Klímaváltozás - Pánik és tagadás között

Könyvajánló - Kovács Róbert: Klímaváltozás - Pánik és tagadás között

A klímaváltozás megosztja az embereket. Vannak szkeptikusai és alarmistái is. De vajon kinek van igaza? Tényleg ekkora bajt okoztunk? Vagy talán nem is ennyire rettenetes a jövő? Vannak bizonyítékok, hogy az emberi tevékenység globális felmelegedéshez vezet? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni Kovács Róbert éghajlatkutató.  

Ma már szinte lehetetlen olyan embert találni, aki ne hallott volna a globális felmelegedésről, az ember környezetszennyezéséről, a szén-dioxid súlyos következményeiről, például fajok kihalásáról. Évtizedekkel ezelőtt még csak a felsorolásban szerepelt a globális felmelegedés, mára azonban az éghajlatváltozás kiemelkedett a többi probléma közül.

"Ebben az ismeretterjesztő könyvben a szerző arra vállalkozik, hogy a média és a politikusok sarkos megállapításai mögé nézzen. A cél nem kevesebb, mint kilépni az érzelmileg terhelt vitákból, ahol mindenki saját „hite” szerint csoportosítja, kisebbíti vagy épp felnagyítja az információkat. Hántsuk le a leegyszerűsítő és hatásvadász sallangokat, és ismerjük meg, hogy valójában mit tud ma erről a globális politikai és gazdasági horderejűvé kerekedett elméletről a tudomány!"

A fülszöveg remekül foglalja össze Kovács Róbert kötetét. A szerző éghajlatkutatást és meteorológiát tanult, sokat publikált a hazai sajtóban a klímaváltozásról. Az elmúlt években komoly harc alakult ki két tábor között: egyik küzdene a klímaváltozás, a globális felmelegedés ellen, a másik pedig tagadja, hogy erről az ember tehet vagy hogy egyáltalán létezik. De ezen belül is több tábor alakult ki, akik mind a maguk igazságában hisznek. Kovács öt, a témában felmerülő kijelentés mentén foglalja össze az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) 2014-es tudományos jelentésének tényeit.

"1. Egyáltalán nem beszélhetünk klímaváltozásról.

2. Nincs globális felmelegedés, az csupán egy mérési hiba.

3. Van klímaváltozás, de az nem emberi eredetű, hanem a Föld természetes állapotváltozásából ered.

4. Van klímaváltozás, de nem ez a legfontosabb megoldandó probléma.

5. A klímaváltozás antropogén eredetű, ami az emberiség egyik legnagyobb kihívása."

A szerző a bevezetőben tisztázza, hogy a könyv a 3-as, 4-es és 5-ös felfogást ütközteti szigorúan a tudományos tényekre építve, politikától és médiacirkusztól függetlenül. Keresi a választ arra, hogy kinek lehet igaza és azt is, hogy ténylegesen van-e okunk félni az elkövetkező évtizedektől. A könyvben az alábbi tételmondatot szedi ízekre a szerző, teszi mindezt végtelen számú adattal, grafikonnal, tudósok és intézetek kutatási anyagai segítségével. Leírja, hogy mit tudnak a tudósok a témában és mi az, amit (még?) nem.

"Az emberi tevékenység majdnem bizonyosan hatással van az éghajlatra. Az 1950-es évek óta mért globális felmelegedés több mint felének – legalább 95 százalékos bizonyossággal – az emberi tevékenykedés áll a hátterében."

A kötetben közérthetően írja le, mutatja be a tudományos részleteket is, mindezt pedig igyekszik történelmi kontextusba helyezni. Az IPCC jelentései nem festenek fényes jövőt, hacsak nem történik változás, és mivel van, amire nincs a tudománynak sem magyarázata, ezért hagytak egy minimális esélyt, hogy a természeti tényezők okozzák az éghajlatváltozást. Több táborról is olvashatunk a mellette és ellene csoportokban, de várhatóan a klímaváltozás "hívők", az alarmisták kerülnek majd ki győztesen a vitákból. A klímatagadók nem tudnak elég érvet felhozni a tények ellenében, míg a katasztrófával fenyegető jövőképpel az érzelmekre hatva el lehet érni összefogást az ügyben. Nekem ez a könyv kicsit szárazra sikerült, túl sok adat ez 200 oldalra, ettől függetlenül hasznos és érdekes olvasmánynak tartom.

kovro110_medium.jpgA kötetet a Typotex Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Ég a házunk!

Vigyázz a madárra, ha kertedbe repül... meg akkor is, ha nem

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes