Egy bevált módszer a kiegyensúlyozottabb élethez

Könyvajánló - Philip Zimbardo és Rosemary Sword: Időperspektíva-módszer a gyakorlatban

"Vajon az élvezeteket hajszoljuk, elfogadjuk az élet sorsszerűségét, esetleg a régi szép időket idézzük? Netán a kudarcokról és elszalasztott lehetőségekről panaszkodunk, céljaink megvalósításáért küzdünk vagy a spirituális életet hirdetjük?"

fokep_68.jpg

A két szerző, Philip Zimbardo és Rosemary Sword, szociálpszichológusok, akik kidolgoztak és elvégeztek egy kutatást a PTSD (traumát követő depresszió, stressz és szorongás) leküzdésére, ez az időperspektíva-terápia. Mivel hatékonynak bizonyult a PTSD-ben szenvedőknél, így logikus, hogy a mindennapi problémák kezelésében szintén hatékony eszköz. Ebben a kötetben bemutatják a terápia alapjait, problémamegoldásban segít és kapcsolataink javításában is.

Mit is jelent tömören az időperspektíva?

"...megvizsgáljuk személyes időperspektívánkat - vagyis azt, hogy hogyan tekintünk a múltra, a jelenre és a jövőre -, és ha negatívnak találjuk, akkor egy adag pozitív szemlélet hozzáadásával kiegyensúlyozottabbá tesszük, ennek köszönhetően pedig az életünk is harmonikusabbá válik majd."

A kötetben olyan emberek történeteit ismerjük meg, akik múltbeli problémáikat cipelték magukkal, míg a módszer segítségével sikerült továbblépniük, megtalálták a kapcsolatot szeretteikkel és most örömteli életét élnek. Sokan az életük során megtapasztalt negatív élményeket, a mérgező kapcsolatokat, a katasztrófákat, a veszteségtől való félelmeinket vagy az átélt fizikai, mentális és érzelmi gyötrelmeket. A könyv segít ezeket a traumákat feldolgozni, kiiktatni az életünkből a romboló gondolatokat, segít megszabadulni a mérgező emberektől, helyzetektől. Mi kell ehhez? A gondolkodásmódunk megváltoztatása, egy alapos szemléletmódváltás.

Mindenki életében jelen van a stressz, a szorongás, a depresszió. Van, akiben kialakul bizonyos stressztűrő képesség, míg másokban a stressz szorongáshoz és depresszióhoz vezet. A kötetben részletes képet a negativitás három sarokkövéről, a hat fő időperspektíváról, ráadásul még kérdőívek és tesztek is segítenek jobban megismerni önmagunkat. A könyv céljai, hogy az életünket mérgező dolgokat, kapcsolatokat megtaláljuk és kigyomláljuk, valamint képesek legyünk kiegyensúlyozni a múlt, a jelen és a jövő időperspektíváit.

A célok eléréséhez rengeteg tanácsot kap az olvasó. Többek között segít felismerni a mérgező kapcsolatokat, majd egy öt lépéses módszert ismerünk meg, amellyel véget vethetünk ezeknek a kapcsolatoknak. Azt is megmutatja a kötet, hogy miként kezeljük a munkahelyi vagy iskolai megfélemlítést, a zaklatókat, hogyan segít stabilitást hozni az életünkbe, ha kiegyensúlyozott a szexuális életünk és természetesen a szülői szerepek, szorongások, stresszhelyzetek is helyet kaptak a kötetben. Valamint a kötet utolsó fejezetében a boldogság, életünk értelme és céljaink meghatározásában kapunk segítséget.

Megmondom őszintén, hogy a fülszöveg nem fogott meg igazán. Viszont elkezdtem olvasni a kötetet és egy este alatt ki is olvastam. Rengeteg okos és hasznos gondolat van ebben a könyvben. Sokat segíthet önmagunk megismerésében és az életünk jobbá tételében, ebben biztos vagyok. Sőt! Odáig merészkedem, hogy nemcsak azoknak a kezébe adnám ezt a könyvet, akinek vannak problémái, amik feldolgozásra szorulnak, hanem az összes tizenévesnek, akiket számos rossz kapcsolattól és döntéstől mentene meg a módszer.

9789633048252.jpgKöszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának!

A kötet kedvezményes áron elérhető a borítóra kattintva.

Kövess minket Facebookon!

Bölcsek, balgák, bolondok - Egy pszichiáter útja

Hogyan segít a pszichoterápia teljesebb életet élni?

Hogyan vehet részt egy nagyszülő az unokái életében?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes