A vér hercegnője

 Egy különleges ifjúsági fantasy regény, amely egy alternatív Oroszországban játszódik, a főszereplő pedig a cári család lánya, Ana, aki különleges és veszélyes képességgel rendelkezik.


A trilógia egyik legszebb, amerikai kiadása, ami a magyart is inspirálta. (Harper Voyager, Kalifornia)

A ​cirilliai birodalomban elnyomják és megalázzák az Affinokat. Természetellenesnek és veszélyesnek tartják legkülönbözőbb adottságaikat, melyekkel a környező világot uralják. És Anasztácija Mihajlova hercegnő szörnyű titkot hordoz. Halálos vér-affinitása átokként kíséri az életét, amit emiatt kénytelen volt eddig a palota falai mögé rejtőzve élni. Amikor Ana apját, a cárt meggyilkolják, a lány világa összeomlik. Az uralkodó halálával hamisan őt vádolják, ezért kénytelen elmenekülni a palotából, és csakis úgy tisztázhatja magát, ha felkutatja az apja gyilkosát. De a palota falain kívül Cirillia nem olyan, mint amilyennek hitte. Elterjedt a korrupció, és egy nagyobb összeesküvés van folyamatban, ami már az egész világot fenyegeti. És csak egyetlen ember elég korrupt, hogy segítsen Anának az összeesküvés végére járni, és ez nem más, mint Ramson Sebesnyelv. Ramson, a cirilliai alvilág fondorlatos bandavezére baljós tervet dédelget, bár könnyen lehet, hogy e tekintetben méltó ellenfelére talál Anában, ugyanis megeshet, hogy ebben a történetben maga a hercegnő a legveszélyesebb játékos mind közül.

Ana ún. Affin, vagyis képességgel rendelkezik. Az Affinoknak olyan adottságuk van, amivel befolyásolni tudják a világ elemeit illetve akár az emberek érzelmeit is. Ana az egyik legritkább és legveszélyesebb affinitással, a vér-affinitással rendelkezik, vagyis képes az akaratával befolyásolni más emberek vérét. Agyvérzés elindítani, elfolyatni vagy épp a testen belül megalvasztani az összes vért, ám a képessége kiforratlan, túlságosan erős hozzá, és hatalmas energiájába kerül használni. Ana boldogan éldegél a cirilliai birodalom uralkodó családjában, már amennyire elzárva boldogan élhet, ám az élete hirtelen kettétörik, amikor apját, a cárt meggyilkolják, és menekülni kényszerül, mert őt gyanúsítják a gyilkossággal.

A történetünk néhány hónappal ezen események után kezdődik, amikor a lány ki akarja deríteni, hogy mégis ki áll az összeesküvés hátterében. Ehhez segítség kell: Ramson, egy különös, minden hájjal megkent alvilági figura szegődik a hercegnő mellé, ám mindkettejüknek saját tervük van. Ezt a tervet keresztülhúzhatja a köztük hamar kialakuló, és a kölcsönös ellenszenv ellenére gyorsan megnyilvánuló vonzalom. 

A regény nem titkoltan egy alternatív Oroszországban játszódik, és bizonyos szempontból II. Miklós cár tragédiája illetve az évtizedeken át a nyilvánosságot lázban tartó Anasztázia rejtélye ihlette, csak Amélie Wen Zhao csavart néhány erőset a dolgot. 

A regény három nézőpontból, Ana, Ramson és Linn (egy később előlépő Affin, akinek majd a későbbiekben lesz fontos szerepe) nézőpontjából íródott, és nagyon jót tett neki a váltott szemszög. Sokszor ugyanazok a párbeszédek vagy részletek megismétlődtek egyik és másik szemszögből, és tökéletesen kirajzolódott a szereplőknél egyrészt a különbözőségük, hogy mennyire másképp látják és élik meg a dolgokat, másrészt az, hogy mennyire taktikáznak, soha egyikük sem mondta el a teljes igazat, vagy egyáltalán azt, amit tényleg gondolt. Viszonylag ritka még a váltott szemszögű regényeknél is az ennyire szignifikáns eltérés ugyanazon események és párbeszédek különböző értékelései és érzékelései között, de a szerző ezt tökéletesen megragadta. Hiszen a való életben is nagyon ritkán és nagyon kevesekkel vagyunk tényleg teljesen őszinték.

Az, hogy ennyire különbözött a két főbb szemszög, azonnal összetettebbé és élőbbé is varázsolta a karaktereket. Egyetlen percig nem lehetett megbízni Ramsonban, aki látszólag egyáltalán nem törődött saját magán kívül senkivel, de ez csak a látszat volt. Ez a kettősség és a múlt bűnei, továbbá az, hogy egy rendkívül éles eszű figura (Anával együtt amúgy, egyiknek sem kellett a szomszédba menni egy éles visszavágásért vagy jó ötletért), mélyebbé és érdekesebbé tette a karakterét, sok esetben érdekesebbé, mint Ana. A köztük lévő kölcsönös vonzalomból és ellenszenvből egyaránt táplálkozó kémia jót tesz a történet hangulatának, és számtalan esetben bizonyul jó humorforrásnak is. Persze a kötet továbbra is egy young adult fantasy, nem kell tőle Ryani mélységű világépítést várni, de a műfajában egy kifejezetten szórakoztató és üdítő regény.



Amélie Wen Zhao Párizsban született, és egy színes, multikulturális közegben nőtt fel Pekingben. Imád utazni és új kultúrákkal megismerkedni, jelenleg New Yorkban él, pénzügyi tanácsadóként dolgozik, az írás egyelőre csak hobbi és kikapcsolódás nála. A vér hercegnője trilógia az első kiadott története, jelenleg egy másik fantasyn dolgozik, amelynek eredeti nyelvű megjelenése 2023-ban várható. A vér hercegnőjét Szűr-Szabó Katalin fordította.

Köszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak! A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes