A sárkány hívása - a szégyenlátó

Nos, ne (csak) a sárkányok miatt kezdj bele a Metropolis Média gondozásában megjelent ifjúsági regénybe, A sárkány hívása című Lene Kaaberbøl tollából sikeredett műbe, hanem az erős női főszereplő miatt. Dina szégyenlátó, aki édesanyjáért harcol egy bűnügy kellős közepén. A sárkány hívása az Igazlátó krónikák első darabja.

Könyvajánló - Lene Kaaberbøl: A sárkány hívása

Az ifjúsági regény bonyodalmai ott kezdődnek, amikor Dunark fejedelmét, az uralkodó menyét és gyereküket is holtan találják. A gyilkos utáni hajszának ebben a fantasyben elég különleges módja van: a szégyenlátó dolga kideríteni az objektív valóságot. Eléterelik a valószínűsíthető alanyokat, akiknek szemébe nézve azonnal megállapítható vagy éppen kizárható a bűnösség. Egy uralkodónál azonban az ilyen állás nem kifejezetten életbiztosítás: amikor a főhős, Dina anyja az elébe állított trónörököst ártatlannak nyilvánítja, és nem hajlandó rossz ügy mellé állva hazudni az éppen regnáló hatalom érdekében, tömlöcbe vetik. 


A szerző, Lene Kaaberbøl

Dina ugyanúgy szégyenlátó, mint édesanyja, amely tulajdonsága inkább zavarja, mint elégedett vele: ki akarna egy szégyenlátóval barátkozni, ha a szemébe sem mernek belenézni? Ettől függetlenül, anyja kiszabadítására tett erőfeszítései érdekében bizony jól jön eme tulajdonsága.

Minden adott egy pörgő cselekményű történethez: a főgonosz titokzatos, mint egy többismeretlenes egyenlet, Dina pörgő párbeszédei, miközben mások bűneibe lát bele, a félelem szaga szinte ott az olvasó orrában, a sárkány előli menekülés és egyéb akciójelenetek pedig körömrágósra sikeredtek. Amúgy klasszikus jó és rossz harca jellemzi a fővonulatot, a vége lezárt, dacára annak, hogy sorozatról van szó. Sokan a durva jelenetektől féltik a fiatal olvasókat, én azt mondanám, hogy nem láttak még egy általuk preferált számítógépes játékot, ahol lefejezi, feldarabolja, szétrobbantja... szóval, miről beszélünk? Persze, az egyéni érzékenységet a szülő dolga eldönteni. Ja.. és itt a sárkányok nem azok a megszokott óriás lények, mint mondjuk A tűz és jég dala című sorozatban.

Soós Anita, a tartalom műfordítója igazán remekelt ennél a regénynél, mindennek sikerült olyan magyar megfelelőt találnia, amelyekben semmi nyakatekert szenvedésű magyartalanság vagy megerőszakolt mondat sem borzolja az olvasó idegeit.

Nemcsak a 10 éves korosztálynak javaslom olvasásra a művet, a felnőttek is kedvvel fogják abszolválni (mondom én, aki a kötet műfaja szempontjából nem a célcsoport vagyok). Kedves (helyenként), humoros, pörgő, akciódús szégyenlátó keresi lesütött szemű olvasóját, itt-ott sárkányokkal megspékelve. Lehet-e ellenállni ilyen hívásnak?



Köszönöm a lehetőséget a Metropolis Média Kiadó csapatának!

A borítóképre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

ISBN: 9789635510269
Fordító: Soós Anita
Kiadó: Metropolis media
Műfaj: regény
Kötés: kartonált
Témakör: fantasy
Zsáner: ifjúsági, regény, young adult
Oldalszám: 240


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes