Bájos kis hazugságok

Két szélhámos, egy betörő és egy divat influenszer - melyikük az igazi csaló? Janelle Brown Bájos kis hazugságok című könyve ennek a kérdésnek jár utána páratlan dramaturgiával, kalandos izgalmakkal, a közepétől folyamatosan megcsavart fordulatokkal. Igen, faltam a művet, a végkifejletre meg csak annyit tudtam mondani: elképesztő! A mű nem véletlenül lett 2020-ban az év könyve az Amazonon. 


Könyvajánló
Janelle Brown
Bájos kis hazugságok

Fordulatokban gazdag thrillerrel lepte meg olvasóit az Alexandra Kiadó, ahol izgalmakkal teli cselekményvezetéssel találkozik az olvasó. Már az Előszóban sokat ígér a mű, amelyben a Tahoe-tó alján le nem bomló hullák sodródásáról értekeznek, nyilvánvalóan nem véletlenül. 

Az egyik főszereplő Nina, akinek gyönyörű, sötét vonásai pici spanyol vagy latin vért sejtetnek. Csinos, ha nem is végzet asszonya szinten, de úgy igenis mutatós és dögös tud lenni, hogy céljai eléréséhez befűzze a night klubokban pénzüket eltapsoló gazdag férfiakat. A hölgy ugyanis kifinomult szélhámos és betörő, aki feltérképezi az őt hazavivő egyén kéglijét, hogy később partnerével kirabolhassa a könnyen mozdítható értékeket. A lány speciális moralitással bír: nem szabad túl sokat elvenni, nem szabad mohónak lenni, csak azt szabad elhozni a felderített házból, ami nem fog hiányozni a tulajnak, és csakis azoktól, akiknek nem számít ennyi veszteség. Sosem lop műalkotást, lehetőleg egyedi ékszert sem, viszont a márkás holmik, könnyen elpasszolható régi bútorok, drága órák, menő ruhák, tárcák mindig megérik a fáradtságot - a készpénz pedig minden tolvaj álma. Jó abban, amit csinál, de ez nem jelenti azt, hogy élvezi is. Nina ugyanis nem jókedvéből váltott át művészettörténeti diplomával bűnözői életmódra: az anyja nagyon beteg lett, a gyógykezelése csillagászati összegeket emésztett fel. 

A másik főhős Lachlan, Nina partnere szakmailag és magánéletben is. Ír származású, iszonyatos szegénységben nőtt fel egy kiterjedt katolikus családban. Eleinte a színházban látta a megváltást: húsz évesen jött Amerikába, hogy karriert csináljon a Broadwayn, de átütő sikert nem tudott elérni benne, ezért váltott, és gazdag embereket húz le, rabol ki - eleinte másokkal, később Ninával együtt dolgozva. Rettenetesen vigyáz arra, hogy fölöslegesen semmiről se beszéljen, még a szeretője, Nina is nagyon kevés dolgot tud róla. Megbízható partner a munkában, csak társnak csapnivaló. Együtt követik el a bűncselekményeket, aztán gyakran hetekre eltűnik, nem veszi fel a telefont - Ninának SEM.

A harmadik főhős Vanessa Liebling, akinek csillogó világa sokak irigyelt terepe: influencer a nagyvárosban, világutazó divatbloggerként csak  a márkás tárgyak érdeklik, legtöbb idejét közösségi médiákra feltöltött posztokban éli meg. Jól megy neki, eleve arisztokrata vérvonallal rendelkezik, a nyugati part krémjébe tartozik, de a jelenben mintha lecsúszóban lenne: apja elhalálozása után visszaköltözik a család vidéki kúriájába (Stonehaven), és a parti is visszament a vőlegényével. Vanessa most fedezi fel, hogy az influencerség felszínes, múlandó pénzkereseti lehetőség, kiüresedett életével nehezen tud kezdeni valamit, ami előrelépést jelenthetne neki. Talán Stonehaven az ő világa, ahol béke, nyugalom várja?

Mi köti össze őket? Egy nap Nina és Lachlan arra ébred, hogy orgazdájuk jelentős tartozással feléjük eltűnt az életükből, Ninát a rendőrség keresi, és Nina édesanyjának rákbetegsége kiújult, amit elképesztő összegbe kerülő kísérleti gyógyszerrel lehet csak kezelni, ha a gyógyulás reményében akarnak bízni. Ez a hármas Nina számára azt jelenti, kell egy nagy dobás, amiben minden eddigi elvét fel kell függesztenie (csak annyit lopni, ami nem hiányzik a tulajnak, stb.). Kamaszkorában köze volt Stonehavenhöz, és konkrétan tudja, van abban nagy kastélyban egy széf, amiben egymillió dollár van. Most már csak Vanessához kell közel kerülniük: a pár elhatározza, hogy beépül  az influencer életébe, felfedik Stonehaven titkait és kilopják a szemét. 

Kalandos thrillerben van az olvasónak része, helyenkénti idősík- és mesélőváltással. A vaskos könyv fantasztikus izgalmakat ígér, dramaturgiája óriási fordulatokkal van megfűszerezve, aprólékosan kidolgozott háttérrel. Mindaz, amit a fentiekben a karakterekről leírtam, csak a belépő a műhöz. Lélektanilag olyan mélységekbe megy bele az influencer és a többi főhős cselekedeteinek mozgatórugóit illetően, hogy letehetetlenné teszi a regényt. Amikor már azt hiszi az olvasó, hogy NA, MINDENT TUDOK, a cselekmény szépen az orrára koppint egy újabb fordulattal.

Az író több tanulsággal is szolgál a könyvet kezébe vevő embernek:

1) lefesti a közösségi médiák árnyoldalait, hogy bűnözésre hajlamos egyének milyen és mennyi adatot képesek levenni a könnyelműen posztolgató emberek életéről, ami megkönnyíti a felderítés és kirablás hatékony végrehajtását. A gazdagok - főleg a fiatal gazdagok - óvatlanok, nagyon nagyon óvatlanok, bármit kiteregetnek a TikTokon, az Instagramon, a Facebookon: milyen lakásuk, milyen tárgyaik vannak, hova mennek vagy hol vannak éppen, mikor érnek haza, stb. 

2) az influencerségnek nemcsak csillogó oldala van, hanem sötét árnyékai is.

3) bepillantást enged szupergazdagok életébe, akiknek annyi pénze és értéke van annyifelé, hogy gyakran azt sem tudják megközelítőleg sem, hogy mijük van (és annak pontosan hol kéne lennie), vagy mijük nincs. A drága csecsebecsék könnyen jönnek, könnyen mennek, az ilyenek sohasem tesznek feljelentést: ki akarna bíbelődni papírmunkával és kotnyeles hatóságokkal néhány olyan csecsebecse miatt, amik valószínűleg sohasem kerülnek elő és különben is, könnyen pótolhatók. Ezek az attitűdök egyértelműen megkönnyítik a Nina-félék életét.

4) az emberi kapcsolatok bonyolultak, az átverésnek nem mindig akadálya rokoni vagy egyéb viszony.

5) a múlt titkai szinte mindig kiderülnek.

6) a bosszú nem jó se hidegen, se melegen, mert az elkövetőt IS tönkreteszi. Mintha mérget kavarnál valakinek, amit te is megiszol, pedig messze nem ez a cél.

7) végül, de nem utolsó sorban: a feltételezés a kudarc szülőanyja.

A kötet filmjogai megvásárlásra kerültek, Janelle Brown regényéből hamarosan filmadaptáció is érkezik, méghozzá Nicole Kidman főszereplésével. És hogy végül ki fog a Tahoe-tó fenekén holtan sodródni? Ó, nem, nem, ehhez muszáj elolvasni a művet. Ne csalj a végéhez való lapozással, hidd el, hogy sok izgalomtól fosztod meg magad, ha megteszed! A végkifejleten konkrétan betojtam. Azannya'!

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Két ​szélhámos, egy betörő és egy divatinfluenszer – melyikük az igazi csaló?

A csonka családban, szegénységben felnőtt Nina művészettörténetet tanul, és az az álma, hogy egyszer végre „normális” élete legyen. Amikor az álma darabokra hullik, Nina rövid úton a bűn világában találja magát: ír származású barátjával, Lachlannel milliárdoscsemetéket rabolnak ki Los Angelesben. Ninának persze volt kitől tanulnia: anyja egész életében férfiakat átverő szélhámosként kereste kenyerét. Amikor anyja rákbetegsége kiújul, Nina nem tehet mást, mint emeli a tétet: minden korábbinál nagyobb értékű rablást tervez Lachlannel, hogy fizetni tudja a kezelési költségeket.

Vanessa fiatal és dúsgazdag örökösnő, aki nyomot akar hagyni a világban. Sikeres Instagram-divatinfluenszerré válik, akinek egész életét méregdrága ruhák és egzotikus helyszíneken rendezett divatfotózások töltik ki. A csillogó felszín mögött azonban tragédiák rejlenek. Felbontott eljegyzését követően Vanessa visszavonul családi birtokára, a mérhetetlenül fényűző, ám sötét titkokat rejtegető Stonehavenbe. Oda, ahol korábban nemcsak családja élete hullott darabokra, hanem Nináé is.

Nina, Vanessa és Lachlan útjai itt, a Tahoe-tó partján fekvő Stonehavenben keresztezik egymást. Szerelmi háromszög, leleplezés, bosszú – a kérdés már csak az, ki nyeri végül ezt az életre-halálra szóló játszmát, amelyben senki és semmi nem az, aminek látszik.


A San Franciscó-i születésű Janelle Brown a The New York Times bestseller-szerzője, írásai megjelennek a Vogue-ban, az Elle-ben, a Wiredben, a Selfben és számos más folyóiratban, korábban pedig rovatvezetőként dolgozott a Salonnál. A Wired munkatársaként kezdte pályafutását a dotcom boom éveiben, és olyan jelentős webhelyeknél dolgozott, mint a HotWired és a Wired News. Az 1990-es években szerkesztője és társalapítója volt a Maxinak, egy tiszteletlen (és rég megszűnt) női popkulturális magazinnak.
Regényeit – a Pretty Things mellett: I’ll Be You, Watch Me Disappear, All We Ever Wanted Was Everything, This Is Where We Live – a világ két tucat országában adták el, a Pretty Thingsből pedig Nicole Kidman Blossom Films nevű cége tervez tévésorozatot. Janelle Los Angelesben él férjével, Greggel és két gyermekükkel.
FOTÓ: MICHAEL SMIY; RANDOM HOUSE
Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Alexandra Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Bájos kis hazugságok
Szerző: Janelle Brown
Fordító: Babits Péter
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 600
Megjelenés: 2023. március 16.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635824656
Méret: 208 mm x 135 mm x 38 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes