Nyolc szívszorító történet a bántalmazásról

Könyvajánló - Dacia Maraini: Rabolt szerelem

Egy megrázó kötet és egy globális probléma, amiről muszáj beszélni. A bántalmazás, az erőszak, az elnyomó, lélekölő kapcsolatok nyolc bántalmazott nő szomorú és felkavaró történetében.

"Miért válik egy okos, szép, büszke fiatal nő saját hóhérja cinkosává?"- Ez a kérdés Dacia Maraini Rabolt szerelem című kötetében hangzik el. Sokan talán már ismeritek a könyvet vagy rájöttetek miről is van szó. Sajnos korunkban is hatalmas és gyakori probléma a családon belüli erőszak, a bántalmazás. A szerző ebben a kötetben nyolc nő szívszorító történetét meséli el. Manapság is nap mint nap esnek áldozatul nők, gyerekek, ez egy globális probléma, de sokan tűrnek és beletörődnek a sorsukba, ahelyett, hogy segítséget kérnének. Sok esetben a környezet éppoly hibás, mint maga a bántalmazó. Felkavaró volt olvasni ezeket a valós történeteket. Ez egy nagyon erős írás, melyben Maraini nyolc novellával igyekszik felhívni a figyelmet erre a szomorú és felháborító jelenségre.

Mindegyik történet a bántalmazásról szól, de nem csupán a fizikai bántalmazás, hanem a lelki erőszak is központi szerepet játszik. Olyan szereplőkről olvashatunk, akik akár a szomszédaink is lehetnének. Annyira tényszerű, hogy pont ettől még ijesztőbb, felkavaróbb, brutálisabb. Megérinti az embert és még hosszú napokkal később is ezeken a lelket citáló helyzeteken fogunk rágódni. 

A szerző mindféle társadalmi helyzetből merít és különböző korcsoportokból. Minden ilyen eset megrázó, sokkolja az embert. Legtöbben el sem tudjuk képzelni, hogy velünk ez valaha megtörténhet. Az pedig csak hab a tortán, hogy az erőszaktevők is megszólalnak, akiket sok esetben mondvacsinált indokokkal felmentenek tettük súlya alól, amikor lekicsinylik a problémát. Mint például az egyik történetben, ahol a férfi megerőszakolja a nőt, aki rúg, üvölt, amire annyi a reakció, hogy mi ez a hiszti egy kis szex miatt. Olvashatunk családon belüli erőszakról, megerőszakolásról, gyermekbántalmazásról, lelki és fizikai bántalmazásokról és áldozathibáztatásról is.

A legkeményebb novellákban gyermekek esnek áldozatul. Mint például egy tizenhárom éves kislány, akit az iskolában vernek és erőszakolnak meg, mondván meg akarták leckéztetni, mert ez a férfiak dolga. A szomorú, hogy a végén még felmentést is kapnak a társadalomtól, hisz a lány túl kacér, aki biztos provokálta őket. Megrázó, felkavaró és dühítő az emberek reakciója. Olvashatunk egy másik kislányról is, Velencéről, akiből apja szépségkirálynőt akar faragni. Már pici korától sztárolja, s végül a lány sikerei áldozata lett, ami után már lehetetlen volt teljes és boldog életét élni. Sokan teszik kirakatba a gyermeküket a közösségi médián megfeledkezve róla, hogy szörnyetegek is élnek közöttünk, akik veszélyt jelentenek a kicsikre.

A bántalmazó párkapcsolatok is kaptak helyet a kötetben. Ez egy elég sokrétű téma és egy ilyen élethelyzetben bonyolult érzelmi viszonyok állnak fenn. Az ilyen férfiak birtokolni akarnak, a szenvedélyt összetévesztik az uralkodási, birtoklási vággyal. Ami tetszett ebben a könyvben, ami erőt adhat másoknak, hogy a kötetben szereplő nők közül sokan erősek és bár megtörték őket, ők küzdenek. Néha ugyan elbuknak, de akkor sem adják fel. De amitől igazán valóságossá válik, hogy ez nem mindenkinek sikerül. Van, amikor más késő, amikor már nincs menekvés. Egyetlen ember sem érdemli meg, hogy ilyen helyzetbe kényszerítsék.

A nők kiszolgáltatottsága nem csupán mai jelenség és sokan még mindig azt hiszik, hogy erőszakos bántalmazók csak alkoholisták vagy alacsony társadalmi rétegben élők lehetnek. Sajnos nem. Sok esetben intelligens, kedves emberekről derül ki, hogy terrorban tartják a feleségüket, barátnőjüket, gyermeküket.

A Jaffa Kiadó egy olyan kötetet hozott el az olvasóknak, amit kötelező olvasmánnyá lehetne tenni. Minden embert szembesíteni kellene vele, hogy sajnos ilyen van, méghozzá túl gyakran. Ma Magyarországon is havonta több nő esik áldozatul. Ez a kötet talán képes lehet erőt adni azoknak a bántalmazott nőknek, akik nem mernek vagy úgy érzik nem tudnak lépni. Egyetlen problémám a kötettel, hogy a nyolc nő mellé kellett volna legalább egy férfi áldozat is. Mert bár kevesebb esetben fordul elő, hogy a bántalmazott férfi, sajnos az is megtörténik, ráadásul ők sokszor még kevésbé mernek segítséget kérni.

Ahhoz, hogy ezek a bántalmazott emberek megpróbáljanak kitörni és helyrebillenteni az életüket az is kellene, hogy a környezet is másként álljon hozzá. Sajnos az áldozathibáztatás aranykorát éljük. Ezen is fontos lenne változtatni. Sokan azért ragadnak egy kizsákmányoló kapcsolatban vagy azért nem szólnak, hogy megerőszakolták őket, mert nemcsak a bántalmazótól félnek, hanem a közvéleménytől. A legtöbb esetben durva támadás a válasz, ahelyett, hogy megértést és segítséget kapnának.

Remélem sok emberhez eljut a kötet, mert érdemes szembesülni a sötét, fájdalmas valósággal. Dacia Maraini elénk tárja a tényeket, de az olvasóra hagyja, hogy milyen konklúziókat von le belőle.

6196570_5.jpgKöszönjük, Jaffa Kiadó!

Fordította: Lukácsi Margit

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Kövess minket Facebookon!

Apád előtt ne vetkőzz!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes