A hét nővér befejező része

Szárazföldről megközelíthetetlen kastély a Genfi-tó partján, hat nővér, akiket Pa Salt elképesztő gazdagságban nevel, miközben keresi a hetediket, akit sosem talál meg. Bárki kérdezi, mivel foglalkozik vagy mivel tudja fenntartani luxus életmódját, kitérő válaszokat kap. Egy ígéret, amit teljesítenie kell, miközben a gonosz ellen küzd - ki volt hát Pa Salt, a türelmes, bölcs férfi, aki egész életét egy nagy cél érdekének rendelte alá? Honnan származik és miért lett azzá, akivé?

Sokan az év könyvének tartják az Atlas címmel megjelent kötetet. A mű A hét nővér-sorozat záró része, ami a szerző, Lucinda Riley, halála után, annak vázlatai alapján, fia feldolgozásában kerül a nagyérdemű elé.

Menjetek el június 10-én 15 órakor a könyvbemutatóra a Rózsavölgyi Szalonba, vagy a Vörösmarty térre, a Líra standhoz dedikáltatni 16.30-tól! A képen láthatók az információk, illetve bővebben tájékozódni ellátogathattok az esemény Facebook oldalára is. A könyvbemutatón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


Könyvajánló

Lucinda Riley - Harry Whittaker
Atlas - Pa Salt története

Lucinda Riley A hét nővér sorozata Atlas címmel lezárult. A művet az író halála után a már elkészült vázlataiból annak fia pofozta készre és jelent meg világszerte a közelmúltban. Bárki, aki eddig olvasta, osztatlan véleménnyel tanúsítja, hogy méltó befejezést kapott a sorozat, sőt, isten nyugosztalja a meghalt szerzőt, talán jobb is, mint az előzmény kötetek. A hetedik rész túlírtsága, körülményeskedése kifejezetten a szerző kifáradását és a szerkesztő "nem merek beleavatkozni, húzni belőle" irgalmát jelezte a haldokló felé, de ez nagyon ott van! A karakterek helyzetének lezárása megtörténik, nincsenek hiányzó, elvarratlan szálak, amellett, hogy Pa Salt történetének kibontása igazi kuriózum a sorozat követői számára.

A cselekmény 1928-ban kezdődik, amikor egy párizsi kert végében összeesik egy kisfiú. Megtalálói befogadják a gyermeket, aki szelídsége mellett tehetségével, koraérett viselkedésével tűnik ki korosztályából, de bárki is faggatja múltjáról, azonnal bezárkózik és nem hajlandó egy szót sem elárulni arról, ki ő valójában. Az idő múlásával szinte felejteni tudná az őt ért borzalmakat, felnő, fejlődik, konzervatóriumba jár, szerelembe esik, amikor fiatal férfiként újra tapasztalja az Európa-szerte felemelkedő gonosz érintését. Valamikor régen tett egy ígéretet, amit teljesítenie muszáj, miközben újra menekülnie kell. Sorsát drámák, csapások, kegyetlenségek determinálják, élete végéig követi őt a gonosz, kalandok és szerelem kísérik, amelyeknek földrészeken átívelő, mesteri karmesterévé kell válnia.


80 év múlva az Égei-tengeren búcsúztatják Pa Saltot, ami rejtélyes eseményekbe torkollva ülteti el a lányokban a kétségeket az apa halálával kapcsolatban. (Mind emlékszünk még az első részre, nem? A pár órán belüli hamvasztás, egy titokzatos hajó és egyéb rejtélyek folyamatos felbukkanása borzolja a lányok kedélyét.) A hetedik nővérnek (aki Pa Salt nem talált meg) ráadásul van egy tárgy a birtokában, ami fényt deríthet a múltjukra. Minő pech, hogy minden megválaszolt kérdés újabbakat vet fel...

Az előző hét részből tudhatják az olvasók, hogy Pa Salt mesébe illő kastélyában nevelt hat lánykát, akiket kalandos úton szerzett meg magának. Már az is beszédes, hogy ez a kastély (amit a lányok nemes egyszerűséggel csak Atlantisznak hívnak) a szárazföldről megközelíthetetlen helyen található a Genfi-tó partján, a legmodernebb biztonságtechnikai megoldásokkal ellátva: egyszerűen nem fordulhatott elő, hogy hívatlan személy a telekre vagy az épületekbe beléphessen. A magányos félsziget mögött hegyes vidék emelkedett meredeken, így csak hajóval lehetett eljutni oda, és a legközelebbi szomszédok is több kilométeres távolságban éltek a tavon. Atlantisz Pa Salt és a lányok saját királysága volt. A férfi a családot élesen elválasztotta az üzleti élettől, hogy hazaérve csak a lányaira tudjon koncentrálni - akik életük évtizedei során soha nem látták nővel. Ahogy olvassuk a nyolcadik kötetet, rá kell döbbennünk, hogy mint mindennek, ennek az elszeparált helynek is oka és története volt. A lányok és a hely kiszolgálószemélyzete (akiket mindenki családtagnak tekintett) szinte semmit sem tudtak róla: hol született, milyen élete volt, hová tűnik Pa Salt, amikor nincs otthon, mint ahogy azt sem, hogyan és miből tartja fenn azt a luxus életszínvonalat, amit a hatalmas és impozáns kastély közvetlen és járulékos költségei, a mindennapi élet, a lányok nevelése, taníttatása és kedvteléseik számolatlanul felemésztettek. Amikor faggatták, hogy mivel foglalkozik, nevetve csak annyit mondott, hogy ő afféle varázsló, és jól csinálja dolgát. Nos, a nyolcadik kötet ezekre és sok egyébre kínál válaszokat egy lebilincselő regényben.

Akinek van ideje rá, kezdje el újra az első hét rész olvasását, hiszen ez a kötet folyamatosan felidéz mozzanatokat azokból, és aki annak idején olvasta őket és azóta sem, amnéziája miatt komoly frusztráltsággal fogja kapkodni fejét, hogy ki kicsoda és miért az történik, ami. Persze, nem feltétlenül muszáj így cselekednie, lehet engedni, hogy újdonságként hasson, Pa Salt szemszögéből érvényesüljön a cselekmény, amit egykor olvasott az ember. A vak gyűlölet egyéneket, társadalmakat tesz tönkre, de lehet ellene tenni, ahogy a hét nővérnek is sikerült kiegyensúlyozott életet élni minden gonoszság árnyékában is. 

A titkokkal és rejtélyekkel teli könyv fantasztikus karakterekkel, fordulatos cselekménnyel a megjelenése óta eltelt pár hétben az év könyvévé avanzsált. A szerző fia üde, friss erővel töltötte fel, finom humorral spékelte és méltó lezárást adott A hét nővér-sorozatnak. Szerencsére nem lehet megkülönböztetni stílusra, mely részek Lucinda Riley által írottak, és melyek Harry Whittaker toldásai-igazításai a műben. Isten bocsássa meg nekem, szinte jobb, mint az eredeti, akkor is, ha helyenkénti túlírásokkal itt is találkozunk, amely nem teszi egyszerűvé a befogadást: figyelni kell olvasás közben, annyira szövevényes a cselekmény, annyi karakterrel dolgozik, és a történet megkívánta múltbéli eseményekhez is bőven vissza kell nyúlnia. (Megmondom őszintén, gyorsan ledaráltam a hét előző részt hozzá.)

Egészen biztos vagyok abban, hogy elejétől a végéig párszor még el fogom olvasni életem folyamán mind a nyolc kötetet.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

1928, Párizs. Egy ház kertjének a végében a végkimerültségtől összeesik egy kisfiú. A család, amely rátalál, befogadja, és a szelíd, koraérett, tehetséges gyermek kivirágzik az új otthonában, azt azonban nem hajlandó elárulni, ki is ő valójában. Miközben lassan fiatal férfivá cseperedik, órákat vesz a neves párizsi konzervatóriumban, és szerelembe esik. Már-már elfelejti a múltja borzalmait, és azokkal együtt az ígéretet is, amelynek a megtartására megesküdött. Ám amikor Európa-szerte felemelkedik a gonosz, a szíve mélyén ő is tudja, hogy eljön az idő, amikor ismét menekülnie kell.

2008, Égei-tenger. A hét nővér először gyűlik össze a Titán fedélzetén, hogy végső búcsút vegyenek a rejtélyes apától, akit annyira szerettek. Meglepetésükre Pa Salt a hetedik nővérre bízta azt a tárgyat, amely fényt deríthet a múltjukra. Ám minden napvilágra kerülő igazság újabb kérdésekhez vezet…


Lucinda Riley Írországban született, karrierje kezdetén színésznőként több mozi- és tévéfilmben, illetve színpadi darabban szerepelt, majd huszonnégy évesen megírta az első regényét.
A könyveit eddig harminchét nyelvre fordították le, és negyvenmillió példányban keltek el világszerte. A regényeit számos nemzetközi elismerésre jelölték. A Sunday Times és a New York Times bestsellerszerzője. A világszerte népszerű és műfajteremtő A hét nővér-sorozatból várhatóan egy hétévados tévésorozat készül. A The Guardian Angels című gyerekkönyvsorozaton a fiával, Harry Whittakerrel közösen dolgozott.
Bár négy gyermekét az angliai Norfolkban nevelte fel, 2015-ben teljesült az álma, amikor házat vásárolt az írországi Nyugat-Corkban, amit mindig is az otthonának érzett. Az utolsó öt regénye már itt született. Rákbetegségét 2017-ben diagnosztizálták, 2021. június 11-én, családja körében érte a halál. 

Harry Whittaker, Lucinda Riley fia és egyéb kiadványokban társszerzője. Anyja halála után befejezte A hét nővér-sorozat utolsó darabját, külön gonddal figyelve arra, hogy anyja stílusának megőrzése elsőbbséget kapjon.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, General Press Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Atlas. Pa Salt története
Eredeti cím: Atlas. The Story of Pa Salt
Szerző: Lucinda Riley - Harry Whittaker
Fordító: Szigeti Judit
Kiadó: General Press Kiadó
Sorozat: A hét nővér
Megjelenés: 2023. május 11.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634527046
Méret: 197 mm x 137 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes