Egy klasszikus sci-fi halálról és megváltásról

Könyvajánló - Philip K. Dick: Ubik

"Glen Runciter halott. Nem él. Nincs az élők sorában. Vagy mégis?"

collage_fotor_1.jpg

Az elmúlt években sorra kaptuk az Agave Könyvek jóvoltából a sci-fi nagyágyú, Philip K. Dick könyveit. Idén megérkezett az Ubik című kötet új kiadása is kissé vakító, élén rózsaszín borítóval. A történet több, mint ötven éves, de mai napig beszippantja az olvasókat és talán az egyik legismertebb munkája.

Egy alternatív jövőben járunk a '90-es években. (Oké, nekünk már múlt, de értitek :D ) Egy olyan világ ez, ahol gyakorlatilag mindenért fizetni kell. A gépek mind 5 centessel működnek. Ha például ki akarsz kapni valamit a hűtőből, akkor bedobod az aprót és kinyílik az ajtó, aztán újabb aprót dobsz be a kivett termékért. Jó mi? 

De nemcsak ettől furcsa ez a világ, hanem a különleges képességektől, mint pl a telepátia vagy a jövőbe látás, melyekkel emberek bírnak, de nyilván ez sokaknak nem tetszik, ezért külön iparág létezik, ahol anti-tehetségekkel tompítják az emberek képességeit. És persze az sem épp megszokott dolog, hogy a halál még nem az élet vége, ugyanis egy lefagyasztott, klinikailag halott ember is képes kommunikálni, akár céget irányítani.

Történt egy robbantás, ahol az egyik nagy cég tulajdonosa, Glen Runciter is életét veszti. Az élet megy tovább, de aztán egyre furább dolgok kezdenek történni. A regény főszereplője, Joe technikusként dolgozik és látja, hogy valami nem stimmel. Először csak apróságok, mint amikor romlott tejet kap a kávéjába, de aztán következik egy elszáradt holtest, egy olyan nőé, akivel ráadásul előző este még beszélgetett. És a csapat tovább fogy...

De közben még mindig szép sorban érkeznek az üzenetek a halott Runcitertől, majd jön a hatalmas pofon, amikor kiderül, hogy mi is áll a dolgok hátterében. Ne higgy el mindent, amit látsz! Még abban sem lehetsz soha biztos, hogy a valóságban minden valódi, amit annak gondolsz...

A kötet nem véletlenül népszerű. Rendkívül olvasmányos, könnyen beszippantja az embert ez a sodró lendületű regény, miközben bőven zakatolnak a fejünkben kérdések, melyekre aztán szép sorban válaszokat kapunk, de persze nem egyszer előfordul, hogy "áhá, már értem", aztán jön egy váratlan fordulat és megint nem tudod mi van. Dicktől már megszoktuk, hogy gondolatkíséreltekkel bombáz minket. Érdekes módja ez a regény a halál és az élet kilátástalanságának témaköreinek körüljárásának.

A regény legalább feléig nyomasztó módon merülünk el a főhős életében, aki körül épp darabokra hullik a világ. Aztán, ahogy a srác elkezdi összerakni a kirakóst, mi is lassan képbe kerülünk. És az is érdekes, bár Dick műnél annyira nem is meglepő, hogy fél évszázad után is aktuális társadalomkritika vár minket a regény lapjain. Egy újabb kihagyhatatlan Dick kötet a klasszikus sci-fi rajongóinak!

philip_k_dick_ubik_b1_2020.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekelnek a szerző más művei is? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes