Odin és bandája: viking mitológia újratöltve


Szereted Thor, a szuperhős, Erik, a viking vagy épp Hablaty és Fogatlan történeteit? Itt az idő, hogy megismerj még több viking mítoszt, istent és hőst! Ütős viking sztorik kizárólag a legvagányabbaknak! Ezt ígéri Frank Schwieger Odin és bandája című könyve, amely a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg.

Könyvajánló - Frank Schwieger: Odin és bandája

Amikor először belelapoztam a könyvbe, csak hümmögtem, hogy na, ez nem is rossz. Aztán szélesre húzódott a szám, hogy aaaaaaaazta, nagyon ott van! Friss humor, megfelelő ismeretadagolás, jó ember- és gyerekismeret célközönségnek megfelelő tolmácsolásban. Öröm volt bele-beleragadni egy-egy isten vagy istennő történetébe, ahogyan napvilágra kerültek "igen nagy és igen jelentős" problémáik tömege.

Így szerezhet tudomást az érdeklődő ifjúság, hogy azon túl is van élet - oké, nem annyira izgi -, minthogy önsorsontásba kezdene az ember. Mert például mértéktelenül inni szemnek tetszetős ugyan, de roppant káros, a folyamatos csihi-puhi pedig előbb vagy utóbb növeli az elhalálozási rátát, esetenként különös tekintettel a verekedést kedvelő delikvens életére nézve, valamint a kapzsiság sem eredményes tanácsadó a mindennapokban. Számtalan isteni és nem szokványos szereplővel lehet találkozni a könyv lapjain (úgy mint sárkányokkal, trollokkal, törpékkel, óriásokkal), hogy aztán felfedezhesse az északi mitológiával ismerkedő, hogy ezek a halhatatlan istenek kicsit sem különbek a nagyon is halandó embereknél: ugyanúgy civakodnak, böfögnek és intrikálnak, mint az emberek. De legalább jó a humoruk és vagányul gondolkodnak. Többnyire. 

"Tudod, mi az igazán gáz? Nem, nem a matek egyes. És nem is egy lábtörés vagy egy cuppanós puszi Eva nénitől. Hanem  ha elfelejtenek, ha senkinek még csak az eszébe sem jutsz, és nem hisznek benned. Na, az a gáz!

És képzeld, velem pont ez történt! Pedig én vagyok Odin, a nagyfőnök, az istenek királya. Én teremtettem a világot, töksokáig uralkodtam is rajta, és rengeteg óriást meg szörnyet kinyírtam. Mondjuk, szerencsére nem vagyok egyedül, más istenek is laknak itt Asgardban. De vagy ezer éve senki ránk se bagózik. Szép, mondhatom! Akkor már inkább a matek egyes vagy Eva néni cuppanósa.

De ennek most vége! Összetereltem a fontosabb isteneket és istennőket, és tartottunk egy isteni! meetinget - vagy ahogyan mi mondanánk, thinget, azaz gyűlést - és kiadtam nekik, hogy írják  meg a történetüket. Még a halottak úrnőjének, Helnek is szóltam, nehogy a birodalmában lakó csókák kimaradjanak a buliból. Aztán átvágtattam hozzátok a szivárványon, és letettem a cuccot odalenn. Ha most ezt olvasod, az azt jelenti, hogy valaki megtalálta. Nagyon helyes! De ha még egyszer el mertek felejteni minket, isteneket, Thort uszítom rátok a böhöm nagy kalapácsával, és akkor aztán annyi nektek!

Odin"

(A kötet előszava)

Az északi mitológiát így kifordítani - újratölteni -, miközben ismeretet ad át és szórakoztat, nem egyedi felismerés, amiből irodalmi mű keletkezett, létezik több, gyerekeknek (is) írt hasonló töltésű vonulat a témában. Nem kell messzire menni, először is a szerző Caesarral és Zeuszszal kapcsolatban is alkotott már "bandakönyvet", hasonló humorral és vagánysággal töltve, mint ezt, de magyar szerzőnk is van ilyen: Lőrinc László 25 szelfije az Árpád- vagy a török korról hasonló tematikára lett felfűzve. Belefutottam olyan fanyalgásokba, hogy a szövegben kicsit túl sok a szleng meg a menőzés... láttál te már 8-12 éves gyerekeket, akik a mű célközönségét alkotják? Ha nem fogtad meg az első pár oldalon, vagy csak úgy belelapozva, méla undorral teszi is le, és már fordul is a számítógépes játéka felé. Meg kell hökkenteni őket, el kell térni a kánontól vagy az iskolásszagú könyvektől, olyan kell, amiben a menő humor és a laza szöveg simán olvasásra csábít - persze, kivételek mindig vannak, például könyvmolyok, akik viszont erősítik a szabályt. Lényeg, hogy semmi kivetnivalót nem találtam a szlengben. 


A szerző, Frank Schwieger


Ez a kötet, ahogy a címe is elárulja, az északi mitológia meghatározó személyiségeiről szól, Odinról, Thorról, Lokiról, és még sokan másokról, 14 tablóban, humoros, vadiúj csomagolásban. Olvasás közben gyakori a rekeszizom-rezegtetés, pláne, ha ilyen szövegeket olvas az ember, mint:

- az ászok nem halhatatlanok, ezért parázik annyira Odin fater az óriások  meg a démonok támadásaitól,
- Odin - fizetségül - varázsolja láthatatlanná a törpék barlangjainak bejáratát, amit Loki lelkiismeretfurdalás nélkül meg is ígér, bár titokban gőze sincs róla, hogy Odin tud-e ilyesmit, de ugyebár ügyes tag, majd megoldja,
- a legtöbb ász nem túl bonyolult lélek, Thorról nem is beszélve, aki vidám arc, de olyan sötét, mint egy vakond belső zsebe,
- arra jutottak, hogy láncra verik Fenrirt, biztos, ami tuti, merthogy nagyon paráznak tőle az istenek,
- ha úgy gondolod, hogy az erdőben egy fa alatt nem teremnek csak úgy kincsek, akkor nem tud segíteni rajtad a törpe, és nagyon sajnálja, hogy nem hiszed el. Ja, nem. 

  – (…) "Freynek is van valamid?
    Ha nem tudod, ki az a Frey, elárulom, hogy Odin és Thor után a leghatalmasabb isten Asgardban, Freyja tesója.
    – Freynek? Persze. Add oda neki ezt itt! – nyújtott felém a törpe vigyorogva egy összehajtogatott kendőt, amit a zsebéből kotort elő.
    – Egy zsebkendő? – kérdeztem csodálkozva. – Nem hiszem, hogy ettől elájulna.
    Elkezdtem széthajtogatni a koszosbarna zsepit, mire a törpe rám kiáltott:
    – Óvatosan!
    – Mi bajod? – kérdeztem.
    – Ez egy hajó.
    – Tessék?
    – Ha széthajtogatod, hajó lesz belőle. Skídbladnirnak hívják, és Asgard minden lakója az összes fegyverével együtt felfér a fedélzetére.
    – Zsír! – mondtam, és lelkesen tovább nézegettem a kendőt.
    – Nem, nem zsír. Hajó. A vízen lehet vele menni.
    – Persze, mint a hajókkal általában.
    – És a szárazföldön.
    – Jó.
    – Meg a levegőben.
    – Oké.
    – És akármerre jár, hátszelet kap."

A tablók az Ez vagyok én címmel kezdődnek, és a helyszín vagy a történet hőse kedvenc helyének leírásával folytatódnak. Van olyan rubrika, hogy Amihez a legjobban értek, Amit ki nem állhatok, és a végén pedig egy Tudtad? szó alatt különböző információk olvashatók a kor kellemzőivel kapcsolatban. Ugyanezt a könyv tulajdonosa saját magáról is kitöltheti, rögvest a kinyitásnál feltárul az erre alkalmas felület: lehet bele fotót is ragasztani és ákombákom vagy gyöngybetűkkel belevésni, hogy mit is tart magáról a művet birtokló személy.

Ramona Wultschner rajzai igényesen, részletgazdagon ábrázolják a kötet szereplőit. Minden cselekményleírás előtt van róluk egy egész alakos illusztráció, amit duplaoldalas, rajzos bemutatás követ, kiválóan kiegészítve az adott isten történetét. 

odin1.jpg

A kötetet a Kolibri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is! 

25 szelfi a török korból 

Fordító: Veress Kata

Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalak száma: 196
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 558 gr
ISBN: 9789634376552
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2020
Illusztráció: FEKETE FEHÉR RAJZOK

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes