Elhagyott part

Egy remek sci-fi történetekkel teli kötetet tart kezében az olvasó, amit a műfajt kedvelők igazi örömmel emelhetnek le a polcokról. Hat sci-fi novella javarészt erős és ismert szerzőktől, ahol hemzsegnek az MI-k, a profitéhség, némi társadalomkritika, alap a Föld pusztulása, nyomokban pedig szolidaritás és empátia is előfordul. Az érdekes fordulatok szinte valamennyi írásban borítékolhatók, méghozzá meghökkentő és pimasz formában. Ilyen nevek jegyzik a szerzőket, mint Blake Crouch, N. K. Jemisin, Veronica Roth, Amor Towles, Paul Tremblay, Andy Weir, akiket valószínűleg nem kell bemutatni a nagyérdeműnek. A könyv Blake Crouch szerkesztésével, Elhagyott part címmel jelent meg a napokban az Agave Könyvek gondozásában.

Könyvajánló - Blake Crouch: Elhagyott part (Hat sci-fi történet)

Mindegyik novella gyöngyszem műfajában, és egy bizonyos problémára irányítja rá a figyelmet. Van, ahol a profitéhség árnyoldalait mutatja meg az olvasónak, ötvözve azzal, hogy istent játszani néha még az istennek sem szabad, nemhogy halandó embereknek. A másik novella akár jelenlegi világunk társadalomkritikájaként is megállja a helyét: mi történik, ha nem működik az oktatás, a társadalmi javak ésszerű elosztása; a szolidaritás és lelkiismeret hiánycikk, ha kevesek jólétét tömegek nyomora tartja fenn. Van novella, amely egy lassan, de biztosan bekövetkező katasztrófa emberi és társadalmi oldalát mutatja be, érzésekről, elhatározásokról, tömegpszichózisról lehántva a leplet. A pandémia árnyékában is íródott pár tucat oldal, konkrétan a járványhelyzetet boncolgatva, ahol a tudós felelősségét és az ember magányosságát, helyenként méltóságának hiányát emeli ki a szerző, keverve némi szakmai gőggel és vélt tévedhetetlenséggel. Andy Weir utolsóként hagyott novellája hozza a könnyed eleganciával kevert képtelenséget, ahogy már senkiben, még egy gépben sem lehet bízni. Hát még két gépben!

Mindegyik művet maradéktalanul elolvastam, ami már önmagában jelent valamit: ha nagyon nem nekem íródott a történet, egyszerűen félreteszem a könyvet, de legalábbis tovább lapozok. Vannak erősebb és vannak (a többihez képest) gyengébb eresztések, amelyeknek legfeljebb annyi a hibája, hogy nagyon erős mezőnybe kerültek.

Lássuk a novellákat kicsit konkrétabban, de még mindig nem elárulva a lényeget, a fordulatokat és a csattanókat! 

Blake Crouch: Elhagyott part 

Max egy számítógépes algoritmus, egy NJK (nem játékos karakter), egy működési hiba, ami önálló életre kelt egy virtuális játékban, fejlesztője pedig tanulmányozni akarja. Max önfejlesztő algoritmussá vált, aki képes az úgynevezett feketedoboz-modell szerint tanulni, és megkérdőjelezi a játék határait (?!). Azonban - elvileg - a tulajdonos gazdasági egységnél szoros pórázon tartják és folyamatosan figyelnek rá, hogy a programja pontosan betöltse a rendelkezésére álló tárhelyet. Így sohasem marad elegendő memóriája, ezért nem készíthet a saját lényegi részeiről önálló másolatokat. A cég azonban inkább profitorientált, mint kutatási innováció, ezért megérkezik az ukáz: nagyobb teret adni Maxnak. Ühüm... De rendelkezhetünk-e egy szabadjára engedett szuperintelligencia felett felügyelettel? A tudatosság ajándék vagy átok? (Az egyik legerősebb novella.)

N. K. Jemisin: Szükségbőr

Az Alapítók népe valakit visszaküld a régóta elhagyott bolygóra, hogy szétnézzen, nyersanyagokat gyűjtsön, és információkat szerezzen a régi lakóhelyet illetően, amiről az átlag ember azt tudja, hogy élhetetlen hellyé változott. Az illető egy szuperkatona, úgynevezett szükségbőrrel ellátva, akinek érzékelőin keresztül az Alapítók leszármazottai mindent látnak, hallanak a történésekből. A szuperkatona odajutva, legnagyobb döbbenetére azt látja, hogy a bolygó faunája, flórája nem pusztult el, ahogy kéne, ahogy kommunikálták neki, hanem... Az odaküldött fejében kérdések ezrei sorjáznak: mi a jobb? Totális ellenőrzés, kevesek jóléte, sokak nyomorban és tudatlanságban tartása, vagy kevesebbel beérni, törődni és gondoskodni mindenkiről? A szuperkatona vezetői azonban úgy gondolják, hogy "vannak feladatok, amelyeket csak készséges szolgákkal lehet elvégeztetni" - jelentsen ez bármit is. (A másik legerősebb novella.) 

Veronica Roth: Bárka

A Föld pusztulása évtizedek óta egyértelmű tény egy meghatározott időben becsapódó aszteroida miatt, az emberiségnek alkalma is volt a felkészülésre és exódusra más élhető bolygó felé. A huszonnegyedik órában a Földön már csak egyedülálló tudósok bíbelődnek különféle növényi katalogizálással, amelyek egyfajta génbankként mennek velük a világűrbe, az utolsó Bárkába, ami az ütközés előtt még elhagyja a bolygót. De vannak, akik az utolsó pillanatban is úgy gondolják, hogy nem szállnak fel arra az űrhajóra...

Amor Towles: Érkezés a célhoz

Génmódosítás (vagy ilyesmi) érdekes kimenetekkel, amelyeket előre legyártott kisfilmben hoznak a fizetőképes vásárlónak tudomására saját születendő gyerekével kapcsolatban. A főhősnek igazán egyik változat sem tetszik, hiába szajkózzák neki a szakemberek, hogy "Viccel? Örömmel lettem volna harminc évig seggfej, hogy utána bölcs legyek még öt évtizedig." Aztán meghökkentő egybeesésekre jön rá a cég hátterét illetően, ami mindent megváltoztat.

– Génmódosítással – mondta Sam. H. T. enyhe tiltakozással felemelte a kezét. – Mi az itt végzett munkát nem tekintjük génmódosításnak, Sam. Nem kotyvasztunk semmit valami laborban. Nem adunk új elemeket a DNS-éhez, ahogy a már meglévő elemek közül sem veszünk ki semmit. Inkább arról van szó, hogy miután megnézzük, természetes módon milyen tulajdonságokkal rendelkezne a gyermeke, Annie és a maga iránymutatásával néhányat az előtérbe hozunk, másokat pedig a háttérbe szorítunk. Mi ezt szívesebben nevezzük genetikai rásegítésnek. bizonyos elfogadható hibahatáron belül, előre jelezzük az életet, amit az önök gyermeke fog élni.

Paul Tremblay: Az utolsó beszélgetés

Érdekes megoldások egy világméretű pandémiából kifolyólag. A kiszolgáltatott egyén és "kezelőorvosa" dialógjának lesz tanúja az olvasó, miközben a Létesítmény egyre inkább börtön lesz, a páciens pedig fogoly, minden jelentősebb esély nélkül, a nagyobb jó (?) érdekében. Szomorú, letargikus novella egy elképzelt jövőről. (A legnyomasztóbb novella.)

Andy Weir: Véletlenérték

Andy Weir most is elegánsan hengerli le az olvasót egy kaszinóbeli probléma alapos és agyament megoldási modelljével. Szlogenje a kvantummal győzzük le a kvantumot és a ne úgy gondolkodj, mint egy kavantumfizikus, hanem úgy, mint egy kvantumfizikus és bűnöző egyvelege. Precíz kidolgozás, lélegzetelállító fordulat és egyáltalán nem egyértelmű, csiklandós végeredmény. Hozza a csóka a formáját, (nekem) az egyik legélvezetesebb sztori az egészben.  

Látja, már megint csak okoskodik. Úgy gondolkodik, mint egy kvantumfizikus. Én inkább úgy gondolkodom, mint egy bűnöző.

Fülszöveg

Egy ​VR-játékfejlesztő egy kódolási hiba következtében létrehoz egy szuperintelligenciát. A távoli jövőben emberek kis kolóniája visszaküld a Földre egy katonát, ám a küldetés nem várt fordulatot vesz. Egy megtermékenyítéssel foglalkozó cég a főbb tulajdonságok befolyásolása mellett már különböző projekciókat is készít a szülőknek, hogy születendő gyermekük milyen életre számíthat.

2019-ben az Amazon felkérte Blake Crouchot, hogy állítson össze egy hat történetből álló sci-fi antológiát az Original Stories-sorozatuk keretében. Crouch ennek alkalmából írta meg Elhagyott part című kisregényét, valamint e mellett bemutat egy-egy izgalmas novellát a műfaj elmúlt időszakának legismertebb szerzőitől. A történetek közt egyaránt található klasszikusabb hangvételű, Philip K. Dicket felidéző írás és olyan realistább gondolatmenet is, ami akár már holnap megvalósulhat.

N. K. Jemisin Szükségbőr című novelláját Hugo-díjjal tüntették ki 2020-ban, míg az Elhagyott partot várhatóan Neil Burger fogja filmre adaptálni.


Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

Fordítók: Juhász Viktor, Kleinheincz Csilla, Kozma Dániel, Sárpátki Ádám, Benkő Ferenc, Ballai Mária

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

  • Agave Könyvek Kiadó Kft.
  • 320 oldal
  • Kötés: puhatáblás
  • ISBN: 9789635980451
  • Nyelv: Magyar
  • Megjelenés éve: 2022




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes