Szeresd meg önmagad!

 Könyvajánló - Sheleana Aiyana: Szeresd meg önmagad!

Kapcsolatainkban ​sokszor eltitkoljuk érzéseinket azért, hogy kiérdemeljük a vágyott szeretetet. Sheleana Aiyana spirituális író, a – több mint 3 millió követővel rendelkező – Rising Woman program kidolgozója szerint az igazán boldog és tartós kapcsolatot akkor találhatjuk meg, ha megszerettük önmagunkat, működésünket már nem a múltbeli traumáink határozzák meg és nem külső megerősítésekre hagyatkozunk, hanem önmagunk támaszaivá válunk.
Az egészséges kapcsolatok kialakításához önazonosnak kell lennünk: fel kell térképeznünk, mi fontos a számunkra, – milyen a saját értékrendünk, mik a céljaink és az álmaink. Ez az önismereti munka elengedhetetlen, hiszen az önmagunkkal való egészséges viszonyból táplálkozik minden más is – mély barátságaink, családi kötelékeink, a munkánk iránti szenvedélyünk, csakúgy, mint a romantikus kapcsolataink.
A könyvben található változatos gyakorlatok, tesztek, meditációs feladatok segítségével belső utazásra indulhatunk, begyógyíthatjuk régi sebeinket és átformálhatjuk családi, transzgenerációs mintáinkat.




Sheleana Aiyana könyve hathatós segítséget nyújt abban, hogy megismerjük és megszeressük önmagunkat. Véleményem szerint az, aki nem ismeri és szereti önmagát, az nem képes jól szeretni másokat és a világot sem. Azért is van ennyi keserűség, ennyi felszínes kapcsolat, ennyi családi és párkapcsolati válság, mert az emberek nagy része soha nem vette a fáradságot, hogy megpróbálja megismerni, és fokozatosan felfedezni önmagát az változásaival és a gyökereivel együtt, és még kevésbé próbálják megszeretni önmagukat. Enélkül pedig nehéz jól lenni, nehéz megtalálni a szép és boldog pillanatokat, amelyek akkor is vannak, ha épp valami nagy problémával nézünk szembe. Csak épp nem tanultuk meg észrevenni őket, nem tanultuk meg, hogyan ismerjük meg magunkat és főleg, hogy hogyan fogadjuk el magunkat.

Utóbbi a legnehezebb. Elfogadni. Mindig kívülről várjuk a megváltást - majd a párunk megment, majd a nagy ő, az igaz szerelem, majd az álom munkánk, majd a gyerek, majd a megváltó... mindezek csak mankók lehetnek, de ha nincs meg az alap, kevés, rogyadozni fog a várunk. Az alap pedig mi magunk vagyunk. Értékesek és teljesen vagyunk, a párkapcsolatban sem a másik felünket keressük, mert nem egy fél vagyunk.

Sheleana Aiyana végigvezet a lépéseken és gyakorlatokat mutat, hogyan ismerhetjük meg jobban önmagunkat, hogyan találhatjuk meg a múltunkban és a családok múltjában a válaszokat, azzal együtt, hogy a megismerés után engedjük is el, fogadjuk is el! A múlton nem tudunk változtatni, ahogy a családtagjainkon, szeretteinken sem. Azon tudunk, hogy mi magunk hogyan reagálunk, mit kezdünk egy kérdéssel, hogyan gondolkodunk. Igazából egyetlen dolog van a világon, amire valódi befolyásunk van, és az mi magunk vagyunk. Ez viszont önismeret nélkül nem megy. 

A könyv néhol az én ízlésemnek túlságosan elmegy spirituális irányba, de ezzel együtt is nagyjából ugyanazokat fejti ki, amit szerintem minden értelmileg és érzelmileg felelős, felnőtt ember gondol. A gyakorlatai és az összefoglaló listák, a rövid fejezetek és a saját és más nők történetei pedig nagyon jó segítséget és példát adnak.




Sheleana Aiyana jóformán a semmiből építette fel a Woman Rising programot, sőt, mínuszból. 1988-ban született, az édesanyja 1991-ben egy árvaháznál hagyta. 12 éves korára masszív alkoholfüggő, 14 éves korától a kemény drogok rabja volt, aki rosszabbnál rosszabb kapcsolatokba menekült. Végül 26 évesen vált el, otthagyva egy mérgező kapcsolatot, és akkor döbbent rá, hogy mindaz a fájdalom, az elhagyatottság, a féltékenység, minden, amit érez, nem a (volt) férjéről szól, hanem saját magáról. Itt kezdődött az útja, aminek a mentén mára nők százainak tudott segíteni abban, hogy értelmes és normális kapcsolatot tudjanak kialakítani saját magukkal, a családjukkal, a párjukkal. 

Ha már elég időt szántuk arra, hogy megismerjük saját történetünket és megértettük legmélyebb szükségletünket, miszerint szeretetre és elfogadásra vágyunk, sokkal kevésbé leszünk hajlamosak a felfokozott pillanatokban elhatárolni magunkat saját érzelmeinktől, sőt inkább sebezhetően, nyitott lélekkel közelítünk majd a helyzethez. Ha kellő önismerettel és megfelelő akarattal vágunk bele, a felkavaró élmények a tanítómestereinkké válnak. Megmutatják, hol sérültünk meg, és felkínálják a lehetőséget,
hogy tiszteljük a fájdalmat, az árulást, a haragot, amelyekre talán nem is adtunk engedélyt magunknak annak idején, amikor a sérülés ért minket.

A jellegéből adódóan a könyv is elsősorban nőknek és nőkről szól, de szerintem haszonnal forgathatják férfiak is, hiszen ők is a körforgás részei. Segít, hogyan vegyük észre a testünk jelzéseit, hogyan húzzuk meg a határainkat, mikor érdemes komolyan venni a vészjelzéseket, és a megismerés által abban is segítséget nyújt, hogyan kommunikáljunk jobban. Bár nem az asszertív kommunikációról szól, a zöld-sárga és piros jelzések mentén kialakíthatunk olyan kommunikációs eszköztárat is, ami kevésbé bántó. 

Soha nem tanulunk sem jól kommunikálni, sem önismeretet szervezett keretek között, ilyen dolgokra nem térnek ki az iskolai órák, és otthon sem igazán sajátíthatjuk el, ami szerintem probléma. Sokkal kevesebb adat, és sokkal több hasonló elférne az iskolákban, kevesebb problémás gyerek lenne idővel, kevesebb erőszak és agresszió, mert már felnőve az a generáció magától keresné az utat önmagához, és ehhez hatákony eszközökkel vértezné fel a társadalom. Kapcsolataik így minőségibbek, és a gyerekeik mentálisan ellenállóbbak lesznek.

Ezek híján kénytelenek vagyunk felnőttként, saját magunktól és esetleg pszichológus segítségével feltérképezni a bensőnket. Ebben tényleg nagyon jó mankót nyújt ez a könyv, és a saját történetek által erőt is ad, hogy bármilyen helyzetből ki tudunk lábalni, egy dolgot soha ne felejtsünk el: megfigyelni a saját reakcióinkat és megpróbálni szeretni azt a lényt, aki tényleg vagyunk. Nincs tökéletes ember, nincs tökéletes kapcsolat, ez elfogadni pedig nehéz. A kötet a realitás talaján áll, és mesél az irreális - főleg párkapcsolati - elvárásokról is.

A könyv a Lélek és Test Könyvek, a HVG Könyvekhez tartozó csoport jóvoltából, Dufka Hajnalka fordításában jelent meg magyarul. Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának!




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes