Több mint 1000 vizuális jel értelmezése

Könyvajánló - D. R. McElroy: A világ szimbólumai

Egy tartalmas, gyönyörű album, mely emlékeztet minket a körülöttünk található szimbólumok fontosságára.

Rengeteg szimbólummal találkozunk nap mint nap, de vajon tudjuk, hogy ezek honnan származnak? Többségéről szerintem átlagemberként fogalmunk is, holott már az ősi barlangrajzok is arra szolgáltak, hogy történeteket meséljenek el. Sokan választanak tetoválásnak is különféle szimbólumokat, ők ebben a könyvben biztosan megtalálják a személyiségükhöz leginkább passzoló jelképet.

A Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven D. R. McElroy izgalmas albuma, melyben tematikus fejezetekre bontva igyekszik megmutatni a világ több mint ezer jelzését, jelképét, ikonját. Megismerteti az olvasókkal eredetüket és azt is, hogy különböző korokban milyen értelmezéseket kaptak bizonyos jelképek, melyek alkalmazása jóval hatékonyabbá teszi a kommunikációt.

Az első fejezetben megismerkedünk az alkímiai szimbólumokkal. Jóval a periódusos rendszer előtt is léteztek jelölések a különböző elemekre, amik közül sokkal találkozhatunk többek között az asztrológiában is, mint a tűz, a nap, a levegő és a föld elemei. De említhetnénk az aranyat, a legbecsesebb fémet is, melynek alkímiai jele a Nap. És, ha már a Nap szóba került, a kilenc bolygónak és a Holdnak is van alkímiai szimbóluma.

Emellett szóba kerülnek a különféle ún. pogány praktikák szimbólumai is, mint például a végítélet jele, a fordított pentagramma, de megismerjük a különféle szem szimbólumokat, Ré szeme, Hórusz szeme, Ártó szem és A mindent látó szem. A különféle civilizációknak is megvoltak és megvannak a maguk szimbólumai. Gondoljunk csak a hieroglifákra, a tetoválások terén is oly népszerű polinéz szimbólumokra, kínai kandzsikra vagy az azték ábécé különleges glifáira.

A legismertebb jelképrendszerek között a nyugati asztrológiát, a zodiákus jegyeit emelném ki. Ezeket a jeleket még azok is felismerik legtöbbször, akik egyáltalán nem hisznek benne. Mindenhol szembejönnek velünk a csillagjegyek, most pedig ebből az albumból azt is megtudhatjuk, hogy honnan erednek ezeknek a jelképek, ahogy azt is, hogy a kínai asztrológia mennyire más, mint nyugati rokona.

Más több ezer éves jelképek történetei is helyet kaptak a kötetben, mint a kelta kultúra jelképei, a különféle rúnaszimbólumok, mint a kelta, a druida vagy a viking rúnák. És az alkímia után a kémia sem maradhatott ki: ha az iskola tanulmányainkból már nem emlékszünk, a kötet felfrissíti emlékeinket a periódusos rendszerről.

Minden kornak megvannak a maga jelképei, szimbólumai, a miénkben biztosan ki merem jelenteni, hogy a leggyakrabban használatosak az emojik, emotikonok és az összes számítógépes, okostelefonos jelkép. Mac felhasználók minden nap látják a command billentyűn szereplő jelképet, de azt vajon tudtátok, hogy ezt a hurkos négyzetet nevezik Bowen-csomónak vagy Szent Hannes keresztnek is?

mobile.png

Egy fejezetben ismerkedhetünk a különféle pénznemek jelöléseivel, majd az ideogrammákkal és természetesen nem maradhattak ki a nyelvek sem. Az alfabetikus nyelvek, mint a miénk is és vannak az ideografikus nyelvek, mint a kínai, a japán valamint a koreai nyelv. Utóbbiaknál a betűk alakja gyakrabban jelent szavakat és fogalmakat, mint hangokat.

A másik szintén gyakori jelzéscsoport a használati utasítások szimbólumai. Minden nap látjuk a ruháink címkéjén a mosási, vasalási instrukciókat, de gondolkodtatok már azon, hogy ezek honnan származnak? Biztos akad, aki igen, én nem, de most már tudom, hogy a GINETEX-nek, azaz a Textilkezelési Címkézéssel Foglalkozó Nemzetközi Szövetségnek köszönhetem, hogy teljesen mindegy milyen gyártmányú ruhát vásárolok, érteni fogom a tisztítással kapcsolatos utasításokat.

Szintén napi szinten találkozunk a gyógyítás jelképeivel, de a történetüket nem biztos, hogy mind ismerjük. Ilyen például az Élet Csillaga, mely egy hatágú, fehér szegélyű kék csillag, közepén Aszklépiosz (a gyógyítás görög istene) fehér botjával, ahol a hat ág az elsősegélynyújtás hat alapelvét jelképezi. Sokan már biztosan kapcsoltatok is, bizony, ez a mentősök és az elsősegélynyújtók jelképe.

5210adffc8df93b51c99908bc04c7369.jpeg

Az egyik fejezet számomra teljes sötét folt. Szégyen vagy nem szégyen, fogalmam sincs a katonai jelképrendszerről. A hivatásos katonák csíkjairól, csillagairól. Még itthon sem, a kötet szerzője pedig amerikai, arról pláne, de a kötetben most kapunk egy szeletet a tengerészgyalogosok, a haditengerészek, a légierő és a szárazföldi haderő hivatásos katonáinak rendfokozati jelzéseiről.

Ezután egy igazi világnyelvvel is foglalkozott a szerző, mégpedig a zenével. Olvashatunk az eddig talált legrégebbi lejegyzett zeneműről, mely a suméroktól származik és töredéke a Lipit-Istár istenkirályhoz szóló himnusznak. Ez persze ékírással készült, így hiába is adnám egy hegedűművész kezébe, sok mindent nem tudna vele kezdeni, ezzel szemben a mai zenei szimbólumokat és jelzések százait ismerik, használják és saját elképzeléseik szerint módosítják is a zenészek, így a zene örökké változik és fejlődik.

A mitológia is megmutatja magát egy kicsit hosszabb fejezetben. Például a főnix, mely jelkép megjelenése Kínában azt jelenti, hogy új császár születik, Fenrir, a szörnyfarkas, aki legyőzte Odin főistent, griff, Hórusz, daru, sirály vagy a legendás sárkányok. Az állatok után a rovarok, többek között a szkarabeusz és a kabóca, valamint a nővények is sorra kerülnek, mint például az Életfája, az édenkert Tudás Fája, a hindu mitológia szerint kívánságokat teljesítő eperfa és a világ talán legismertebb virágszimbóluma, a lótusz.

A több mint ezer szimbólum közül nem maradhattak ki a mindennapok jelbeszédei sem. Ide tartoznak az olyan gesztusok, mint a fej fölé emelt kéz, ami a "megadom magam" egyezményes jele, vagy a magasba nyújtott kar és az ökölbe szorult kéz, mely ősidők óta a győzelem jele. Számos ilyen gesztust említ a szerző, amiket a világon szinte mindenhol felismernek és néhány egy-egy országra jellemző is helyet kapott a kötetben.

istockphoto-91645215-170667a.jpegA vallási szimbólumoknak is jutott egy fejezet, de ez csak egy röpke 28 oldalas ízelítő, mert ha mind a több mint négyezer ismert vallás szimbólumait össze akarnánk gyűjteni, ahhoz az egész könyv is kevés lenne. Ezután egy fejezet igyekszik bemutatni a biológiai és társadalmi nemek jelzéseit, ezt követik a pogány szimbólumok, majd a közlekedés és szállítás jelképei, s zárásként az írás szimbólumai.

Ez egy nagyon jól sikerült, tartalmas album. Aki szereti az érdekes információkat, kicsit belesne mindennapos jelképeink történelmébe, eredetébe, az megtalálja a számításait ezzel a kötettel. Gyönyörű, igényes kötés és rengeteg látványos illusztráció és olvasmányos leírások.

302680_signs_symbols_of_the_worldcvrhunkor2borito_20210512_1426_08.jpegA kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes