Alpesi gyöngyszem - Gran Paradiso Nemzeti Park

 

Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Gran Paradiso, Olaszország

Olaszország legrégebbi Nemzeti Parkja, amely az ország északnyugati határán terül el, szomszédos Franciaországgal és a francia Vanoise Nemzeti Parkkal, a kettő együtt Európa legnagyobb összefüggő védett területe.

A több mint 70 ezer négyzetkilométernyi terület nagy részét hegyek és völgyek alkotják, jellegzetes állatfaja a kőszáli kecske, őket jeleníti a park jelképe is. Az állatokat a 19. századra majdnem teljesen kiirtották, nagy részüket babonából, mert úgy vélték, a kőszáli kecskék egyik kereszt alakú csontja megóvja a viselőjét az erőszakos haláltól. A területet 1856-ban Gran Paradiso Park néven védetté nyilvánították, ekkorra már kevesebb, mint 60 példány maradt csak a kőszáli kecskékből, de őket már sikerült megóvni az ostoba babonától. Mára kb. 2800 példány él a parkban. Rajtuk kívül elterjedtek a zergék és a mormoták, mindkét állatból több él itt, mint kőszáli kecskéből. 


A park legmagasabb pontja a 4061 m magas Gran Paradiso hegy csúcsa, a Piemont régióban helyezkedik el, a francia határon. Ez a hegy egyben Olaszország legmagasabb hegye is, mivel a Mont Blanc-régióból ez az egyetlen, amely teljesen az olasz határon innen van, nem lóg át Franciaországba. 1860-ban mászták meg először, és az egyik legkönnyebben megmászható 4000 méternél magasabb hegynél tartják az Alpokban, de az utolsó szakasza profi hegymászó-szakértelmet és gyakorlatot igényel. 


A park területén fekszik egy nagy alpesi botanikus kert is, a Paradisia, amely Cogne mellett található, 1700 méteres tengerszint feletti magasságban. A termőföldben gazdag völgyekből pazar kilátás nyílik a körülvevő Alpok hegyeire, és a hatalmas területen elterülő botanikus kertben a legtöbb itt őshonos növény megcsodálható. A virágzási időszaka június közepétől július közepéig tart, ekkor borul virágba a legtöbb növény, de persze akadnak korábban és később nyílók is. Látogatható önállóan is, mert egy térképpel és pontos meghatározásokkal teli prospektust adnak a bejáratnál (némelyik növény ugyanis mérgező, de vannak ehetőek is), de szerveznek idegenvezetős túrákat, természetvédelmi játékokat és egyebeket is a botanikus kert területén. 


Itt található a Soana-völgy, amely a különleges mikroklímájának hála rendkívül dús, buja növényzettel rendelkezik, lombhullató fákkal, gesztenyével és bükkel tarkított, párás erdőkkel, amelyek remek élőhelyül szolgálnak több ezer zergének. A park többi részéhez képest olyan, mintha itt megállt volna az idő. A Soana-völgy kisvárosaiban és falvaiban a mai napig hallani ún. patois dialektust, amely az provence-i francia és az olasz egy sajátos keveréke. A terület büszkesége a rézmúzeum, amelyben a rézfeldolgozás többszáz éve fennáló módjait láthatják, sőt, ki is próbálhatják az érdeklődők. 

Rengeteg érdekes és gyönyörű vidék van a világon, és örülök, hogy egyre több ilyen különleges hely kerül védelem alá. Szüntelenül dolgoznunk kell azért, hogy ez a védelem meg is maradjon - ezeknek egy szelete volt a Gran Paradiso Nemzeti Park.


Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes