A Cyberpunk 2077 világa

Könyvajánló - Marcin Batylda: A Cyberpunk 2077 világa

Egy különleges album, mely elrepít a Cyberpunk 2077 világába, hogy megnézhesd ezt a züllött várost, a lakóit, a technológiáit, ahol a "dekadencia, a szex és a popkultúra összekeveredik az erőszakos bűncselekménnyel, a rendkívüli szegénységgel és az amerikai álom kiszámíthatatlan ígéretével".

A napokban látott napvilágot a régóta várt Cyberpunk 2077 nevű akció-szerepjáték. A Darkhorse Books pedig piacra dobott mellé egy pazar albumot, melyet a Fumax Kiadó hozott el a magyar olvasóknak. A minőség nem is lehet kérdés, ha Fumax kötetről van szó: színvonalas, igényes, masszív, színes, hatalmas (tényleg!) és eszméletlen jól fog mutatni a polcon. Na, de mit rejt a kötet?

Mindent! Na jó, azért nem, de hihetetlen háttéranyagot ad a játék mellé. Adott ez a disztópikus világ, egy zord metropolisz, Night City, ahol minden nap a túlélésről szól, brutális kormányok és hataloméhes vállalatok uralják. A kötet sok mindenre kitér. Olvashatunk történelemről egészen az 1990-es évekig visszamenőleg. Nem sokkal korábban a Cyberpunk univerzum történelme eltért a miénktől, így egy izgalmas alternatív történelemnek lehetünk tanúi. Megtudjuk hogyan fajult a világ idáig. Klímaváltozás, konfliktus, nemzetállamok bukása és a vállalati háború vesztesei és győztesei.

A technológiákról is kapunk egy alapos ízelítőt. Fegyverek, járművek, kiberverek és olyan különleges VR-élmények, ahol más emberek tapasztalataival találkozunk. Aztán persze megismerjük magát a várost, egyes negyedeit, környékeit, melyekhez kapunk térképeket is. Megnézzük a lakókat, a bandákat, a társadalmi berendezkedést, néhány fontosabb karaktert. Végignézzük a hierarchiát egészen a hajléktalanoktól a bandákon, a nomád törzseken, a rendőrségen át egészen a MegaCorps igazgatójáig. 

Imádom a kivitelezését az albumnak. Gyakorlatilag a könyv egy cikksorozat, mely a Night City Inquirer-ben jelent meg. Egy lap, amely lázad a hatalom ellen, küzd a szabad médiáért. Ennek megfelelően még az univerzum reklámjai is helyet kaptak a kötetben, mintha tényleg egy helyi hírportálon szörfölnénk.

Nagyon látványos a játék, kiváló a grafika, ezért külön öröm, hogy rengeteg kép van a kötetben, amelyek mellett részletes információk vannak mindenfélékről. Van, amiről kicsit több és akad, amiről bőven marad még felfedezni való a játék során. Elsőre nekem nem tűnik spoileresnek, reméljük ebben nem tévedek. Le a kalappal a CD Projekt Red alkotói előtt! Páratlan és színes, izgalmas és rendkívül összetett világot álmodtak meg.

Ne csak a jóról beszéljek, a kötet hiányossága, hogy a szerző feltételezi, aki a kezébe veszi a könyvet, az ismeri a játék korábbi generációit. Ez nem mindenkinél van így. Például nekem is kimaradtak a korábbi játékok, így voltak olyan karakterek, mint például Morgan Blackhand, akiről fogalmam sem volt és jó lett volna legalább egy pár mondatos összefoglaló. De az ilyen apróságokat én elnéztem a kötetnek. (Ahogy az apró helyesírási hibákat is, mint pl. rögtön az első mondatban.) :)

Igazi cyberpunk életérzés ez a kötet. Már csak a játékot kell hozzá tesztelni, amihez szuper támpontokat ad az album. Mert már kicsit ismerjük a várost, a veszélyeit és máris kábéra tudjuk, mikor és melyik kerületeket érdemes elkerülni. És persze ízelítőt kaptunk a bandákból is, így azt is tudjuk majd kivel nem érdemes ujjat húzni. Kicsit olyan ez a könyv, mintha apró puskával készülnénk a vizsgára. Ez egy szuper világépítő könyv, ami tökéletes ajándék lehet a karácsonyfa alá. Akár a játék mellé, akár kedvcsinálónak a játékhoz. :)

3207268_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Írta: Marcin Batylda
Fordította: Rusznyák Csaba
műfaj: album kötet, videojátékos kiegészítő kalauz
formátum: keménytáblás
méret: 230x310 mm
oldalszám: 192 oldal
ISBN 978-963-470-170-5 

Kövess minket a Facebookon is!

Tokió szelleme

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes