Újabb izgalmas kalandok az Árnyvadász univerzumban!

Könyvajánló - Cassandra Clare: Gonosz fortélyok trilógia

Egy különleges világ, ahol az emberek mellett élnek az alvilágiak, vámpírok, vérfarkasok, boszorkánymesterek és tündérek, valamint az árnyvadászok, akiket egy angyal alkotott, hogy megtisztítsák a Földet a démonoktól. Öt év telt el a Sötét háború óta, de újabb veszély fenyegeti az árnyvadászokat. Ki fogja őket megmenteni?

fokep_85.jpg

Cassandra Clare 2007-ben előrukkolt egy izgalmas világgal, amely rengeteg könyvrajongót meghódított. Az Árnyvadász univerzum tizenhárom regénye és húsz novelláskötete jelent már meg magyar nyelven, hogy számtalan rajongót gyűjtsön magának. A szerző parádés világépítése vonzotta be ezt a sok rajongót. Egy világ, ahol az emberek, vagyis a mondénok mellett élnek az alvilágiak, a vámpírok, vérfarkasok, boszorkánymesterek és tündérek, valamint az árnyvadászok, akiket egy angyal alkotott, hogy megtisztítsák a Földet a démonoktól.

Egy egész mitológiát álmodott meg, egy világot rendkívül részletesen, mindezt pedig megspékelte izgalmas, változatos karakterekkel, akiket könnyű megkedvelni vagy épp megutálni. A nyelvezete könnyed, a történetekben akadnak humoros jelenetek, vidám, szomorú és dühítő események, fordulatok és persze főgonoszok, akik miatt izgulhatunk kedvenceinkért. És ezúttal is találkozhatunk olyan szereplőkkel, akik az árnyvadász univerzum korábbi regényeiben már megismertünk.

7387_b1.jpgGonosz fortélyok trilógia A végzet ereklyéi sorozat lezárása után öt évvel kezdődik. Aki nem olvasta azt a sorozat, de tervezi és nem rajong a spoilerekért, annak javaslom, hogy kezdjen azzal, mert ez a trilógia rengeteg fontos momentumot érint abból a sorozatból. Na, de mi is történik ezúttal az árnyvadászok univerzumában? Az első kötet a Lady Midnight – Éjfél kisasszony címet kapta.

A Sötét háború megtizedelte az árnyvadászokat. A Los Angeles-i intézetben él a háborúban elárvult Emma Carstairs és  a Blackthornok. Legjobb barátja, parabataia, Julian Blackthorn, valamint testvérei, Livvy, Ty, Dru és Tavvy. Emma szinte már megszállottan keresi szülei gyilkosát. Bosszút esküdött és bármikor képes magát veszélybe sodorni, amikor egy apró nyom kerül az útjába.

A történet fontos szereplője még Christina Rosales, aki szintén árnyvadász és velük él az intézetben. A sors fura fintora, hogy Emma nyomozása során rájön, hogy számos holttest viseli ugyanazokat a démoni jeleket, mint amiket öt éve szülei holtestére véstek. Mondénok, árnyvadászok és tündérek is áldozatul estek. De itt még nem érnek véget a bonyodalmak.

Egy nap a hidegbékére fittyet hányva megjelenik egy küldöttség a tündérek udvarából, akik alkut ajánlanak: a segítségükért cserébe visszakaphatják az öt éve a vadűzésbe elragadott legidősebb Blackthorn fivért, Markot. A fiatalok pedig mindent megtesznek, hogy a fiú, aki bár az elején furán viselkedik, visszataláljon hozzájuk.

A történet izgalmas, drámákkal, érzelmekkel teli. Akad egy kis szerelmi vívódás, baráti és testvéri szeretet, hűség, öröm, félelem, fájdalom, ármány, árulás és egy gonosz szekta, aki áldozatok gyűjt egy sötét varázslathoz. Folyamatosan pörögnek az események, nincs idő unatkozni. Megismerjük alaposan ezt az összetartó családot, hogy mi mindent képesek megtenni egymásért és, hogy a szerelem bizony képes őrültté tenni az embert. Tetszett a kötet a csavarral a végén, az ármányokkal, még a szerelmi vívódások is elfértek.

7752_b1_1.jpgÉs akkor jöhet a trilógia második része, az Árnyak ura. Az első részben legyőzték a sötétséget és végre Emma lelke is megnyugodhat, hisz megbosszulta szülei megölését. De szegény lány most sem lehet szabad, ráadásul ezúttal egy másfajta harc vár rá, ahol hiába a lehengerlő kardforgatás, az most nem segíthet rajta. Nehéz titkot cipel és saját boldogságát is feladja azokért, akiket szeret.

Ezúttal még több szereplő szempontjából leshettünk bele az események sodrásába, ami kifejezetten tetszett. Szuper volt, hogy rengeteg időt töltöttünk Tündérföldén, így jobban megismertük ezt a részét is ennek a páratlan világnak. Kaptunk egy szép szeletet a Tündérek és Ellentündérek udvarából és rájöttünk, hogy az első kötet gaztetteihez nagyon is sok közük van, mert bőven akadnák odaát, akik gyűlölik az árnyvadászokat és a vesztüket kívánják.

Ezúttal sincs hiány eseményekben, de az igazi akciókra elég sokat kell várni. Végignézzük Emma és Julian szenvedését, miközben Emma Markkal kavar, persze ez csak trükk, hogy elkerülhessék az átkot. Mark is az érzelmeivel küzd. Egy része visszavágyik a szélbe, a szabadságba, amit a Vadűzés nyújtott, de közben érzi, hogy ott a helye a családja, s velük az árnyvadászok között. Ott van Kit is, aki szintén vívódik, méghozzá önmagával, de közben szép lassan épül be Livvy és Ty kis csapatába és lassan elfogadja, hogy talán mégis az árnyvadász lét van számára megírva. 

Azt hihetnénk, hogy az első rész végével egy kis nyugi vár a csapatra, de nyilván nem véletlen, hogy a fiatalok kikötöttek Tündérföldén, ahol ráadásul meg kell menteniük a bajba jutott herceget, ráadásul épp démonok is el akarják pusztítani a világot. A sor itt nem ér véget, mert bizony a tündérek is az angyal pusztulására vágynak. Ez nem elég? Hát nem, mert lelkileg is kőkemény próbákat kell kiállniuk.

Jobban megismerkedünk a parabataiok átkával, aztán megjelennek a centúriók az intézetben és kiderül, hogy politikai csatározások színterévé válik az intézet. Felbukkan Christina régi szerelme és gyerekkori barátja is, ami szintén hoz egy kis zűrt a szereplők mindennapjaiba. Mindenki a feltámasztott nőt keresi, s közben egyre veszélyesebb helyzetekbe kerülnek, sőt, el kell hagyniuk otthonukat és kikötnek Londonban is.

A világépítés, a pazar fantasy elemek és a sodró lendületű cselekmény miatt én is imádom Cassandra Clare könyveit. A romantikus vonal engem nem szokott különösebben érdekelni és nem is ezért olvasom a könyveit,  de elférnek, viszont úgy érzem ebben a könyvben túllőtt a célon. Minap beszélgettem egy barátnőmmel és ő kifejezetten szerette, engem viszont rettenetesen idegesített, hogy most szinte mindenki szerelmes valakibe, akibe nem kéne, mindenki mással van, mint akivel lenni akar, állandó a drámázás, a szívfájdalom, az olthatatlan vágy valaki iránt, akit nem kaphatnak meg (vagy csak azt hiszik, hogy nem kaphatják meg). Egy-két szerelmi vonal még elfér, de az, hogy a főszereplők nagyja önmagát is keresi meg közben még szerelmi drámázik is...ezeknél az oldalaknál már erős volt a kísértés, hogy félredobjam a könyvet.

8453_b1.jpgSzerencsére nem tettem, mert a második rész egy nagyon pörgős, váratlan eseménnyel ért véget, így izgatottan vettem kezembe a harmadik kötetet, az Éjsötét Királynőt.

A Tanácsteremben történtek megtörik az árnyvadászok világát. Az ártatlanok vére esélyt ad az elvakult, alvilágiakat elnyomó Cohorsnak, melyet a második részben megismert pszichopata, Zara apja vezet. Aki ráadásul megtudja Emma és Julian titkát és egy vesztes küldetésre kényszeríti őket Tündérföldére.

Ez a kötet nem szűkölködik izgalmas és érdekes eseményekkel. Dimenziókapu, út egy másik világba, ahol Sebastian az úr, egy különös kór, ami a boszorkánymestereket kínozza és persze a parabatai átok, amely sokak végzete lehet. A Blackthornoknak "csupán" annyi a dolga némi külső segítséggel, hogy leleplezzenek egy galád összeesküvést és megmentsék az árnyvadászokat.

Nem is tudom mit lehet írni, ami nem spoiler :D Többen is küzdenek a gyásszal, Ty egy őrült küldetést hajszol Kittel, amivel mindenkit veszélybe sodor és ebbe Drut is bevonják kicsit, Julian és Emma keresi a megoldást az átkukra, miközben a Cohors elleni harcban központi szerepet vállalnak, Helen és Aline próbálnak boldogulni egy új helyzetben,  Tavvy még mindig túl pici ahhoz, hogy igazán komoly szerepe legyen, Mark, Kieran és Christina különös triója kezd alakot ölteni, Diana és Gwyn románca sokakat megment, közben kiderül, hogy nem minden tündérherceg olyan vérszomjas, mint az apjuk, de Mannan lovasai viszont túlságosan is. Amikor pedig azt hinnéd a megoldáshoz egy csodára van szükség, nem is tévedsz nagyot.

Vannak nagyon jó és pörgős jelenetek a könyvben, de akadnak szerintem picit felesleges körök is. Rengeteg szálon fut a történet és rengeteg ember fejébe látunk be, persze akadtak kedvenceim. A Thule-ban tett "kirándulás" például nagyon tetszett. Kaptunk egy szeletet abból a pusztuló világból, amivé válhatott volna minden, ha a háború máshogy alakult volna. Kifejezetten jót tett a könyvnek a csavar, amit Julian érzelmei visszakapcsolása hozott. Egy váratlan, bátor, sőt, vakmerő, mindent vagy semmit terv. De vajon bejöhet egy szinte őrült terv? 

Ebben a kötetben már kezdenek tisztulni a romantikus szálak, számos titok lát napvilágot, vannak izgalmas csatajelenetek, érdekes szövetségek, árulások, ármánykodás, gonoszság, sötét varázslatok és persze szerelem, szeretet, önfeláldozás, kitartás is. Összességében egy jó kis trilógia lett ez, talán egy picit kevésbé boldog befejezésnek jobban örültem volna és lehet, hogy érdemes lett volna lecsípni párszáz oldalt (az én ízlésemnek kissé túlírt több helyen), de az biztos, hogy az Árnyvadász univerzum rajongói nem fognak csalódni benne. Egy ötletes, pörgős, sokszereplős fantasy akcióval, drámával, szerelemmel, pazar világépítéssel, hosszának köszönhetően pedig jó pár napos szórakozást jelent. A végén pedig több szál is nyitva marad, melyeken várhatjuk a további izgalmas történeteket ebben a különleges világban.  

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző csapatának!

Fordító: 1. rész - Komáromy Zsófia, 2-3. részek: Kamper Gergely

A borítóképekre kattintva elérhetőek a könyvek kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Az árnypiac kísértetei

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes