Egyikünk hazudik - A sportoló, az ész, a bűnöző, a szépség és a pletykafészek

Könyv- és sorozatajánló - Karen M. McManus: Lehull a lepel / Egyikünk hazudik - One of Us Is Lying (Netflix)

Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. 


Karen M. McManus regényéből, amely nálunk Lehull a lepel címmel jelent meg, a Peacock készített nagy sikerű sorozatot, amely a Netflix streamingszolgáltatónál elérhető.

Simon évek óta a suli ügyeletes pletykafészke, van egy oldala, ahol mindig a suli aktuális pletykáit írja meg, de van egy titka: minden pletyka, amit leír, igaz. Senkinek nincs ötlete, hogy honnan tud ennyi mindent a társairól, de ő az, aki mindenről lehúzza a leplet: megcsaltad a pasidat? Ne aggódj, holnap az egész suli tudja. Drogozol? Holnap már az igazgató kéret be magához. Csaltál? Lehet, hogy jobban figyelned kéne...

Simon mindenkiről mindent tud, és az a hitvallása, hogy ha mindenki tiszta lenne és egyenes, akkor semmi szükség nem lenne az ő közösségi munkájára. Persze ő az egyetlen, aki ezt így gondolja, amikor párkapcsolatokat és barátságokat, jövőbeli reményeket és lehetőségeket tör össze egy-egy pletykájával, amelyek, mint tudjuk, igazak, de nélküle talán sosem derültek volna ki... 

Miután Simon meghal, azokat gyanúsítják, akik vele voltak a teremben: Bronwynt, Addy-t, Nate-et és Coopert, különösen, hogy a halála után elindul egy pletykaáradat Simon oldalán a négy érintettről. Cooper a suli egyik nagy sporttehetsége, ügyes baseballos, akinek az a dolga, hogy valóra váltsa az apja álmait: felvegyék egy jó csapatba a suli után. Baseballnál ugyanis nem ritka, hogy már a középiskola elvégzése után, 18 évesen felveszik az embert egy-egy csapatba, de persze dönthet úgy bárki, hogy főiskolai-egyetemi tanulmányokat folytat, és az egyetemi csapatban játszik. Coopernek ez a terve, ám van egy nagy titka, amit Simon (vagy valaki Simon nevében) mégsem kürtölt világgá, noha tudja ő is, hiszen egy jelszóval védett fájlban megírta Cooper titkát. Ehelyett azt hazudta, hogy Cooper nem magától lett olyan jó baseballban: doppingolt. Ez az elsőhazugság, ami Simon blogján napvilágra kerül. Vajon van ennek valami köze a halálához is?

Vagy Nate lenne a tettes, aki felfüggesztett büntetését tölti drogbirtoklásért és dílerkedésért? Esetleg Addy, a szőke szépség, aki 3 éve alkot álompárt Jake-kel, a suli focicsapatának sztárjával? Vagy Bronwyn, aki csodás körülmények között majdnem bukásból fél év alatt színötösre javított kémiából, de mint kiderült, csalással? Egy biztos: mindannyiuknak lenne indítéka és oka, ahogyan régebbi célpontoknak is, akiknek az életét tönkretette Simon.

A könyv során megismerünk négy fiatalt és a családjukat, vannak köztük bevándorlók, akik egész életükben bizonyítani akarnak, vannak felszínes, csak a külsőségekkel törődő anyák, vannak teljesen széthullott és a terveiket a gyerekben megvalósítani akaró családok. Felvonultat a könyv halálos betegséget, technofóbiát, mentális betegséget, drogot, alkoholizmust, kapcsolatfüggőséget, irányításmániát, depressziót, iskolai lövöldözést, erőszakot, és szó van arról, mennyire álságos tud lenni a társadalom.

Egy könnyed hangvételű, fiatalokat a középpontba állító regény, amely mégis számtalan árnyalatával foglalkozik a világunknak, számtalan problémát érint. Nem ad rájuk megoldást, mert nem is dolga, csupán mesél róluk. A legjobban talán a testvéri kapcsolatok tetszettek benne: ahogyan Bronwyn és Addy áll a testvéreihez, és ők hozzájuk. De felsorakozott itt mindenféle egészséges és egészségtelen szülő-gyerek, baráti, párkapcsolati kapcsolat.


A sorozat ettől egy kissé eltér, van, hogy kicsit más titkok vannak a háttérben, más a szereplők kapcsolatainak dinamikája. Mindazonáltal mégis nagyon hozza a könyv hangulatát, amit annak ellenére (vagy épp azért, ki tudja) nagyon tudtam szeretni, hogy középiskolás fiatalok a főszereplői. Mondjuk a Riverdale-t is nagyon szerettem. A titok talán az, hogy megfelelő lazasággal és humorral állnak a témához. Simán a képernyő előtt ragadtam múlt éjjel, amikor gondoltam, hogy a korábban kényszerűen félbehagyott rész utolsó 10 percét még megnézem: persze, a két következő részt is sikerült megnéznem, a harmadiknak meg az első felét, hogy aztán hajnali 3 körül kerüljek ágyba. :) 


Addy szerepében Annalisa Cochrane, Cooper szerepében Chibuikem Uche, Bronwynként Marianly Trejada, Nate szerepében Cooper van Grootel látható, Simont pedig Mark McKenna alakítja. Kifejezetten jók a sorozatban a vágóképek, beállítások, és bele lehet merülni a rejtélybe - főleg, hogy őszintén szólva már csak arra emlékszem, hogy nagyon tetszett a könyv, de hogy mi történt valójában Simonnal, arról már fogalmam sincs. 

A kötet a Maxim Kiadó Dream válogatás sorozatában jelent meg, most pedig egy új, filmes borítót is kapott. A borítra kattintva elérhető kedvezményes áron.


Köves minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes