Beszélgetések a Dumaszínház művészeivel

Könyvajánló - Trencsényi Zoltán: Mikrofonbálványok

Interjúk a 36 legismertebb magyar stand-upossal egyetlen könyvben. Tudni szeretnéd kik ők, honnan jöttek, mit gondolnak az életről és a humorról? Akkor a Mikrofonbálványok című kötet neked íródott.



Lassan már két évtizede, idén 18 éve, hogy a Dumaszínház megnyitotta kapuit és azóta is hatalmas a siker. Évente több százezren nézik meg a műsorait és sokszor alig lehet jegyet kapni az előadásokra. Trecsényi Zoltán újságíró éveken keresztül dolgozott a Dumaszínház kommunikációs csapatában és legújabb könyvében arra vállalkozott, hogy 36 kiváló magyar stanp-upossal készült interjúból összerak egy könyvet. Hiába látjuk fellépni ezeket a humoristákat színházban, sportcsarnokban, nap mint nap a tévében szerepelnek, mégsem ismerjük őket igazán. Kik ők? Honnan jöttek? Miért választották ezt a műfajt? Mit gondolnak erről a világról, a rajongókról? És szerintük mi a humor? Néhány kérdés melyekre válaszokat kapunk a kötetben.

A borítón szereplő négy névvel (Bödőcs, Hadházi, Kőhalmi és Kiss Ádám) már kapunk egy kis ízelítőt, hogy kikről olvashatunk a kötetben. Mellettük többek között megszólal még Aranyosi Péter, Beliczai Balázs, Dombóvári István, Kovács András Péter és Raskó Eszter is. Számos olyan név, melyet szinte mindenki hallott már az országban. Majdnem lehetetlen elkerülni őket.

A kötet elején kapunk egy kis betekintőt a műfaj születésébe, aztán pedig "pörgős, pattogós beszélgetéseket" olvashatunk. A stand-uposok ezúttal nem monologizálnak, hanem válaszolnak. Beleshetünk kicsit a kulisszák mögé, ahol olyan dolgokat tudunk meg Litkai Gergelytől, hogy a bevétel egy részét a Dumaszínház arra költi, hogy képezze a fellépőit. Színészmesterség, improvizáció, stresszkezelés, beszédkészség. Ezek javításával fejlődik a stand-upos és a műfaj is.

Badár Tamástól megtudjuk, hogy nem minden bűvésznek van nyula, hogy Bálint Ferenc az újságírói pályát cserélte a színpadra, Ács Fruzsina pedig arról mesél, hogyan lesz egy pszichológusból stand-upos és néhány mondatban azt is összefoglalja, hogy szerinte mi a humor:

"A humor alapvetően küzdési mód. Az elhárító mechanizmusok egyike. Feszültségoldó. Szívroham ellen kimondottan hasznos, ha inkább nevetsz. Felszabadulás. A humor végeredménye pedig a nevetés, ami az emberi reakciók közül a legőszintébb."

A kötetből megtudjuk, hogy több dolog is közös a mai magyar humoristákban: mindnek voltak más állásai korábban, képesek az önkritikára, ezáltal a fejlődésre és egyiküket sem kerülte el a kudarc, de talán a legfontosabb ebben a műfajban, hogy mindegyiküknek átfogó véleménye van az életről. Különböző munkahelyeken szerzett tapasztalatok és a kudarcok is mind alkalmasak rá, hogy az ember humorérzéke fejlődjön.

A szerző minden a kötetben megkérdezett humoristának feltett egy-két tucat kérdést, melyek segítenek nekünk jobban megismerni őket, hogy aztán időnként meglepődhessünk a válaszokon. Akadtak közöttük olyanok, melyeket már mások is többször és több helyen megkérdeztek, de bőven vannak nagyon jó, tartalmas, szellemes  és tökéletesen az interjúalanyra szabott kérdések, melyekből látszik, hogy Trencsényi kiválóan végzi a munkáját. Ennyi kérdés nyilván nem elég, hogy alaposan megismerjünk valakit, de egy kis ízelítőt ad, hogy milyen emberek is ők a színpadon kívül.

És zárásul a Mi a humor? kérdésre adott válaszok közül jöjjön az egyik kedvencem Kőhalmi Zoltántól:

„Mi a humor lényege? Az, hogy a segítségével elviselhető legyen az élet. Hogy ne bolonduljunk meg. Egyszerűbben: az életben maradás.”

mikrofon_pacsa_boritokanem_layer_20200826_1228_46.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben

Dombi fricskát ad korunk tech-őrületének

Egy ütős skandináv krimi paródia Kőhalmi Zoltán tollából

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes