Izgalmas ifjúsági misztikus krimi zombikkal

Könyvajánló - Kristina Ohlsson: Zombiláz

Két bátor kölyök egy unalmas kisvárosban, ahol megvadult darazsak,
egy veszélyes kór és egy fura idegen borzolja a kedélyeket.

Kristina Ohlsson krimijeivel már meghódította a műfaj rajongóit, aztán hozott néhány gyerekkönyvet és kiderült, hogy ez is jól megy neki. Most egy 9-12 éveseknek szánt trilógia első részét hozta el nekünk az Animus Könyvek Zombiláz címen. Ebben a sorozatban minden kötetben félelmetes szereplőkkel találkozhatunk, de a szerző bár hagyott egy kis borzongást a regényekben, figyelt rá, hogy gyerekeknek ír. Az első részben a zombiké a főszerep, a későbbi kötetekben lesznek majd vérfarkasok és múmiák.

De miről is szól az első rész? A történet főhősei a tizenkét éves Herbert és legjobb barátja Sally, akik egy csendes, unalmas kisvárosban, Eldsalában élnek, ahol sosem történik semmi. Most épp a legizgalmasabb esemény, hogy elszaporodtak a darazsak és kissé furán viselkednek, hisz még éjjel is tömegével repkednek. De ez inkább bosszantó és zavaró, mint izgalmas.

Herbertet nagyapja neveli, mióta hatéves korában elvesztette a szüleit. Az egykori pajtából egy hangulatos kis panziót alakítottak ki, ahol örömmel szállnak meg a madármegfigyelésre érkező kutatók, fotósok. Ezúttal azonban egy furcsa idegen toppan be az éjszaka közepén, ami jól megkavarja az unalmas kisvárosi mindennapokat.

Aztán egy különös betegség kezdi felütni a fejét a városban. Lázzal és vörös szemekkel kezdődik, aztán a betegek elkezdenek megváltozni. Közben válaszok helyett csak még több kérdés merül fel. Mi ez a különös betegség? Vajon gyógyítható? A fura idegen mit keres a városban?

"Az Edsalai Hírlap is írt a járványról, amelyről senki sem tudta, micsoda. Eleinte csak gyerekek kapták el, aztán már felnőttek is. Magas lázuk volt, az arcuk sápadt, a szemük vörös lett, és rázta őket a hideg."

A két gyerek kedvenc rejtekhelyére vackolja be magát egy régi malomba és ott próbálják kitervelni miként menthetik meg a várost a tragédiától. Mennyi esélye lehet két kölyöknek egy pusztító kór legyőzésére? Ráadásul a gyámügy is rászáll a betegeskedő nagypapa miatt. Mi van, ha elszakítják egyetlen megmaradt családtagjától? Sally igaz barátja, aki a végsőkig kitart mellette. Még az idegen szobájába is betörnek, hogy kiderítsék mit keres a városban és találnak nála egy rejtélyes naplót furcsa bejegyzésekkel, amiket egyelőre nem tudnak hova tenni. Mi lesz ebből a káoszból?

"Azt hihetnénk, hogy az alvók holtak. De nem ez a helyzet. Az alvók se nem élők, se nem holtak. Viszont szakadatlanul éhesek. És ezért aztán életveszélyesek. [...] Úgy kezdődik, mint egy szokványos láz. Aztán a beteg hamarosan zombivá változik."

Engem először a borító vett meg magának, de a történet is szuper lett. Könnyed nyelvezet, rövid fejezetek, pörgős történet, különös kór, kattant darazsak, fura idegen, egy kis rejtély egy adag misztikummal keverve. Remélem a kiadó elhozza a másik két kötetet is, mert szerintem szuper kis regény lett a Zombiláz. Azt hiszem ezekkel a könyvekkel már toborozza a skandináv krimi leendő rajongóit a szerző.

9789633247525_uj.jpgKöszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva a kiadó honlapján kedvezményes áron.

Fordította: dr. Dobosi Beáta

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes