Édes a Bosszú Részvénytársaság

Könyvajánló - Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Megbíznál egy olyan céget, aki arra szakosodott, hogy sérelmektől szenvedő ügyfelei helyett bosszút áll?

Az Athenaeum Kiadó gondozásába érkezett meg magyarul Jonas Jonasson újabb humoros, abszurd helyzeteket és karaktereket felvonultató regénye, az Édes a Bosszú Részvénytársaság. Aki már olvasott a szerzőtől, pontosan tudja, hogy szórakoztató, nevetésekkel tarkított órák elé néz, amikor kezébe veszi Jonasson bármely könyvét. Ezúttal sem okozott csalódást, könnyed, olvasmányos és a tőle megszokott módon tökéletesen hozza a váratlan fordulatokat, az abszurd pillanatokat, amiken jókat nevettem. A humoros cselekményszálban pedig ott van egy szép adag társadalomkritika is.

Adott egy vállalat, az Édes a Bosszú Rt. A neve pontosan leírja, hogy mivel is foglalkozik: törvényes kereteken belül vállalja, hogy revansot vesz a különböző sérelmeket elszenvedett ügyfelek helyett. Hugo Hamlin egy gátlástalan reklámszakember. Ha engem kérdeztek, tutira nem normális, ha valaki egy ilyen céget vezet, de a szomorú, hogy simán el tudom képzelni, hogy ebből meg lehetne élni. 

Ehhez jönnek hozzá a teljesen agyament helyzetekből idecsöppenő karakterek. Egy kissé magába forduló elvált nő, egy neonáci műkereskedő, egy kiégett nyomozó, egy fiatal férfi, akitől apja úgy akar megszabadulni, hogy nemes egyszerűséggel az afrikai szavannán hagyja meghalni. Utóbbi szerencsére nem jött be, mert egy javasember rátalál és felneveli. Akadnak még itt mókás helyzetek, például az afrikai gyógyító, aki tehénnel akar fizetni a repülőjegyért, majd megküzd a nagyvárosi pezsgéssel. 

Az izgalmas a történetvezetésben, hogy kapunk mindenkiről egy adag információt. Kicsit elkószálunk Kenyába, aztán Stockholmba, felbukkannak sorban a szereplők, két rejtélyes Irma Stern festmény, de pár fejezeten át kell rágnunk magunkat, mire összeérnek a szálak és megértjük kinek, milyen szerep jutott a regényben.

Könnyed, olvasmányos stílusával, érdekes, nagyon is emberi, időnként ügyetlenkedő karaktereivel, humorával és a fordulatos cselekményszállal ezúttal is levett a lábamról a szerző, bár néha úgy éreztem picit ellaposodott a sztori, összességében jól szórakoztam. 

1897484.jpg

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Fordította: Kúnos László

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Egy buggyant százéves és a világ vezetői egy asztalnál? Ebből mi lesz...



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes