Xenogenezis-trilógia: egy letehetetlen, izgalmas, elgondolkodtató sci-fi

Könyvajánló - Octavia E. Butler: Xenogenezis-trilógia

Egy izgalmas, elgondolkodtató sci-fi trilógia,
ahol egy idegen faj magába olvasztja az emberiséget,
hogy megmentse a fajt a pusztulástól.

Az Agave Könyvek tavaly egy igazi hiánypótló kötettel örvendeztette meg a sci-fi rajongókat, amikor elhozta nekünk Octavia E. Butler 1987-ben megjelent Hajnal című regényét, mely a Xenogenezis-trilógia nyitó kötete. Szerencsére nem álltak meg itt és mára a teljes trilógia elérhető magyar nyelven, csomagban ráadásul rendkívül kedvező áron megrendelhető a kiadó honlapján.

A sorozat nagyon izgalmas témára épül, melynek az alapja az emberi természet. Az emberiség sorsát megpecsételik pusztító ösztöneik. A történet egy világégés után játszódik, amikor az emberiség napjai már meg vannak számlálva. A hierarchia és az intelligencia okozza az emberek vesztét. Ekkor megérkezik egy idegen faj, aki úgy dönti kezébe veszi a dolgokat.

octavia_e_butler_hajnal_b1_1.jpgA sorozat első kötetében, a Hajnalban megismerjük Lilith-et, aki egy idegen faj űrhajóján ébred és megtudja, hogy több száz éve egy nukleáris apokalipszis idején megérkeztek a Földre az oankálik, akik egy markonyi embert magukkal hoztak az űrbe, hogy megmentsék az emberi fajt. A bolygót újra élhető tették negyed évezred alatt és itt az ideje, hogy a mesterséges kómában tartott emberek visszatérjenek a Földre. Ám az oankálik kicsit másként képzelik a nép megmentését, mint azt elsőre gondolnánk. Génmanipulációval és különböző fajok ötvözésével létre akarnak hozni egy tökéletes életformát, amely nem fogja elkövetni ugyanazokat a hibákat.

Igyekeznek túlélőbbé, jobbá tenni az embereket. Eltűntettek betegségeket, fizikai képességeket javítottak fel, ráadásul mentális képességeiket is felturbózták. Lilith feladata lesz, hogy egy negyven fős csoport élére álljon és egy közösséget kovácsoljon belőlük. Nincs könnyű dolga. Sokan félnek az idegenektől, közben egymással is agresszívak, s míg Lilith eleinte ódzkodott az idegenektől. Érthető, hisz kísérleti nyúlnak használták őket, ráadásul erőszakkal akarnak egy új fajt létrehozni. Egy nagyon izgalmas és érdekes, elgondolkodtató regény az elnyomásról, a túlélésről, az ismeretlentől való félelemről, a küzdelmekről, az egyén fontosságáról. Vajon ki lehet irtani az emberből az önpusztító hajlamot? Érdemes feladni önmagunkat a túlélésért? Túlélés az egyáltalán?

Ráadásul hiába játszódik az űrben, hiába a földönkívüliek, ebben a könyvben az emberi kapcsolatok sokkal lényegesebb szerepet játszanak. Számos erkölcsi és morális kérdést vet fel a kötet, a xenofóbia pedig nem is lehetne aktuálisabb kérdés, hiába harminc éves kötet. Lilith karakterfejlődése is izgalmas ebben a kérdésben. A kötet elején még viszolygott az idegenek látványától is, majd apránként a társukká válik. Tetszett, hogy megismertük az oankálik kultúráját, gondolkodását. Izgatottan vártam ezután a folytatást.

9789634196419_uj.pngHa nem olvastad a folyatást és nem szereted a spoilert, akkor ne olvass tovább, mert esélytelen spoilermentesen írni a következő kötetekről! A második rész, az Átváltozás címet kapta. Ezúttal a főszerepben már nem az ember nő, Lilith áll, hanem az első hibrid, az ő fia, Akin. Akin életén keresztül ismerhetjük meg az újjászületett Földet.

A tájak mesések, a megmentett, felturbózott embereknek pedig az új közösségekben kell boldogulniuk. Közben időnként kikacsintunk a földi túlélő csoportokra, akik fém és műanyag újrahasznosítással próbálnak élni. Sajnos azonban nem képesek a szaporodásra, ezért arra vetemednek, hogy az oankáli-ember településekről rabolnak el hibrideket.

Ezen a ponton szerintem senki nem lepődött meg, hogy Akint is elrabolják. Akin és a környezete segítségével ismét a társadalomé és az emberi kapocslatoké lesz a főszerep. Hogy milyen tartozni valakihez, a család fontossága, a hierarchia, társadalmi ellentétek, olyan gyarló tulajdonságok, mint az önzés és persze az idegengyűlölet. Tetszett, hogy a szerző látványosan nem foglal állást. Az olvasó dolga eldönteni, hogy szerinte mi helyes, mi nem. Vagy azt, hogy egyetért-e a hódító fajjal, akiket, bár kissé sajátos módon, de az emberiség megmentése hajt, esetleg az emberekkel ért egyet, akiket épp beolvaszt, teljesen megváltoztat egy másik faj.

Akin szerethető karakter, aki mindkét fajhoz tartozik, keresi önmagát, a helyét a világban. Igyekszik megérteni az agresszív, meddő embereket is, akik attól félnek, hogy teljesen elsorvadnak, kihalnak, néhány generáció múlva már nyoma sem marad az emberiségnek. Közben pedig igyekszik megérteni a kissé talán túl naiv oankálikat is, akiket a jó szándék vezérel, de nem biztos, hogy a módszerük hibátlan. 

octavia_e_butler_hibridek_b1.jpgAztán elérkeztünk a trilógia zárásához, a Hibridek című kötethez. Az előző rész rendkívül elgondolkodtatóra sikerült. Nap mint nap szembesülünk az ember önpusztításával és látjuk, hogyan öli a környezetét is. De vajon ez felhatalmaz egy fejlettebb fajt, hogy megváltoztasson minket?

Az oankálik folyamatosan dolgoznak azon, hogy létrejöjjön a tökéletes hibrid. A cél egy olyan hibrid megalkotása, akinek az űrben sem lesznek túlélési problémái. Eltelt jó pár év az előző kötethez képest és ezúttal Lilith másik gyermekének a története következik. Jodash is ugyanolyan hibridnek tűnik, mint Akin, de aztán kiderül, hogy ő egészen más, az emberek és az oankálik másfajta keveréke, akinek mielőbb emberi társat kell találnia magának.

Ő egy igazán különleges óloj, akinek önmagával kell dűlőre jutnia ahhoz, hogy képes legyen a két faj megmentésére. Jodash érik, változik, megismerjük a félelmeit és szerelmeit. Nem a legszimpatikusabb figura, de kiáll mindenkiért, akit szeret, legyen az ember vagy oankáli, előítéletek nélkül. 

Az előző kötetekben már annyi mindent megtudtunk erről a világról, hogy ilyen szempontból már túl sokat nem tudott adni a kötet, de tökéletes lezárása a sorozatnak. Könnyen emészthető, olvasmányos. Ez a trilógia egy igazi érzelmi hullámvasút a döbbenettől az undoron át egészen a meghatottságig, örömig minden van benne.

Voltak ugyan hullámvölgyek, de összességében egy izgalmas, érdekes, elgondolkodtató és sok szempontból nagyon aktuális történetet olvashattam. Ráadásul idén tavasszal elkeltek a filmes jogok is egy tv-sorozatra, melyet az Amazon Studio készít majd. Én nagyon remélem, hogy szuper sorozat lesz belőle, mert az alapanyag kiváló hozzá.

boritokep.pngA köteteket az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján kedvező áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Két lábon járó gyilkológépet átverni?

Négy történet a közeljövőből

Az Éhezők Viadala hivatalos előzményregénye

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes