Darabokban

 Könyvajánló - Sharon Bolton: Darabokban

Felicity a világ végére menekült Freddie elől, ám a férfi itt is megtalálta. A nőnek nincs más választása: menekül az örök hó és jég birodalmában...

A Petrel hajóroncs a Déli-Georgia szigeten, ami szerepet kap a regényben is.

AZ UTOLSÓ LEHELETÉIG MENEKÜLNI FOG.
Ő PEDIG MINDVÉGIG ÜLDÖZNI FOGJA.
Felicity Lloyd egy éve Angliából Déli-Georgiába, a világ egyik legtávolabbi szigetére szökött a múltja elől és a férfi elől, akit régebben szeretett. Elképzelhető, hogy valaki egész életében meneküljön?
Freddie Lloyd gyilkosságért ült a börtönben, és most vissza akarja kapni Felicityt. Akárhova megy a felesége, Freddie addig keresi, amíg meg nem találja. Vajon így is a nő nyomára akad, hogy Felicity konkrétan a világ végén bújt el?
OTT VANNAK MINDKETTEN AZ ÖRÖK JÉG VESZÉLYES BIRODALMÁBAN. KI ÉLHETI TÚL?

Felicitynek menekülnie kell. Freddie pedig, miután kiszabadult a börtönből, mindenáron meg akarja találni a lányt, aki a Déli-Georgiában lévő kutatóbázison van éppen. Ez a kis sziget Dél-Amerika partjaihoz közel, az Antarktisz közelében helyezkedik el, a nő pedig nem véletlenül van itt: egyrészt menekülnie kell, másrészt viszont glaciológus, vagyis a jeget, az olvadást, a gleccsereket és minden hasonlót tanulmányoz. Munkájában a legjobban között van, szenvedélyes, és széleskörű ismerettel rendelkezik, magánélete azonban romokban hever, és folyamatos rettegésben él.

– A jég nagyon fontos dolog. Jég nélkül vége lenne a bolygónknak. Mind meghalnánk.

A szezon utolsó hajóját várják, és Felicity attól tart, hogy rajta lesz a férfi, és sajnos nem is téved. Menekülnie kell, fals nyomokat hagy maga után, hogy merre megy, de Freddie okos, és pontosan tudja, hogy ennyire nem ostoba Felicity sem. Beveszi magát a jeges vadonba a nő után...

Aztán vágás. 9 hónappal korábban járunk, Angliában, Felicityt véresen, vágott sebekkel és az arcán zúzódásokkal találták meg az utcán, a kórházban tért magához, de semmire nem emlékszik az elmúlt pár órából. 8 körül küldte el az utolsó e-mailtjét munkaügyben, aztán éjfél után a kórházban tért magához. Furcsa halálesetek is történtek, Felicity pedig sokkal később sem emlékszik semmire, ezért elmeorvosi vizsgálatra ítélik, közben ugyanis jelentkezett a sarkvidéki Déli-Georgia szigetén végzendő kutatói munkára. Ezt azonban csak akkor kapja meg, ha a pszichológus, Joe, úgy ítéli meg, hogy nem veszélyes önmagára és másokra. 

A kötet nagyobbik része játszódik néhány hónappal korábban, Angliában, és igazából csak az elején meg a végén járunk a jelenben, a fagyos jégvilágban. Eleinte zavart, hogy visszatértünk a múltba, de később rájöttem, hogy ez adja a sztori gerincét és a megoldását is a rejtélynek. Több szálon fut a regény, váltott nézőpontokban, megkockáztatom, hogy a történet valódi főszereplői inkább Delilah, a rendőrnő, és a fia, Joe, a pszichológus - persze az egész cselekmény Felicity köré épül, de ők ketten jönnek rá, mi folyik itt igazából.

A kezén lévő karcolások már behegedtek. Pár napon belül el fognak tűnni, neki mindig gyorsan begyógyult a bőre. De a fejében lévő sebek? Az más kérdés. Olyannak tűnt számára a feje, mint egy ismeretlen ország.

Hihetetlen jó ötlet, eleinte úgy éreztem, csak egy szokásos, kevésbé izgalmas krimiféle lesz ez női szemszögből egy nőről, aki a férje elől menekül, aki még a jég hátán is megtalálja őt. De nem, a történetnek valójában semmi köze ehhez, egyáltalán nem sablonos, nem szokványos, és sokkal több van a hátterében, mint eleinte gondolnánk. Nagyon magával ragadó könyv, de időt kell neki hagyni, hogy kibontakozzon, senki ne adja fel az elején! (Azért is mondom ezt, mert én nagyon gondolkodtam rajta, első pártucat oldalban a legjobb az volt, hogy mennyire mélyen mesél a tóról, ahol kutatnak, a munkájáról, és a 9 hónappal korábbi eseményekből is inkább a munkája érdekelt, nem az, ami történt.)

És spoilermentesen ennyi, amit el tudtam mondani a történetről. :) Az év egyik meglepetéskötete számomra ez a könyv.



Sharon Bolton 1960-ban született Lancashire-ben, az Egyesült Királyságban. Köteteivel számtalan brit és nemzetközi díjat is nyert már. Hozzánk a 21. Század Kiadó testvérkiadója, a Next21 hozta el ezt a regényét, Farkas Veronika fordításában.

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes