A lét jelentéktelenségétől az élet értelméig

Nietzsche szerint "Akinek van miért élnie, szinte minden hogyant ki tud bírni." A mai világban azonban minden régi alap, amelyhez a mi az élet értelme, hogyan éljem az életem kérdéseket feltevő eleink nyúlni tudtak, fel van dúlva, alá van ásva. Annyira szabad ma már a legtöbb (nyugati) ember, hogy inkább ürességet érez a felhőtlen szabadság helyett. Hogyan tovább, mire támaszkodjunk? - ezekre a kérdésekre keresi a választ Frank Martela Az élet csodaszép című munkájában. A teljesség kérdése új nézőpontokat kíván, szögezi le a szerző, és tárja az olvasó elé provokatív megállapításait. A mű a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

Könyvajánló - Frank Martela: Az élet csodaszép

A modern lét furcsasága Iddo Landau filozófus szerint nem más, mint az, hogy "Sokan több gondolatot szentelnek egy este annak, melyik étterembe vagy moziba menjenek, mint annak, hogy mi tenné az életüket tartalmasabbá." Van benne valami, nem? Persze, mit lehet elvárni a Maslow-i szükséglet-kielégítő piramis két alsó szintjén tengődő emberektől, akik napról napra élik mindennapjaikat, dehogyis érdekli őket Nietzsche, vagy bárki más okosságai az élet értelméről. Az enni kell, fűteni kell, lakni kell nem kultiválja a filozófusokat. Ám ott vannak a többiek, akik eljutnak az önmegvalósítás valamilyen szintjeire, ki vagy mi segíti őket akkor és abban, amikor negyven éves koruk körül úgy érzik, hogy beérkeztem, oké, és most? Most, hogy megvan az álomállás, álomlakás, álomtárs, nem kell új tévé, új kütyü, másik kocsi, új munkahely, új asszony, új gyerek, MOST hogyan tovább?

Frank Martela több, mint egy évtizeden keresztül kutatta az élet értelmének filozófiáját, pszichológiáját, történetét, arra a pimasz megállapításra jutott, hogy az élet teljességét megismerni sokkal könnyebb, mint bárki is gondolná. (Püff neki!) Megítélése szerint pontosan annyira teljes az egyén élete, amennyire hajlandó rá felnyitni a szemét az illető. Sőt, kaján mosollyal a száján tovább halad, hogy mai korunkban az élet értelme azért olyan megoldhatatlan dilemma, mert kultúránk elavult, értelmetlen, régi modellek alapján gondolkozik. (Hm.)

Nos, "Ez a könyv újfajta gondolkodásmódot kínál a teljesség értelmezéséről, közös emberi mivoltunkhoz szól, s így vezet egy tartalmasabb, teljesebb élethez, tekintet nélkül arra, milyen kulturális, vallási vagy egyéb környezetből származunk." 

Magunknak mi vagyunk a kozmosz, de a világegyetem szemszögéből létünk kevesebb egy porszemnél. Íme egy abszurd, mihez kezdesz vele? Ez a mondat olyan ellentmondást hordoz magában, amelynek feloldására nem biztos, hogy egy élet elég. Mi az igazi érték, vetődik fel a kérdés, és hajlok arra a válaszra, hogy attól függ - nézőpont kérdése. Boldogság, elégedettség? Ha gazdag vagy, elégedett is, ha szegény vagy, boldog is, és ezeket összekutyulva mi a helyzet? Mi van, ha az élet értelme az, hogy nincs értelme? (Szerény véleményem szerint egészen pontosan ez a helyzet. Dehát ki vagyok én, ugyebár..?)

Frank Martela olvasmányos filozófiai műve pimasz és meghökkentő megállapításokra jut, amelyekkel szépen nyakon önti olvasóit, ilyenekkel operál:

- vigyázz, mire vágysz, mert megkapod (és aztán nézegethetsz, intett engem is anyám irracionális vágyálmaimat hallgatva)

- értelmes élet vagy az élet értelme?

- miért ne lehetne az életnek értelme örökkévalóság nélkül is?

- tégy jót, törődj másokkal, hogy tovább élj!

- kiben bízhatsz fenn és lenn?

- tedd fontossá magad mások számára!

- ne segíts mindig mindenkinek!

- a hétköznapok kiválóságai ugyanúgy boldogítanak (igen, például egy pöpecül kinéző Eszterházy torta elkészítése, ami ízre is ott van, vagy egy séta az alkonyatban), mint a Mount Everest megmászása. 

A szerző, Frank Martela (filozófus, kutatópszichológus)

Kutatásait számos tudományos folyóiratban tette közzé. Több mint száz előadást tartott világszerte, a Stanfordtól a Harvardig négy kontinens egyetemeire hívták meg vendégelőadónak. Interjút készített vele a The New York Times, a VICE és a Monocle hírportál. Olvasói még többet megtudhatnak róla itt: www.frankmartela.com és facebook.com/frankmartela/.

A sort simán lehetne folytatni egyebek felsorolásával, de nem teszem. A szerző érthető megközelítésben tárgyalja és nyújt mankót a megfáradt, önmagában és a világban meghasonlott ember számára, érvelve a jelen, múlt kutatási eredményeivel, filozófusok mondataival, korszerű pszichológiai tesztekből levont tanulságokkal, vagy egyszerűen csak a józan észre apellálva. Kifejezetten remek, inspiráló olvasmány (és részben kultúrtörténeti kirándulás, részben pszichológiai esszé, valamint erős személymenedzsment), amely olyan összeszedetten érvel, hogy az olvasóban nem támad kétség afelől, hogy valós problémákra valós válaszokat képes adni.

Légy helyeden, olvastam ki a műből saját magamra vonatkoztatható okosságokat, vizsgáld meg, elégedett vagy-e azzal, ahol vagy, amid van, amit cselekszel, örömet okoznak-e neked a fentiek. Amikor alkalmad van rá, tégy jót, legyen valaki, akinek fontos vagy, legyen egy közösséged, ahová a kölcsönösség alapján állva bármikor fordulhatsz megértésért, támogatásért, és ne állj bele fölösleges vitákba. Végül is... Köszönöm, ezek adottak, jól vagyok, elégedett vagyok, boldog pillanataim is akadnak bőséggel. Ennél több - őszintén? Nem is kell.

Fülszöveg

Igazán bátor szerzővel van dolgunk: arról írt rövid, olvasmányos, mégis mélyen elgondolkodtató könyvet, hogy mi az élet értelme. Nemcsak fölteszi a kérdést, de még válaszolni is merészel rá! Nehéz ezt megemésztenünk, hiszen ahhoz szoktunk, hogy a filozófusok óvatosan fogalmaznak és részproblémákkal szöszmötölnek (na jó, Szókratész vagy Nietzsche nem). Erre ez a srác, aki lehetne a kedves fiú a szomszédból, kiprovokálja létezésünk legfontosabb kérdéseit – amelyekkel ritkán, vagy egyáltalán nem szoktunk foglalkozni. És, miközben magunkban vitatkozunk vele, ellenérveket keresünk, példákat sorolunk, bizony elkezd járni az agyunk: mi van, ha mégis igaza van? Ha tényleg az az élet értelme, amit ő állít? Igazat adhatunk neki a végén, vagy gondolhatunk akár teljesen mást, már önmagában az óriási eredmény, hogy Martela elérte: foglalkozzunk a kérdéssel.
És hogy az élet tényleg csodaszép lenne? Igen, bizony, még akár ez is lehetséges!


A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted!

Kövess minket Facebookon!

Cím: Az élet csodaszép
Eredeti cím: A Wonderful Life
Szerző: Frank Martela
Fordító: Merényi Ágnes
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 184
Megjelenés: 2021. november 02.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631367713

Méret: 180 mm x 115 mm



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes