Az iskola Topekában

Könyvajánló - Ben Lerner: Az iskola Topekában

"A szólásszabadság romokban hever, a jobboldali politikát trollok és zsarnokok sajátították ki, a fehér férfiak önazonossági krízise állandósult. Leheletfinom szövésű regény, családtörténet több idősíkon, több nézőpontból."

Ben Lerner Az iskola Topekában című regénye a 21. Század Kiadó KULT sorozatának legújabb tagja. A könyv számos díjat és jelölést zsebelt be, többek között a Los Angeles Times Könyvdíját elnyerte 2019-ben, de még Pulitzer-díjra is jelölték. Rengeteg neves lap és oldal sorolta be az év tíz legjobb könyve közé. Köztük a New York Times, az Amazon, a brit Guradian és a Washington Post is.

Ez egy különleges családtörténet, ahol több nézőpontból és az időben ugrálva ismerhetjük meg a szereplőket. Ott van Adam, a tizenhét éves gimnazista 1997-ben, aki a vitaversenyek sztárja és álma, hogy költőként mutassa meg a világnak mit gondol, mit érez. Aztán ott vannak a szülei, Jane és Jonathan, akik a helyi pszichoterápiás központban dolgoznak.

A konzervatív kisvárosnak túl liberálisak a terápiás módszereik. Jane ennek a világnak, ahol a szólásszabadság csak nyomokban létezik és zsarnokok uralják, túl feminista nézeteket vall, Jonathan pedig a beszéd erejével próbál segíteni az eltévelyedett fiatal srácoknak. A negyedik szereplő, akit Adam gyerekkora óta ismer, apja pedig terapeutaként foglalkozik vele, Darren, aki nem képes beilleszkedni társai közé, nehézkesen kommunikál, tüzes ellentéte Adamnek.

Adam nagydumás, aminek köszönhetően a menő srácok közé tartozik. Darren gyengébb képességű, ami célponttá teszi a vagányok között. Csúfolják, ő a "falu bolondja". Egyszer egy bulin leitatják, elviszik a Clinton-tóhoz és otthagyják egyedül, részegen, kiütve a fűben fekve több órányi sétára az otthonától. Később állandó vendég lesz a bulikon, leitatják és olyan dolgokra veszik rá, amik eszébe sem jutnának, aztán egy nap a helyzet eldurvul és súlyos tettlegesség lesz a vége.

Jane országszerte ismert, híres feminista szerző, akit sok támadás ér ebben a konzervatív, rasszista, hímsoviniszta városban. Kapunk egy kis betekintést az abúzusról, amelyet apja által át kellett élnie, miközben a férje sem épp ideális társ.

Egy család életén és környezetükön keresztül rengeteg problémával találkozunk a könyvben. Gyűlölködés, rasszizmus, homofóbia, iskolai bántalmazás, abúzus, házasságtörés, kapcsolati problémák. Fehér, kiváltságos családok, akik felsőbbrendűnek képzelik magukat, amitől azt hiszik joguk van eltaposni a gyengébbeket.

Ben Lerner kiváló író, de ez a könyv minden, csak nem könnyen emészthető. A mondanivalója fontos, de a tálalás nem volt az igazi. A szerző saját élettörténetét is felhasználta, hogy egy olyan regényt írjon, ahol a mérgező férfiasságról szóló igazságok jelentik a központi elemet. Számomra nagyon küzdelmes volt ez a kötet. Általában szeretem, amikor ugrálunk az időben és az események hálója a végére alkot egy egészet, de itt valamiért inkább zavart a káosz, ráadásul számos lezáratlan szál van a kötetben. Egy család életéből kapunk elszórtan eseményeket. Végeredmény: tények és fikció furcsa, zavaros egyvelege.

A kötet a beszédről szól, annak fontosságáról. A szereplők egytől egyig csupán mellékszereplők a vita fontossága mellett. Ezek még érdekesek is voltak, de mellette sokszor éreztem, hogy elkalandozom, unom a végtelennek tűnő monológokat. Az egyetlen szál, ami igazán lekötött és tetszett is, az Darren vonala. És ez volt az egyetlen, amivel a szerző rá tudott venni, hogy ne hagyjam félbe a könyvet. Az író tehetsége nem kérdés, de sajnos engem nem sikerült ezzel a kötettel megnyernie magának.

borito_16.jpgKöszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!

A kötet elérhető kedvezményes áron a borítóra kattintva.

Fordította: Pék Zoltán

Érdemes megnézni a 21. Század oldalán a könyvcsomagokat is, ugyanis nagyon szuper irodalmi- és a KULT-könyvcsomagok is vannak kedvezményes áron, olyan kötetekkel, amiket nem érdemes kihagyni. :)

Kövess minket Facebookon!

Mindenki bajban van. Nem csak Fleishman

Milyen lehet egy őrült lányának?

Normális emberek?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes