Egy lengyel katona, egy hős, aki önként ment Auschwitzba

Könyvajánló - Jack Fairweather: Az önkéntes

"Egy ember, egy hadsereg és egy titkos küldetés Auschwitz lerombolására."

Ismerjük a haláltáborok történetét. Sokan meséltek már róla, hogy milyen szörnyűségek történtek ezeken a helyeken, épp ezért olyan hihetetlen belegondolni, hogy milyen mérhetetlen erő és bátorság kell ahhoz, hogy valaki álnéven, hamis papírokat szerezzen azért, hogy bekerüljön és belülről próbáljon információt szerezni és lázadást szítani. De a célok között az is szerepelt, hogy megmutassa a világnak, hogy mi történik az ilyen - akkor még - munkatáborokban. Sajnos senki nem figyelt rá eléggé ahhoz, hogy megakadályozzák, ami később történt.

witold_pilecki.jpgWitold Pilecki, egy lengyel ellenálló, aki önként jelentkezett erre a vakmerő küldetésre. Akkoriban még keveset tudtak Auschwitz működéséről. De abban biztosak voltak, hogy ez egy öngyilkos küldetés. A fiatal katona még így is vállalta a feladatot. Ennek köszönhetően Pilecki elmondásai alapján követhetjük végig, hogy miként alakult át a rettenetes munkatábor egy vérfagyasztó haláltáborrá. (Fotó: Witold Pilecki mielőtt elvállalta a pokolbéli küldetést - Universal History Archive)

A terveknek megfelelően elfogatta magát és hamis papírjainak köszönhetően az SS tisztek el is szállították Auschwitzba. Már az érkezésekor tapasztalhatta a legrosszabbakat. Hogy megtörjék, megverték, megkínozták. Ez volt a beavatási rituálé, hogy tudják mi vár rájuk, ha nem engedelmeskednek és azt is közölték velük, hogy esélyük sincs élve elhagyni ezt a helyet.

Több mint két évet töltött a táborban, közben egy földalatti mozgalmat épített fel és rengeteg jelentést sikerült kicsempésznie. Sokan tétlenül nézték az eseményeket, de ő könyörgött, hogy tegyenek valamit. Elsők között mutatta meg a világnak a gázkamrák létezését és rendeltetését. Számos jelentésében könyörgött, hogy lengyel társainak és a szövetségeseknek is, hogy bombázzák le ezt a helyet. De nem történt semmi. A hivatalos álláspont szerint túl veszélyes lett volna. Az emberek inkább elfordították az arcukat a népírtás felől.

Egy ilyen reménytelen helyzetben, egy olyan helyen, ahol a halál, a kínzások, a betegségek, az éhezés, a rettegés, a fájdalom, a gyász a mindennapok része, ez a férfi képes volt erőt adni, képes volt inspirálni a táborban élő társait.

"Witold elmagyarázta, hogy először egész kicsiben kezdenék.
– Az első és legfontosabb cél most a gyengébbek segítése, hogy túléljék a tábort – magyarázta. Kon meglepettnek tűnt a felvetésre, miszerint bárki is túlélné ezt a tábort. Ő már belenyugodott abba a német ígéretbe, hogy a táborban elkerülhetetlen a halál. De most hirtelen ő sem volt biztos ebben.
Aztán végül megszólalt:
– Lehet, hogy én is akkora barom vagyok, mint te, de megpróbálom. Witold ösztönösen megölelte.
– Majd jelzünk, ha szükség lesz rád – mondta."

Mikor erre ő maga is rádöbbent egy szökést szervezett. Bekapott egy lövést, de túlélte és egy évvel később bátran harcolt Varsóban 44-ben, ahol több mint 100 ezer lengyel vesztette életét. Őt magát elfogták és egy német fogolytáborban kötött ki, ahonnan az amerikaiak mentették ki. A felépüléséig ezután Olaszországban volt, de a lelkiismerete nem engedte, hogy békében éljen, míg a hazájában a szovjet megszállás gyötri az embereket. Visszatért a földalatti mozgalomhoz. Ám a története nem ért szép véget, ugyanis több tízezer társával együtt letartóztatták és egy kirakatperben halálra ítélték 1948-ban.

Ezután már senki nem beszélt a lengyel hősről, aki próbálta felébreszteni a világot. Saját életét kockára téve igyekezett megmutatni, milyen szörnyűségek vártak azokra az emberekre, akik kikötöttek Hitler haláltáboraiban. Majd 89 után előkerültek a beszámolói. A kommunistáknak nem sikerült kitörölni a történelemből és hála Jack Fairweathernek, már nem csupán Lengyelországban ismerik a nevét és hősies, bátor tetteit, hanem a nagyközönség is láthatja, hogy még az emberiség legsötétebb korszakában is akadtak emberek, akik bármit feladtak volna azért, hogy segítsék a bajbajutottakat.

"A legtöbb ember nem siet ösztönösen mások megmentésére, amikor ő maga is veszélyben van és fenyegetettséget érez."

Egy értékes portré, lenyűgöző kutatómunka eredménye, amely sodró lendülettel meséli el egy bátor ellenálló történetét. Nem meglepő, hogy Costa Könyvdíjjal jutalmazták ezt a kiemelkedő életrajzi kötetet, melyet a Maxim Könyvkiadó hozott el a magyar olvasóknak Mont Blanc válogatásában.

cec5f62af6110b8ac1780f6b3714afee4ca37325.jpegKöszönjük, Maxim Könyvkiadó!

A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Brit hadifoglyok auschwitzi fogságának rendkívüli története

Auschwitzi bölcsődal

Egy lány, aki túlélte Auschwitz szörnyűségeit, majd elhurcolták a Gulagra

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes