Hannibal ébredése: a gonosz születése

Könyvajánló - Thomas Harris: Hannibal ébredése

Hannibal Lector a világ legveszélyesebb szörnyetege.
De vajon ilyennek született vagy
gyermekkori traumái tették ilyenné?

Thomas Harris egy halhatatlan szörnyet alkotott Hannibal Lecter személyében. A legendássá vált tetralógia zárókötete valójában egy előzménykötet, mely megmutatja, hogyan tehet a világ egy kisfiút szörnyeteggé. A General Press Kiadó sötét, komor hangulatú borítója tökéletesen tükrözi a Hannibal ébredése című kötet tartalmát.

A regény és ezzel együtt a kis Hannibal története Hitler keleti hadjárata idején indul Litvániában. Adott egy kastély, egy neves család, ahonnan Lecterék elmenekülnek erdei vadászházukba, hogy átvészeljék a háborút. Ezeknél a részeknél elég sokat ugrálunk az időben és egy-egy eseményen keresztül ismerjük meg a család életét, a szülőket, Hannibalt és húgát, Mischát. Az itt átélt borzalmak, a trauma hatására rengeteg emléket temetett el Hannibal az elméje mélyén, melyeket később próbál előhozni, az apró emlékképekből egésszé formálni.

A háborúban megárvult fiút nagybátyja veszi magához és Párizsba viszi. Itt Robert Lecter és felesége, Lady Muraszaki törekszik rá, hogy a kis árva túllendüljön a múlt fájdalmain és esélye legyen egy szép életre. A srác igyekszik is, de kísérti a múlt, ezért próbálja felidézni a vadászházban átélt rémségeket. Akik olvasták a sorozat első három részét, azok már tudják, hogy ez hiba volt. Ahogy kezdenek összeállni a fejében a puzzle darabkái, úgy erősödik fel benne a vágy a bosszúra.

Gaspard Ulliel Hannibal Lecter szerepében a Hannibál ébredése című filmben (2007)

Nevelőanyjával nagyon szoros kapcsolata alakul ki, mely Robert halálával csak tovább erősödik. Harris nagyon jól ír le egy különleges, nagyon mély és mégis rendkívül törékeny kapcsolatot. Sokat megtudunk a fiú életének állomásairól, ahogy azt is, hogy miként követte el első gyilkosságát, amikor még csupán tizenhárom éves volt. És persze mind tudjuk, hogy itt nem ért véget a sor. Megszállottan kutatta húga gyilkosait, miközben elméje teljesen elborult. Vajon mi lett volna belőle, ha nem indul el a bosszú útján?

Izgalmas volt végignézni, ahogy egy összetört gyermek a sötétség útjára lép és beteljesíti bosszúját. Egy embertelen lélek fejlődéstörténete ez, amely nem a Harristől már megszokott borzongós krimi, hanem valami más. Itt most nem a sorozatgyilkost látjuk, hanem egy gyereket, akivel képesek vagyunk azonosulni, megérteni, hogy mitől kattant be. És ettől lesz a könyv is ugyanolyan hátborzongató, mint a többi. Hisz tudjuk milyen rémségeket követ el később, mégis képesek vagyunk együttérezni vele és attól függetlenül, hogy nem értünk egyet a módszereivel, megértjük a motivációját.

Bár nem a megszokott hidegrázós kötet és nem igazán krimi, inkább egy életutat mutat be, egy fejlődésregény, de szerintem jó ötlet volt a szerzőtől. Ettől a kötettől még árnyaltabb képet kapunk Hannibalról. Már nemcsak a szörnyet látjuk benne, hanem tudjuk, hogy ott van benne egy fiú, aki áldozata a háború borzalmainak.
139480915_1.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Fordította: Bihari György

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Egy kegyetlen, brutális sorozatgyilkos vérszomjas hadjárata

Mennyi időbe telne, hogy TE is gyilkossá válj?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes