Gyönyörű képekkel illusztrált mesekönyv a hortobágyi vadlovakról

Könyvajánló - Molnár T. Eszter és Török Zoltán: Árkus, a csikó

Ismerkedj meg a hortobágyi puszta gyönyörű élőlényeivel egy cserfes csikó, Árkus kalandjain keresztül. A mosolygás garantált!

A Prae Kiadó gondozásában jelent meg egy bájos mesekönyv, az Árkus, a csikó című alkotás, mely a természetfilmes, Török Zoltán és Molnár T. Eszter alkotása. Engem a borító már megvett kilóra és aztán belelapozva ámuldoztam tovább a gyönyörű rajzokon, melyek Horváth Anna lenyűgöző munkái.

A történet során megismerjük a Przsevalszkij-lovak életét, mindennapjait. Ebben a bájos mesekönyvben a főhős, Árkus, a kíváncsi, szeleburdi csikó, aki egy rezervátumban éldegél családjával. Árkus egy alapos lakmározás után kidől, majd mikor kipihenten felébred a magas fűben és szembesül vele, hogy elvesztette a mént. Kicsit ijedten, de villámgyorsan nekiiramodik, hogy felkutassa papát és mamát.

Menet közben pedig az útjába kerülő állatoktól igyekszik útmutatást kérni. Először majdnem letapos egy kis ugartyúkot, majd egy tücsköt. Aztán további információkat próbál gyűjteni egy mezei nyúltól, egy rókától és belefut egy legelésző őstulok csordába is.

"De kik azok a messzeségben? Talán vadlovak? Mikor közelebb ér, Árkus elszomorodik. Ez nem az ő családja! Ezeknek az állatoknak szarvuk, sötét szőrük és bojtos farkuk van!"

Ám a barátságos őstulkok elirányítják a folyó felé, ahol rá is lel a családjára, s anyjától megtudja, hogy már elég nagynak tartja ahhoz, hogy egyedül kalandozzon. Ezen felbuzdulva újabb kalandok után néz, de ezúttal már barátját, Varázst is magával csalja.

Telnek a hetek, a hónapok, az évszakok, kalandozásaik során pedig megismerjük Pentezug, a vadlórezervátum lakóit, és a végén (bocsi, spoiler) azt is látjuk miként kezdi meg újabb kalandjait az őshazába érkezés után.

"Árkus már olyan magas, mint a felnőttek. Tele van várakozással és kíváncsisággal. Vajon milyen kalandok várnak rá? Saját családja lesz itt, a pusztán? Árkust hívogatja a messzeség. Szeretne vándorolni, és úgy érzi, legalábbis a folyó túloldalára el kell egyszer jutnia."

A kötet végén egy kis interaktív kalandra invitálnak a szerzők. Ugyanis találunk egy kérdezz-feleleket, ahol számos érdekességet tudhatunk meg a vadlovakról, majd egy kis képes útmutatóhoz érünk, amelyben az összes a mese során látható hortobágyi élőlényt megtaláljuk. Több tucatnyi csodás kis lény, többek között a lassú szitakötő, a bíbic, a mormota és az európai vidra is helyet kapott a kötetben.

Ez a kis mese tökéletes példa a játszva tanulásra. Bájos történet a csavargó csikóról, egy kipusztulástól megmentett vadlófajta apró tagjáról, ráadásként olvasás közben megismerkedünk a Hortobágy varázslatos élővilágával is. A történetet már óvodás gyerekek is megértik, de 6-7 éves kortól már önállóan is olvashatják az apróságok, amit akár követhet egy kis családi kiruccanás is erre a szép tájra, hátha élőben is sikerül meglesni néhányat a könyv során megismert növények és állatok közül.

arkus_b1-600x763.jpegKöszönöm a lehetőséget a Prae Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Lancelot, az első lovag

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes