üde regények műfajában, nem is értem, hogy nem találkoztam még a nevével. Azt is meg kell mondani, hogy a kiadó munkatársa javaslatára vettem kezembe a művet, és milyen jól tette, hogy finom nyomással rávette kolléganőmet a könyv listánkon kívüli elhozatalára. Ilyen hozzáértő munkatársat kívánok minden kiadónak!

A kötet a Rólad-Neked Könyvek egyik darabja, a Strand, papucs, szerelem-sorozat második része. (Feltétlenül be kell szereznem az első részét!) Fiatal felnőtteket szorongató gondolatokat veséz ki: ki vagyok? Hol a helyem a világban? A nagy Ő tényleg a nagy Ő? Összeköltözzek valakivel? Igent mondjak a barátom nagy kérdésére?

„Az ünnepet mindenki maga definiálja, és egyetlen szabálya van, mégpedig az, hogy olyanokkal töltsük, akiket eléggé kedvelünk ahhoz, hogy ne akarjuk megetetni vele a társasjáték dobozát, ha a győzelem előtt rántja ki alólunk a szőnyeget.”

Nézzük az alaphelyzetet. Kertész Boglárka húszéves múlt, édesanyja utazási irodájában dolgozik idegenvezetőként. Apukája továbbra is kempinget vezet, valamint szorongva osztálytalálkozóra készül (és furcsán viselkedik), és ha mindez nem elég, mindjárt itt vannak az év végi ünnepek. Bogi nem szereti a karácsonyt. 15 éveskori fogalmazásában elégtelent is kapott alkotására, mert ugyan a bevezetője érdekfeszítő volt, a tárgyalás alapos, a befejezés viszont hiányzott, ÉS a téma nem az volt, hogy miért utálja a karácsonyt, hanem az, hogy miért szereti. Ilyeneket írt bele: 

- számára az ünnepi időszak maga a pokol,
- akkor váltak el a szülei,
- egy patkány akkor dézsmálta meg a vészédességes ládikóját,
- Mikulás nem is létezik,
- mert utál korcsolyázni (tanulni), de muszáj,
- ki nem állhatja Ida néni bejglijét,
- mindig történik vele valami, ami miatt orvoshoz kell menni,
- a bolondos karácsonyi pulcsikban úgy néz ki, mint akit lehányt a kapitalizmus szelleme,
- és mert csak - ez már saját hozzátennivalóm.

Szóval, Bogi utálja a karácsonyt, ami Robi szerint (aki Bogi főttkukorica és fotóbolond barátja, és ő IS furcsán viselkedik), szóval őszerinte nagy butaság, és nagyon szeretné, ha a lányt is átlengené a karácsony szívmelengető hangulata. Itt tartunk, amikor Bogi lemegy a számos kacatot rejtő pincébe, hogy elővadássza a karácsonyi dekorációt. Mindenféle tárgyat, dobozt arrébb kell mozgatnia, mire a "kari fiszfaszok" megnevezésű tároló a kezébe akad - de nem csak az! Talál egy hógömbbe rejtett jegygyűrűt is egy levélke kíséretében, amiben egy Vajk nevű fura arc kéri meg egyetlen Juditja (Bogi anyukája) kezét. A lány egyszerre fagy le, gyullad ki és azonnal utána akar járni a dolognak: KI EZ A VAJK?

Robival öt éve vannak együtt, és a fiú összeköltözést javasolt nem is olyan régen neki - amitől Bogi úgyszintén bepánikol, mint feljebb az ismeretlen jegygyűrűtől. Itt tartunk tehát: "két jegygyűrű, egy lista, egy vizsgamunka, egy guruló és egy sima étterem, egy kemping (ami már nem romos), egy utazási iroda, egy régi és egy új szerelem, négy adventi vasárnap, no meg egy felejthetetlen karácsony a Balaton partján."

Olvasás közben gyakori a mosolygás, hangos nevetés, miközben drukkoltam Boginak, hogy révbe érjen az élete. Szórakoztató lányregény, amely modern stílusban szól az olvasóhoz, üde, friss hangon meséli a történetet, amelynek vannak mélységei is. Karakterei alaposan kidolgozottak, finom szlenggel, remek humorral operálva kimagasló regény született műfajában. A boldog vég nem kérdés, de mire elérnek oda hőseink, olvasás közben borítékolható a kellemes időtöltés. A kötet egyik üzenete, hogy a karácsony bizony jó dolog, csak nem kell túlspilázni semmit. Család, barátok fontosak (akkor is, ha olyanok, amilyenek), elfogadás, nyitottság, önreflexió úgyszintén, és ha ezeket helyükön kezeljük, megy minden, mint a karikacsapás. 

Fantasztikus, humoros, szellemes karácsonyi könyv - szerintem olvassátok! (És ha a lányotok olvassa, nyugodtan kérjétek kölcsön tőle, páratlan élményt fog nyújtani!)

Fülszöveg

A ​"Vadkacsa hadművelet" után pár évvel Bogi édesanyja utazási irodájában dolgozik. Bár imádja mások utazásait szervezni, az adventi vásárokkal nincs kibékülve, sőt magával a karácsonnyal is hadilábon áll, mivel gyerekkorában éppen az ünnepek alatt váltak el a szülei.
Robi, Bogi főttkukorica- és fotóbolond barátja szeretné, ha a lány átérezné a karácsony szívmelengető hangulatát. Persze ezt nem egyszerű megvalósítani, ha Bogit Bugyinak hívja a féltestvére, édesanyja körül felbukkan régi iskolás szerelme, az édesapja pedig életében először valódi majrézás tüneteit produkálja közelgő osztálytalálkozója miatt. Mindennek a tetejébe maga Robi is furcsán viselkedik, ráadásul Boginak el kell döntenie, tovább viszi-e a családi vállalkozást, és ha igen, egyáltalán melyiket?
Két jegygyűrű, egy lista, egy vizsgamunka, egy guruló és egy sima étterem, egy kemping (ami már nem romos), egy utazási iroda, egy régi és egy új szerelem, négy adventi vasárnap, no meg egy felejthetetlen karácsony a Balaton partján.


A nevem Király Anikó. Már egészen megszoktam, sőt, hallgatok is rá. Időm nagy részét írással töltöm. Ha pedig nem írok, akkor rajzolok. Igazából semmi máshoz nem értek (ami az iskolán kívül sosem jelentett problémát), de nem is hiányzik semmi más az életemből.


Éppen most fogynak a tizenhatodik jegyzetfüzetem üres lapjai, úgyhogy még rengeteg mesélnivalóm van a számotokra.

(Felvidékről, a mátyusföldi Feketenyékről származó gyerek és ifjúsági regényíró.)

Fotó: Szalmás Krisztina

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Menő Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Mamusz, bejgli, szerelem - Rólad-Neked könyvek
Szerző: Király Anikó
Kiadó: Menő Könyvek
Sorozat: Rólad-Neked Könyvek
Oldalak száma: 336
Megjelenés: 2023. november 06.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635844357
Méret: 215 mm x 135 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes