Megjelent Jonathan Franzen új regénye, a Keresztutak

Könyvajánló - Jonathan Franzen: Keresztutak I. és II. kötet

Ötven év politikai, szellemi és társadalmi mozgásai egyetlen család három nemzedéken átívelő történetén keresztül Jonathan Franzen tolmácsolásában.

franzen_keresztutakkal.png

Jonathan Franzen legújabb családregénye világpremierrel egyidőben jelent meg hazánkban a 21. Század Kiadó jóvoltából. A Keresztutak című dupla kötetes kiadás a KULT Könyvek sorozat újabb ékes darabja korunk egyik legnevesebb szépírójának tollából, mely a Minden mitológia kulcsa trilógia nyitánya.

A szerző 1971-be repíti vissza az olvasót, hogy belenézhessünk egy chicagói család ügyes-bajos hétköznapjaiba. A két részesre sikerült Keresztutak fejezetről fejezetre haladva mutatja be a család tagjait és azoknak problémáit, aminek köszönhetően egyre átfogóbb képet kapunk minden karakterről, s eközben Franzentől már megszokott módon egy adag társadalomkritikával is szembesülünk. A szereplők hullámvölgyekkel tarkított élete tárul fel előttünk oldalról oldalra.

A Hildebrandt család Chicago külvárosában él és életükben központi szerepet játszik a vallás. Van, aki a megváltást keresi, mások pedig épp hitüket vesztik. Az erkölcs és hit válsága keményen felüti a fejét köztük, kezdve a család fejével, Russ-szal, az idealista lelkipásztorral, aki hatalmas blues rajongó és a frissen megözvegyült Frances társaságára vágyik, de közben a nő benne ébresztett erotikus vágyai miatt évődik. Közben pedig a megaláztatással is szembe kell néznie, hogy lecserélték a posztján.

Sorban megismerjük Russ gyerekeit és feleségét. A tinédzser, önző Perryt, aki drogozik, iszik, sőt, még dílerkedik is a suliban, majd egy részeg estén kiköt Ambrose tiszteletesnél a Keresztutak egyházi ifjúsági csoportban és elgondolkodik, hogy változtatnia kéne. Első lépésként öccsét készül megajándékozni egy fényképezőgéppel.

Aztán ott van a népszerű jó kislány, Becky, aki az egyetemi jelentkezés küszöbén találja meg Istent a Keresztutaknál. Épp túl van élete első csókján és keresi a helyét a világban, melyet fenekestől felforgat egy szép nagy összeg, melyet a nemrég elhunyt Shirley néni, anyja testvére hagyott rá. És botor módon belemegy egy kapcsolatba, ahol ő a "másik nő".

És ott van a legidősebb testvér, Clem, aki főiskolai tanulmányai miatt felmentést kapott a besorozás alól, ám megismerkedik Sharonnal, aki bevezeti a fizikai kapcsolatok forró, felpezsdítő világába, miközben arról is mesél neki, hogy milyen igazságtalan, hogy a kiváltságos fehér srácok főiskolán tanulhatnak, míg a kevésbé szerencsések, mint például a bátyja Vietnámban harcolnak. Clemet is eltölti a bizonytalanság és el is küld egy levelet a sorozási bizottságnak, hogy megszünteti tanulmányait, így a mentessége megszűnik. Ki is húzzák a számát és pár napon belül már indulni is kényszerül.

Ezt követően ismerkedünk anyukával, Marionnal. Neki is van baja rendesen. Nincsenek barátai, a "fizetett barátnőjéhez", pszichológushoz is abból a pénzből jár, amit testvére Shirley hagyatékából ellopott a lányától és arról panaszkodik, hogy a férje boldognak látszik, amikor Frances-szel megy valahova, ráadásul kijelenti, hogy az se érdekli, ha Russ boldogtalan, a lényeg, hogy őt ne merje elhagyni. A valóságban azonban Russ és Marion is feladta már a házasságát, mindegyük vágyik valaki másra, de egyikük sem mer tovább lépni, mert azt bűnnek tartják.

Ez a regényfolyam olyan jól van megírva, hogy beszippantott. Néhány nap alatt kiolvastam. Nekem kicsit sok volt a vallási téma, de maga ennek a kissé defektes családnak a mindennapi problémái érdekesen lettek lefestve. Mindenkinek megvan a maga baja, mindenkinek megvan a maga démona, amivel meg kell küzdenie. De szerintem, ami miatt könnyű elveszni a regényben, hogy mindannyiunk környezetében vannak Marionok, Russok, Perryk. Van olyan, hogy egyértelműen világosak mindenki számára az illető problémái, de sokan tökélyre fejlesztették a színlelést, hogy bárki elhinné, hogy övék a tökéletes élet.

Franzen górcső alá veszi a szereplőket és érzelmi kálváriájuk mélyére viszi az olvasót. A regény legtöbbször sötét, borongós, tele az emberi gyarlóság minden formájával: drogok, nemi erőszak, öngyilkossági kísérlet, házasságtörés, gyújtogatás. Nem is gondoltam volna, hogy egy családregény lehet ennyire izgalmas, átfogó, olvasmányos és, bár egyetlen szereplőt sem sikerült megszeretnem, kifejezetten tetszett, hogy minden karakter igazán emberi lett, gyarlóságaikkal, erősségeikkel együtt. Ez volt az első könyvem a szerzőtől, de szerintem nem az utolsó.

2699707.jpgKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

Fordította: Pék Zoltán

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes