Tegyél valamit a környezetedért: 101 tipp műanyagcsökkentésre

Könyvajánló - Harriet Dyer: Mondj nemet a műanyagra!

A műanyaghulladék ökológiai katasztrófával fenyeget.
Íme egy könyv, amiben 101 tippet találtok a műanyag
környezetbarát anyagokkal való kiváltására,
hogy ezzel is hozzájáruljatok a bolygó védelméhez.

fokep_64.jpg

A Central Könyvek új könyvében 101 egyszerű ötletet találunk, ha úgy érezzük túl sok műanyag vesz minket körbe, amin változtatni szeretnénk. A kötet célja, hogy a túlzott-műanyag-felhasználást visszaszorítsa, melyre három módszert kínál a kötet: kevesebbet viszel haza, ami már otthon van újra felhasználod vagy a szelektív hulladékgyűjtőkbe teszed, hogy újrahasznosíthassák. Jöjjön most néhány a 101 ötlet közül az egyszer használatos műanyagok ismételt felhasználására és a helyettesítésükre.

"Minden évben körülbelül 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba. Az óceánban úszó szemét miatt évente nagyjából 100 ezer tengeri emlős pusztul el. Az emlősökön kívül körülbelül 1 millió tengeri madár halálát okozza a szemét évente. [...] A műanyag azonban nem csak a tengeri élővilágot rombolja. Mivel különböző vegyi anyagokból készül, némelyik akár rákkeltő vegyületeket is tartalmazhat. Bár a műanyag csupán hosszú idő alatt bomlik le, napfény és levegő hatására bizonyos fajtáiból káros anyagok kerülhetnek a földbe vagy a vízbe - de akár az emberi szervezetbe is, például, ha valaki olyan palackból iszik, amelyik túl sokat állt a napon."

Az első fejezetben kapunk egy összefoglaló a műanyagokról, majd az első fejezetben a mindennapi műanyagok következnek. Találunk már jól ismert frázisokat is a kötetben, mint például a műanyag flakonos tusfürdő helyett használjunk kemény szappant, a sminklemosót pedig helyettesítsük kókuszolajjal, a fogkrémet pedig cseréljük fogporra. De azt tudtátok, hogy a partra mosott műanyaghulladékok között a műanyag fülpálcika a leggyakoribb, ezért döntöttek úgy Skóciában, hogy betiltják? Ezt könnyedén helyettesíthetjük bambusz fültisztító pálcikával, amely használat után mehet a komposztba vagy a szerveshulladék-gyűjtőbe.

pandoo_bambusz_fultisztitopalcika.png

A következő fejezet a műanyagmentes otthonhoz kapunk tippeket. Például a fürdőszobai tisztítószerek, melyek rengeteg hulladékkal járó csomagolásban vannak. Mi lenne, ha helyettük az újrahasznosítható csomagolásban kapható mosószappant választanánk? Reszeld meleg vízbe és már kezdődhet is a takarítás. Vagy ott van a jó öreg mosószóda, amit papírcsomagolásban árusítanak. Tökéletes mosogatáshoz és mosáshoz is. Takarításnál elengedhetetlen kellék a rongy, a kefe. Ugye ti nem vásároljátok ezeket újonnan? Fogj egy kidobásra ítélt kopott pólót, a régi fogkefédet és már meg is vagy. Újrahasznosítás és spórolás együtt.

A konyha leggyakoribb egyszer használatos műanyagja a folpack. Tudtad, hogy kiváltható méhviasszal bevont vászonkendővel, amely hideg vízzel tisztítható és ugyanolyan jól tapad, mint a fólia. A következőn talán meglepődtök néhányan: a teafilter is tartalmaz műanyagot. A neten utána lehet nézni, hogy melyik gyártó nem él vele, vagy állj át a teafűre, melyet szűrő vagy teatojás segítségével használhatsz.

A rohanó világ tökéletes táptalaj az olcsó, könnyű és tartós műanyagoknak. Jutott egy fejezet az utazási rossz beidegződéseknek is. Tudod te, miről beszélek. Gyorsételek helyett csomagolj például ebédet, ne kérj szívószálat, vigyél magaddal termoszt a kávézódba, töltsd újra a vizespalackodat, utazz tömegközlekedve vagy telekocsival.

Aztán ott vannak a különleges alkalmak, mint például a most elmúlt karácsony. Apróságnak tűnik, de mégis rengeteget használunk celluxot, ami ráadásul nem újrahasznosítható. Használj helyette például kenderzsineget vagy spárgát. A csomagolópapír is kiváltható, egy barátnőm is már évek óta azt csinálja, hogy textilkendőbe csomagolja az ajándékot. És ott van az internetes ajándékrendelés. Egyre többen élünk vele. Kinek van kedve órákat rohangálni boltról boltra, mikor egy futár az ajtónkig is hozhatja a csomagot, ugye? De ez is rengeteg műanyagszeméttel jár, szóval ha időd engedi, irány a bolt.

Egyedül sokkal nehezebb bármi új dologba fogni, ezért a kötetben megismerünk olyan csoportokat, akik sokat tesznek a műanyag-mentesítéséért, de kapunk tippeket közös akciókra, mint például a kihívások, a közös szemétszedés vagy épp a komposztálás bolti trágya helyett, illetve a régi ruhák újrahasznosítása.

Az utolsó fejezetben pedig egyszerű trükköket találunk a nehezen újrahasznosítható műanyagoknak is hasznát vehessük. Néhány tipp, amiket a kötetben is megtalálsz: készíts pólóból vászontáskát, PET palackból kaspót, tányéralátétet vagy gyöngyöket műanyag zacskókból. Zárásul pedig akad néhány recept is, többek között házi tisztítószer és testápoló készítéséhez.

Aki már aktívan benne van a műanyagmentesítésben, nem fog túl sokat adni a kötet. Viszont, aki most kezdi az bőven tanulhat belőle, de ideális ajándék egy gyereknek is, hogy aztán együtt kezdhessétek alkalmazni a kötetből tanultakat. Minden tipp mellett találunk jelöléseket, amit segítenek eligazodni az műanyagcsökkentéshez vezető úton. Nyilván szinte lehetetlen kizárni az életünkből a műanyagot, de sok kicsi sokra megy, így akár egy apró változtatással is rengeteg műanyagtól kímélhetjük meg a bolygót.

9789633246702.jpgKöszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek!

A képre kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes