Ezer hajó

 Könyvajánló - Natalie Haynes: Ezer hajó

Az ​Akhilleusz dala rajongóinak

Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története.
Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét?
Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit?
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét.




Mostanában az szépirodalmi alkotások is egyre többszöt nyúlnak az ókori görög mondavilághoz, a régi, több ezer éves történetekhez. Bevallom, egyik kedvenc témám az ókori Hellász, legalábbis ami a mitológiát, a mondáikat és az irodalmiságukat illeti, ezért minden ilyen vállalkozásnak nagyon örülök.

Kevésbé hős-e Oinóné, mint Menelanosz? Utóbbi elveszíti a feleségét, ezért mozgósít egy hadsereget, hogy visszahozza, számtalan élet árán, számtalan embert téve özveggyé, árvává és rabszolgává. Oinóné a férjét veszíti el, és felneveli a fiukat. Melyik ezek közül a hősiesebb tett?

Egy ilyen az Ezer hajó is, amely gyakorlatilag az egész Trójai mondakört elmeséli az Erisz aranyalmáján vitatkozó istennőktől Helénáig, Pariszig és Akhilleuszig, nem kifelejtve Pénelopét, Odüsszeusz feleségét sem, aki 10 éven át várta haza a férjét, közben ügyesen elhárítva a kérők hadát. De ezt a történetet egy új nézőpontból: a nők nézőpontjából meséli el, nem a véres hősiesség, hanem a hihetetlen lekierő, az aggodalom a szeretteikért, az a fajta ügyesség és bátorság, amely leginkább a nőket jellemzi.

Ezeknek az embereknek az önteltsége rendkívüli. Azt hiszi, nincsen semmi egyéb dolgom, mint itt üldögélni, hogy a múzsája legyek? Az övé.

Főszereplővé emeli ezeket a nőket, akik eddig a nagy és hősies férfiak árnyékában csupán mellékszereplőnek tűntek. Nem véletlen, hogy mostanában felfedezik az ókori történetek nőalakjait: bár többnyire tényleg a férfiak árnyékában voltak, mégsem annyira, mint az utána következő középkori és kora újkori világban, a kereszténység árnyékában megszokhattuk. A görög mitológia és mondák tele vannak erős, sokféle nőalakkal, akik érdekesek, történetük sokszínű és tanulságos - érdemes (újra)felfedezni őket.

Az egyik első ezen regények sorában talán a Pénelopeia Margaret Atwoodtól, egy rövid kis regény, ami Pénelopé történetére koncentrál, és meg is idézi ezt a történetet a lapjain.

Először megkérdezted anyádtól, hogyan halt meg. Utána apád egészsége iránt érdeklődtél. Majd a fiadé iránt. Aztán a becsületed iránt. A trónodról kérdezted. És aztán, amikor már mindenről megkérdezted a kutya kivételével, eszedbe jutott a feleséged is.
Amikor befejezted a beszélgetést anyáddal, egy kicsit még maradtál a holtak között. Mikor máskor lenne rá lehetőséged, hogy láthass ilyen sok nagy alakot a múltból? Láttad Alkménét, Iokasztét, Lédát, Phaidrát, Ariadnét. Láthatóan a halott nők sem hagynak magadra. De akkor már nem bírtam tovább hallgatni, és ágyba bújtam. Az ágyunkba. Talán emlékszel rá.
A kutya mellesleg jól van. Öregszik, de nem így vagyunk ezzel
valamennyien?

Natalie Haynes véresen és plasztikusan ábrázolja a trójai háborút és annak következményeit: a férfiak harcolnak, majd rendszerint gyorsan meghalnak, de a nők azok, akik szenvednek. Elszenvedik a fogvatartást, az erőszakot, és persze a szeretteik elvesztését, az otthonmaradt nők pedig ezerféle gonddal néznek szembe. Nagyon tetszett ez a regény, és csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti az ókori görög történeteket - most megismerheti egy másik szempontból ezeket.



Natalie Haynes 1974-ben született Birminghamben, író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women's Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes