Monstress: egy látványos, izgalmas, véres fantasy

Könyvajánló - Marjorie Liu és Sana Takeda: Monstress - Fenevad, Első kötet: Ébredés

Gyönyörű illusztrációk, varázslat, félelem, emberek, boszorkányok, macskák, szörnyek, félvérek, csupa különleges lény egy izgalmas, sötét, komor fantasyban egy háború küszöbén.

fokep_60.jpg

Idén tonnaszámra hozta a Fumax Kiadó a jobbnál jobb képregényeket. Amikor megláttam Marjorie Liu és Sana Takeda gyönyörű képregényét a kínálatukban, nem volt kérdés, hogy a Monstress nekem KELL! Már a borítóval megvett magának a kötet. Művészi, különleges, páratlan, gazdagon díszített, gyönyörűen kidolgozott képi világát látva nagyon reménykedtem, hogy maga a történet, is levesz majd a lábamról. Az is mindjárt kiderül, de először nézzük miről is szól ez a szépség.

A sorozat első kötete a történet első hat képregényét tartalmazza. Az időben ugrálva ismerjük meg Farkasvérű Maikát, aki arkán félvér. Egykor szörnyű háború söpört végig a világban, mely emberek és arkánok között dúlt. A háborúban a lány elvesztette egyik karját és szabadságát is. Éveket töltött rabszolgaként, most pedig megvásárolják a zamorai boszorkányok, akik arra használják őt és a hozzá hasonlókat, hogy vérüket vegyék és ettől erősebbé váljanak.

Egy kegyetlen és komor világban játszódik a történet, mely időnként horrorisztikus jeleneteket is tartogat. Egy fal választ el egymástól két világot. A fal egyik oldalán az emberek uralkodnak, a másikon az arkánok. A háborút fegyverszünettel szakították meg, de érezhető, hogy ez csak a vihar előtti csend.

Öt fajról mesél a kötet: az emberek, a macskák, az ősök, az öreg istenek és az arkán félvérek. Az ősök és az emberek nászából születettek meg az arkánok, akik különleges, mágikus esszenciával telt vérük miatt igazán értékesek. Egy-egy érdekességet tudtunk meg a fajokról, mint például az öreg istenekről, akiknek már csak szellemeik bukkannak fel a történetben.

Ez egy nagyon összetett világ, amelyet Maika sötét történetén keresztül ismerhetünk meg, aki meglepi a boszorkányokat. Múltjának és jelenének titkai után kutatva döbben rá, hogy egy ősi fenevad szunnyad benne, aki alig várja, hogy átvegye az irányítást a lánytól és szabad legyen. Ebben a kalandban pedig érdekes útitársakra talál. Ebben a kötetben főleg rajtuk van a hangsúly, rengeteg érdekesség információt kapunk, de még több kérdést, amelyekre remélhetőleg a további kötetek megadják majd a válaszokat. Szerencsére nem csak a grafika szép, hanem a történet is kecsegtető. Ez a kötet tartalmazza a Monstress-sorozat 1-6. számát, és szerencsére már kapható a kötet folytatása, mely a Vér címet viseli. Hamarosan érkezem annak az ajánlójával is. :)

Ez a történet nemcsak a képregények rajongói szívébe lopta be magát, tuti sok fantasy-kedvelő is megtalálja benne a számításait. Ráadásul szakmai berkekben is tarolt, ezt a díjesőt lessétek: többek között kétszeres British Fantasy-, ötszörös Eisner- háromszoros Hugo- és Harvey-díjjal jutalmazták, de a Washington Post mellett a Newsweek és az Entertainment Weekly is többször az év legjobb könyvének választotta.

 Neil Gaiman is elismerően nyilatkozott a kötetről, az ő szavaival zárnám is soraimat:

„MARJORIE LIU és SANA TAKEDA egyesítik a keleti és nyugati képregény hagyományait és stílusait. Egyedi és lenyűgöző: egy csodálatos mesét varázslatról és félelemről, embertelenségről és kizsákmányolásról, arról, hogy mit jelent embernek lenni, és milyen szörnyeket cipelünk magunkban. A képregény-irodalom legremekebb macskáival. Lenyűgöző élmény.”

3095459_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Eredeti cím: Monstress - Awakening
Szöveg: Marjorie Liu
Illusztráció: Sana Takeda
fordította: Kleinheincz Csilla
műfaj: képregény
formátum: nagyalakú, keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 208 oldal
ISBN 978-963-470-088-3

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes