Jóbarátok: mi zajlott a színfalak mögött?

Könyvajánló - Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció - Mi zajlott a színfalak mögött?

A Jóbarátok a 90-es évek óta töretlenül gyűjti a rajongókat, sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Belesnél a színfalak mögé? Kíváncsi vagy miben rejlik a sorozat halhatatlansága? Ez a könyv igyekszik minden kérdésedre válaszolni.

friends-e1562857358291.jpg

Minden kétséget kizáróan a világ egyik legnépszerűbb sorozata a Jóbarátok (Friends) a mai napig, pedig - számomra olyan hihetetlennek tűnik ez az évszám - 1994-ben tűzték műsorra az első részt. Az amerikai sorozat tíz éven keresztül borzolta a rajongók kedélyeit, akik a mai napig rajonganak a hat barát kalandos életéért New Yorkban. Ráadásul minden nap jön egy újabb fiatal, aki elkezd érdeklődni a sorozat iránt.

Saul Austerlitz újságíró, nem mellesleg ízig-vérig rajongója a sorozatnak és sokat örömére úgy döntött ír egy könyvet, amelyben kulisszatitkokba avatja be az olvasókat. Így született meg A Jóbarátok-generáció című kötet. Ez egy tényfeltáró írás, amelyben megtudjuk, mint az alcím is állítja: Mi zajlott a színfalak mögött?

Részben egy kalandos utazás, mely során felelevenítjük a sorozat legjobb pillanatait, miközben megtudjuk miként dolgoztak az írók, a színészek és az utóélete is terítékre kerül. A szerző próbálja megválaszolni az örök kérdést: miként lehet, hogy egy több, mint harmincöt éves sorozat ma is ugyanolyan töretlen népszerűségnek örvend a fiatalok között, mint születése idején?

david_crane_kevin_bright_friends_25th_anniversary_c7shjh9b5kpl.jpgAkik nélkül ez a sorozat sosem születhetett volna meg: David Crane, Marta Kauffman, Kevin Bright

Rengeteg mindenre kitér a kötet rögtön a kezdetektől. Megtudjuk, hogyan született meg az ötlet és onnan hogyan jutottak el odáig, hogy szereplőválogatás, pilot, majd a kultikussá vált szökőkutas jelenet leforgatása és persze a főcímdal születésének története sem maradhatott el. És azt is megtudjuk a sorozat alkotói miként merítettek ihletet saját jellemükből egy-egy szereplő megalkotásakor.

Olvashatunk a forgatókönyv írásának folyamatairól, de a jelmezek, a díszlet is helyet kapott, emellett a televíziós viszonyok és a társadalmi környezet segítségével ismerhetjük meg a sorozat keletkezésének körülményeit. Megtudjuk eredetileg milyen felállásokat terveztek a pároknak. Miután végignéztem a sorozatot, én már el sem tudnám képzelni, hogy Monica és Joey lehetnének szerelmespár, pedig a terv az volt. De Monica és Chandler románcát is csak hummorforrásnak szánták, az elején még az írók sem tudták, hogy végül komoly kapcsolat lesz belőle.

"A Jóbarátok első évada a kilencvenes évek televíziójában a maga nemében páratlan volt: a jól megformált történet mellé befért a romantikus szál, a zárlat után pedig bízni lehetett abban, hogy a nézők vissza fognak ülni a képernyő elé, mert meg akarják tudni, mi történik."

És így is lett. Pillanatok alatt lett népszerű a sorozat és lépten nyomon rajongók beszéltek a sorozatról. Ráadásul az első évad végén még Oprah Winfrey is meghívta a szereplőket a műsorába, aminél többet akkoriban Amerikában nem igen érhetett el színész. A sorozat hatalmas siker lett, baráti társaságok jöttek össze, hogy együtt nézzék a fiatalok szövevényes életét.

Számos epizódban bukkantak fel vendégművészek. Olyan nagy színészek, színésznők többek között, mint Julia Roberts, Danny DeVito, Reese Witherspoon, Jeff Goldblum, Brad Pitt  és Bruce Willis. Ezek csak tovább növelték a show népszerűségét.

A forgatókönyvírás folyamatáról rengeteg érdekesség elhangzik a kötetben. Például, hogy mennyit kellett David Crane-nek rohangálnia az NBC felügyeleti osztályához, hogy megtudja mennyi "mell" vagy "segg" szó hangozhat el a sorozatban.

"Máskor a mennyiségen volt a hangsúly; két "pénisz" még mehet, három már sok."

Kapunk információkat a sorozat gyártóiról, a szerződésekről, a bérekről, illetve arról, amikor együtt állt ki a stáb magasabb fizetésért, mikor a show szárnyalt. Rengeteg epizódról vannak apró történetek, így a cselekményszálról számos emlékem ugrott be. Felültem a nosztalgiavonatra. Nálunk egyetemi koliban tipikus közös program volt, amikor leültünk enni, hogy közben néztük a Jóbarátokat. (És miközben írom ezt a posztot, a háttérben épp a sorozat első évada megy az egyik tévécsatornán. :D )

Az első epizód előtt 1994-ben és az utolsó epizód végén 2004-ben

A tíz év alatt a szereplők rengeteget fejlődtek, ráadásul a szemünk előtt nőttek fel. Lett komoly kapcsolatuk, munkájuk, váltak felelősségteljes szülőkké. Együtt izgultunk, sírtunk és nevettünk velük. Vannak ugyan hibái és mai viszonylatban társadalmi és politikai érzékenysége megkérdőjelezhető, de ettől függetlenül ma is milliók nézik és még szerintem sokáig lesz porondon. Egy olyan világ, ahol a rossz hírt mindig felváltja egy jó és a barátság örök.

Miközben olvastam a könyvet a werkkönyv kifejezés ugrott be, ami tökéletesen leírja, hogyan is működik a kötet, amely időnként picit száraz, a vége kicsit már sok. (Egy ismerősöm azt mondta, hogy óda a sorozathoz, és tényleg! De legalább egyértelmű, hogy Austerlitz hatalmas rajongó) Ezektől függetlenül bőven vannak benne érdekes, szórakoztató információk, amik miatt minden rajongó boldogan fogja belevetni magát.

"Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja a sorozatot, de az tény, hogy a Jóbarátoknak még mindig súlya van."

5910232_5.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Fordította: Magyari Andrea

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol kedvezményesen meg is rendelheted a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes