Hegyek és tavak vadvilága - Banff Nemzeti Park

 Nemzeti parkok a világ minden tájáról - Banff Nemzeti Park (Kanada)

A Banff Nemzeti Park Kanada első nemzeti parkja, amelyet 1885-ben alapítottak, eredetileg a Sulphur-hegységben található meleg ásványvízforrások védelme érdekében, de a park területe mára meghaladja a 6600 négyzetkilométert, és többféle éghajlat valamint élőhely jellemzi, így rendkívül gazdag élővilágnak ad otthont.




A Banff Nemzeti Park Kanada nyugati felén, Albertában fekszik, Calgary városától nyugatra, és a részét képezi a kanadai Sziklás-hegység is.  A Banffot északról a Jasper Nemzeti Park, nyugatról a Yoho Nemzeti Park és délről a Kootenay Nemzeti Park határolja, területén pedig áthalad a Trans-Canada Highway, az országot keletről-nyugatra átszelő főútvonal, amely csaknem 7500 km hosszú, ezzel pedig a leghosszabb hasonló út a világon, amely csupán egyetlen országban fut végig.




Természetesen a Pan-American Highway a maga kb 30000 km-ével megelőzi hosszúságban, Dél-Amerikát köti össze Észak-Amerikával ez az útvonal. (Az út egyedül Panama és Kolumbia között, egy kb. 100 km-es szakaszon nincs kiépítve.)




A nemzeti park területén az I. és II. világháborúban különböző táborok működtek. Az első világháború alatt egy internálótábor volt a Castle-hegyen, ahol német, osztrák, ukrán és magyar emigránsok éltek. A második világháború alatt a park területén börtöntábort működtettek. 

Két legfontosabb hegylánca a Temple-hegység és a Rumble-hegység, a területén több mint harminc 3000 méternél magasabb csúcs található. A Banff geológiai környezete már a jura korban kialakult, ezek a hegyláncok viszont viszonylag fiatalok, mindössze 80-120 millió évesek. A jégkorszaki erózió végül széles, U-alakú völgyeket vájt a hegyek közé, amely számtalan gleccsernek és többszáz hegyi tónak ad otthont. A magashegységekben gyér növényzet él, lejjebb azonban sűrű fenyvesek várják a túrázókat, alpesi, szubalpesi és hegyvidéki övezet növényeinek és állatainak rendkívül gazdag élővilága népesíti be a területet.  Emlős-, madár- és egyéb állatfajok százai élnek itt, közülük néhány már a kihalás szélén áll kis létszáma vagy más okok miatt.




A Banff Nemzeti Park egyike a leglátogatottabb nemzeti parkoknak a világon, és a sok turista hatalmas károkat okoz a park élővilágában. A parkon átvezető főutakon évente állatok (medvék, szarvasok) ezreit gázolják halálra. A parkok határához közeli építkezések, vadászati tevékenységek is sok kárt okoznak a határokat nem ismerő állatok számára. Ezen a problémán különféle vadátkelők létesítésével próbálnak úrrá lenni, de mivel nem választja el kerítés a főútvonalak két oldalát, így nehéz. Az pedig kérdéses, hogy melyik megoldás a jobb: elzárni, és néhány kilométerenkén vadhidakat létesíteni, ami által elképzelhető, hogy a két oldal területének élővilága jelentősen megváltozik (a hatalmas anyagi befektetésről nem is beszélve, hiszen ez a probléma nem csak itt probléma, Kanada és Észak-Amerika teljes területén az), vagy így hagyni, és továbbra is évente többezer állat leli halálát a kerekek alatt. Azt hiszem, a legjobb megoldás egy kicsit tudatosabb és a környezetre odafigyelő emberi viselkedés lenne.




A gyönyörű terület egész évben látogatható, és nem is csoda, hogy az egyik leglátogatottabb nemzeti park, elképesztő természeti szépség és sokszínűség jellemzi. Jó lenne, ha egy kicsit jobban odafigyelnénk rá, mint e bolygón osztozó élőlény és mint látogató is ilyen helyeken.


Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes