A boldogságcsapda

Ne küzdj, kezdj élni! - írja dr. Russ Harris A boldogságcsapda című műve fedlapján. A terapeuta és coach hivatásokat művelő szerző háziorvosként kezdett praktizálni, de elege lett a receptírásból: egyre jobban kezdett érdeklődni az egészség és a jóllét pszichológiai aspektusai iránt. A teljes pályaváltás után könyveket ír, workshopokat tart a fenti témában, valamint 2015-ben az ő nevéhez fűződik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérése alapján megalkotott, menekülttáborokban alkalmazott stresszkezelési módszer. 

Könyvajánló
Dr. Russ Harris
A boldogságcsapda

A kötet második kiadás, ami azt jelenti, hogy dr. Russ Harris 16 év után teljesen átdolgozta a kiadványt, az eltelt időszak kutatási eredményei, azóta bevált gyakorlati alkalmazások és tapasztalatai alapján rengeteg új eszközt, technikát és gyakorlatot adott hozzá, ami által ez a könyv kb. 50%-ban új anyag a régi kiadáshoz képest. Ezeket a részeket főleg a hogyan lehet legyőzni az érzelmi ürességet, megtörni a rossz szokásokat, úrrá lenni a halogatáson, megállítani a pánikrohamokat, megszakítani az aggódást és a megszállottságot, kezelni az értékkonfliktusokat és a nehéz dilemmákat, megérteni és kezelni, hogy ne (mindig) mások érdekeit helyezzük sajátunk elé, meghaladni a perfekcionizmust, továbbá számos gyakorlati tipp segítségül a traumában szenvedőknek, és új megközelítések az önmagunkkal való együttérzés témaköréhez részeket takarják.

A kötet alapvetése: boldognak lenni nehéz. Boldognak lenni tanulási folyamat. Aki elég sokáig él, szinte mindenben része lehet, örömben ugyanúgy, mint bánatban - a kérdés pusztán az, ki hogyan áll hozzá az életében bekövetkezett változásokhoz. A szerző szerint a legnagyobb problémákat a pszichológiai csapdák okozzák, "életünk során sok, a boldogságról szóló, haszontalan hiedelmekhez ragaszkodunk: olyan elképzelésekhez, amelyeket széles körben elfogadunk, mert >>mindenki tudja, hogy igazak.<< És ezek a hiedelmek értelmesnek tűnnek, ezért is találkozunk velük oly sok önsegítő könyvben és cikkben." A fentiek azonban olyan ördögi kört alkotnak, amelyben minél jobban törekszünk arra, hogy boldogok legyünk, annál többet szenvedhetünk. A rossz hír, hogy ez egy erős pszichológiai csapda. A jó hír viszont az, hogy felismerhetjük, hogy úgynevezett boldogságcsapdában ragadtunk, és a probléma megnevezése már félsiker. Ez a könyv az ACT-módszert tanítja meg az érdeklődőknek, amely egy erőteljes, tudományos pszichológiai modellen alapul, hatékonyságát több, mint 3000 publikált tanulmány bizonyítja. A módszer elfogadás és elköteleződés terápia, Acceptance and Commitment Therapy elnevezéssel, aminek kezdőbetűi adják a modell közismert és rövidített elnevezését. 


Dr. Russ Harris érdekes megállapítást tett a depresszió statisztikáját ismertetve: a WHO szerint ez a betegség a világ egyik legnagyobb, legköltségesebb és leggyengítőbb kezelt problémája. Ebben igazat is adok neki - ugyanakkor anélkül, hogy kisebbíteni akarnám a beszélt téma jellemzőit, mindig apám szavai jutnak eszembe: ej, gyermekem, a kutya is jódolgában vész meg. Azaz ha nincs baj, majd csinálunk magunknak. Elvégre a nyugati világ nem éhezik, jellemzően fedél van a feje felett, akkor kezdjünk el aggódni azon, hogy idén nem mehetünk a Kanári-szigetekre nyaralni, sőt essünk is búskomorságba tőle. Persze, sarkítok, mert halál, gyász, betegség, életválság, stb. mindig is jelen lesz az életünkben, jólét ide vagy oda, amit fel kell dolgozni, plusz nem is egyforma idegi huzalozással születünk, hogy egyformán reagáljuk le életünk traumáit, de na: azért értitek, mit akarok mondani az apámféle szlogennel. Ne legyünk saját magunk ellenségei! Kérjünk segítséget, ha nem boldogulunk valamilyen mentális problémánkkal.

Pedig tartós boldogság nem létezik! Ez egy tévhit, egyáltalán nem a boldogság az ember természetes állapota: ha ezt elfogadjuk, már nagyot léptünk előre gyógyulásunk útján. Második tévhit, hogy a szenvedés abnormális. Dehogy az! Vannak elkerülhetetlen fájdalmas gondolatok, érzések, amelyeket maguk valójában át kell élnünk, fel kell dolgoznunk, ami miatt se zavart, se szégyent nem érdemes érezni. A boldogság nemcsak hedonizmus (örömkeresés), hanem azt is jelenti, hogy gazdag, tartalmas élet megélése. Nos, ez utóbbihoz jelent nagyon is használható mankót A boldogságcsapda című kötet.

Számtalan elméleti és gyakorlati tapasztalat kerül összegzésre, amelyeket tudományos kutatások és egyének gyógyulási folyamata támaszt alá. Tesztek, kérdőívek, példák, összegzések segítik a jobb életminőségre vágyókat a tanulásban és teljesítésben.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Boldogság. Akarjuk. Vágyunk és törekszünk rá. De mi is az pontosan?

Keményen dolgozunk, hogy megtaláljuk a boldogságot, de túl gyakran kudarcot vallunk; és még ha sikerül is, általában rövid ideig tart, elégedetlenek vagyunk vele, és többet akarunk. Így sokszor épp a boldogság elérése iránti elszánt igyekezetünk idézi elő a stresszt, a szorongást és a depressziót.

Sokak szerint a boldogság "természetes állapotunk". Ám a statisztikák világosan mutatják, hogy ez nem így van. Az a természetes, hogy fájdalmas és a kellemes érzelmek állandóan változó áramlását éljük meg, attól függően, hol vagyunk, mit csinálunk, és mi történik. Ha teljes emberi életet élünk, az érzelmek teljes skáláját érezni fogjuk: a kellemeseket, amilyen a szeretet, az öröm és a kíváncsiság; és a fájdalmasakat, mint a szomorúság, a harag és a félelem. Ha a kiváltó okok megszüntetésére nincs is lehetőségünk, kiutat jelent, ha felismerjük, hogy a "boldogságcsapdában" ragadtunk, és megtanuljuk, hogyan szabaduljunk ki belőle.

Az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) nevű erőteljes tudományos pszichológiai modellen alapuló könyv megadja az ehhez szükséges készségeket és tudást. Értékeink tisztázásával és az éber tudatosság fejlesztésével támogat abban, hogy kikerüljünk a boldogság csapdájából, és megtaláljuk az életben az igazi elégedettséget.

A boldogságcsapdában bemutatott technikák segítenek, hogy:
- csökkentsük életünkben a stresszt és az aggodalmat,
- hatékonyabban kezeljük a fájdalmas érzéseket és gondolatokat,
- megszüntessük az önsorsrontó szokásokat,
- legyőzzük a bizonytalanságot és az önbizalomhiányt,
- gazdag, teljes és tartalmas életet teremtsünk.

Hogy is mondta Helen Keller? "Az élet egy merész kaland, vagy semmi." Legyünk jelen, nyíljunk meg, és tegyük azt, ami számít. Minél inkább képesek vagyunk erre, annál nagyobb a szabadságunk - függetlenül attól, hogy az élet milyen akadályokat állít az utunkba.


Dr. Russ Harris orvos és pszichoterapeuta, az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) egyik vezető szaktekintélye. Számos könyv szerzője, A boldogságcsapda című kötete egymillió példányban fogyott el világszerte.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? 

Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Bioenergetic Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: A boldogságcsapda
Szerző: Dr. Russ Harris
Kiadó: Bioenergetic Kiadó
Oldalak száma: 288
Megjelenés: 2022. november 15.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632915883
Méret: 237 mm x 166 mm x 10 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes