Twin Peaks és Hitchcock összegyúrva

magany.jpgGuillaume Musso: Az írók titkos élete - életműtől elütő próza, tele izgalommal és írói filozofálással.

A Park Kiadó újabb Guillaume Musso művet tett az olvasók elé, Az írók titkos élete címmel. Az eddigi legrövidebb Musso regény megosztja az olvasókat. Van, aki szenzációsnak kiáltja ki, mások értetlenkednek, hogy teljesen elüt az életművétől, megint mások fanyalogva jónak minősítik, szigorúan hozzátéve, hogy nem ez lesz a szerző legjobb munkája, de egynek elmegy.

Mi is történik a cselekményben? Az egyik főhős, Nathan Fawles, több remek kultuszregény megírása, irodalmi talkshow-k és díjak után 35 évesen bejelenti, hogy befejezettnek tekinti életpályáját, visszavonul a világtól. Egy Földközi-tengeren fekvő szigetre húzódik vissza, onnantól nem publikál, és soha többé nem ad interjút senkinek sem. Nagyvonalú összeggel honorálandó filmesítési jogokat sem vesz figyelembe, pedig művei vászonra viteléért a  Netflix és az Amazon is vetélkedik. Ügynöke biztosít róla mindenkit, hogy Nathan Fawles nem ír és és nem írt több regényt, de a közvélemény ezt se nem érti, se nem fogadja el. A szerző lakóhelyére - Beaumont-sziget - különböző újságírók, rajongók zarándokolnak el, akik kíváncsian firtatják, hogyan él mostanában kedvencük. Nem tudnak találkozni vele, a szigetlakók pedig ingerültek és szűkszavúak az idegenekkel.guillaume_musso.jpg

A kötet másik főhőse, Raphaël Bataille fiatal, kezdő írópalánta, zsebében pár kiadói visszautasítással. Elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, ő bizony kikéri az akkor már bő húsz éve nem publikáló, interjút nem adó, teljesen el- és bezárkózó Nathan Fawles-t, mit csinál rosszul, hogy nem adják ki műveit. Nem egyszerű a dolga, már eleve a szigetre is nehéz hetekre legálisan bejutnia, hiszen ezen a földdarabon ingatlant jószerével csak örökölni lehet, a turizmust pedig a helyiek nem preferálják (hotel, kiadó szoba egyszerűen nincs), így amikor a kérdéses településen egy megszűnő könyvesbolt leltározásra, rendszerezésre és egyéb adminisztrációs feladatokra lakhatást biztosító személyzeti szobával, az év végéig segédet keres, nem mer hinni a szemének, és azonnal lecsap az állásajánlatra.

A fiatalember annak ellenére igyekszik közel férkőzni Nathan Fawles íróhoz, hogy a helyiek szerint egyszerűen le fogja őt lőni, ha nem hagy fel ebbéli kísérleteivel. A fiatal írópalántát egyre inkább foglalkoztatja a Nathan Fawles-titok, ezért elkezdi megvakargatni a felszínt. Nos, most járunk a 34. oldalon, és a cselekmény java még csak ezután következik.

A fejezetek egymásra épülnek, előttük a különböző idézetek nagyon is ülnek. A szigeten is nagyobb horderejű események történnek, amelyek felbolydítják a helyieket: meghal egy fiatal nő, brutális kegyetlenséggel meggyilkolják. Csavaros krimiszálat követhet az olvasó, miközben az írói lét sava-borsa, filozófiája is ki-kibuggyan a sorok közül. Izgalmas, fordulatos, nem a megszokott Guillaume Musso próza ez, ami nem jelenti azt, hogy rosszabb, csak más. És ha azt hinnéd, hogy már mindent tudsz, jön az epilógus. Hehe, nézel majd magad elé, engem aztán igencsak jól felültettek. Vagy nem. De ez mindegy is.

A történet az ifjú írópalánta és a kiégett író életébe enged betekintést, miközben halálos titkok burjánzanak körülöttük. Mi a szerelem, mi a félelem, ki az a Mathilda, mi a szerepe a műben, és mi az igazság a titkok körül?

Ne várj tőle többet, mint ami: kellemesen borzongató, izgalmas kikapcsolódás egy hűvös tavaszi estére. Annak kiváló! 

musso.jpg

A kötetet a Park Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Fordította: Sárközy Éva

Kövess minket a Facebookon is!

A férfi, aki irodalomnak nézte az orvosi eseteket

Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján

Oldalak száma: 236
Borító: KARTONÁLT
Súly: 262 gr
ISBN: 9789633556344
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2020
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes