10 perc 38 másodperc

Könyvajánló - Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

A társadalom peremére szorult emberek, az éjszakai pillangók, a bántalmazottak vajon megérdemlik az örömöt, egy méltóságteljesebb életet és a végtisztességet?

Elif Shafak legújabb magyar nyelven megjelent regényében egy sötét, szomorú világba kalauzolja el az olvasókat. Isztambul sötét oldalán élnek a prostiuáltak, menekültek, transzvesztiták és olyan nők, akik az otthon ért erőszak elől menekültek inkább az utcára. Az emberek lenézik őket, kitaszítottként élnek, de sosem vesztették el a reményt. Olyan emberek ők, akik nem törődnek bele a sorsukra, szembeszállnak életükkel, mert sosem adják fel, hisznek egy jobb életben és a legrosszabb körülmények között is képesek emberként viselkedni.

A történt főszereplője Leila, aki egy bordélyházban dolgozott szexmunkásként, ám egy nap megölik és egy kukába hajítják a holttestét. Klinikai halála után azonban még van 10 perc 38 másodperc, amíg agya működik és van ideje felidézni életének fontos eseményeit és szereplőit. Lepereg előtte élete filmje, ha úgy tetszik. Emlékek törnek a felszínre, melyeket ízek és illatok idéznek elő.

Végighaladunk a nő életén egészen a születése pillanatától kezdve, hogy aztán megismerkedjünk borzasztó családi helyzetével, a gyerekkori abúzussal, amelyet nagybátyja követett el ellene már kicsi gyermekkorától. Az utolsó csepp végül, amikor rá akarnak erőltetni egy házasságot. Összeszedi minden bátorságát és megszökik. Az akkor tizenhat éves lány egy jobb élet reményében érkezik Isztambulba, de a szerencse itt sem áll mellé, ugyanis egy bűnbanda kezébe kerül, akik elhitették vele, hogy segíteni akarnak, aztán telenyomták piával és eladták a testét.

59c8a38c45d2a027e83c8520.jpg

És később sem lett sokkal jobb a helyzet. Főleg, amikor összeszedte minden bátorságát és hazatelefonált, közölték vele, hogy ne keresse őket többé, nekik már nincs lányuk. Majd bekerült egy bordélyházba, ahol végre az égiek kegyesek voltak hozzá. Megismerkedett pár lánnyal, akikben igaz barátokra talált.

Szívszorító volt olvasni, amikor a bordélyházi szobájában álmodozott arról, hogy egyszer majd beutazza a világot, miközben az olvasó pontosan tudja, hogy egy szeméttárolóban köt majd ki a holtteste. De az "ötök" végre pozitív élményekkel is megajándékozta. Mind a társadalom peremén éltek és ez összekovácsolta őket. Amikor a lány holttestét megtalálták, a barátai harcba szálltak, hogy megkaphassa a végtisztességet, ami a társadalom többsége szerint egy kurvának nem jár.

Ebben a könyvben minden van, amitől megszakad az ember szíve: családon belüli erőszak, abúzus, elnyomás, alárendeltség, prostitúció. És még egy ilyen sötét világban is akad szépség, barátság, összetartás, szerelem. A lányok barátsága őszinte és tiszta volt. Megmutatja, hogy bár sokan bántották Leilát, ő képes volt ember maradni és megtalálni az apró örömöket az életben.

Elif Shafak gyönyörű, lírai stílusban egy olyan regényt írt, amelyben hangot ad azoknak, akik nem képesek szólni, mert láthatatlanok, bántalmazottak, sérültek, de bennük is van szépség, amiért megérdemlik, hogy emberségesen bánjanak velük.

85020172_2680993118679520_5305520848176676864_n.jpgKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet elérhető a borítóra kattintva, kedvezményes áron. 

Kövess minket Facebookon!

Audrey Hepburn és a második világháború

A vallás kísérlet arra, hogy a hívők értelmet találjanak a világban

Mr. Kockafej és Bohém kisasszony házassága

Európa Kiadó, Budapest, 2019
416 oldal
ISBN: 9789635041282
Fordította: Nagy Marietta, Csáki-Sipos Kata

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes