Egy öntudatra ébredt gyilokdroid szórakoztató útkeresése

Könyvajánló - Martha Wells: Mesterséges sors

"Mindenki kedvenc BiztEgysége tovább fürkészi nem éppen fényes múltját – ahol jónéhány ember veszítette miatta életét. Ezért is nevezte el magát Öldöklőnek. Mivel a mészárlással kapcsolatos emlékeit a cég törölte, úgy dönt, utánajár, mi is történhetett valójában."

Martha Wells Az Öldöklő-naplók című sorozatának nyitókötetével engem megvett magának, szóval remélem a Fumax Kiadó elhozza majd nekünk az összes részt. Az első kötetben, a Kritikus rendszerhibában megismerkedtünk egy gyilokdroiddal, Öldöklővel, aki egy ember-android biztonsági egység, aki feltörte a vezérmodulját, öntudatra ébredt. Nagyon jó fej, kissé dinka, de nagyon vicces megnyilvánulásai vannak, emellett sorozatfüggő, önértékelési gondjai is vannak és mellesleg utálta az embereket, akiknek dolgozni volt kénytelen. Ha nem ismered a sorozatot, akkor javaslom inkább az első rész ajánlóját:

Kritikus rendszerhiba

Miután a legénység az előző rész végén Öldöklőnek köszönhette, hogy sikeresen megúszták a kalamajkát, segítettek Öldöklőnek szabaddá válni. Ez persze azzal jár, hogy úgy kell tennie, mintha módosított ember lenne, nem pedig egy gyilokdroid. És eléldegélhetne egy tanyán. Úgy döntött ebből nem kér és elindul a nagyvilág felfedezésére egyedül. Bár már nem szerepelt a céges levéltárban, ettől még vagyontárgy volt, szóval mindig a háta mögé kellett néznie.

Először nem tudta mit kezdjen a váratlanul jött szabadsággal, végül úgy dönt kideríti mi történt vele, amíg a cégnek dolgozott. Azokról az időkről minden adatot töröltek a memóriájából.Rengeteg ember vesztette miatta az életét, tudni akart miért és hogyan. Ezen út során akadt össze KÖX-szel, aki egy kutatóhajó mesterséges intelligenciája.

Eleinte bizalmatlanul álltak egymás iránt, végül a sorozatok iránti rajongás összehozza őket. Öldöklő reméli, hogy a mészárlásról megtalálhatja a puzzle hiányzó darabjait a RaviHyral Bányalétesítménynél, ahol a megbízás félresiklott és valamiért megölte az ügyfelei egy részét. Új barátja segít neki munkát találni és így eljuthat a létesítményhez. Egy olyan csapat oldalán, akik egy veszélyes küldetésre indulnak, ahol várhatóan az életük lesz a tét.

"Nagyszerű ötlet volt, ha valaki azt akarta, hogy kinyírják. Könnyebb munkában, valamilyen futárfeladatban vagy hasonlóban reménykedtem. Itt azonban emberek védelméről volt szó, akik elhatározták, hogy valami veszélyeset tesznek, márpedig engem pontosan ilyen feladatokra terveztek."

Ebben a részben eljutunk néhány új helyszínre, kapunk még egy-két szeletet a világból, ahol Öldöklő nyomozásba kezd. Martha Wells még érdekesebbé tette az előző részben megismert világot. De nálam ezúttal is a narratíva vitte el a pálmát. Öldöklőt nem lehet nem szeretni. Ezúttal is jókat nevettem a szarkasztikus beszólásain. És az is jól jött ki, hogy ugyanolyan sorozatfüggő kockát csinált KÖX-ből, mint amilyen ő maga is. Ez a rész kevésbé volt mozgalmas, mint az első. Itt inkább gyilokdroidunk útkeresését ismerjük meg. Próbálja megismerni önmagát, hogy honnan jött és hová tart.

Eközben pedig bármennyire is ódzkodik tőlük, egyre inkább emberré válik, miközben próbál elvegyülni köztük. Azért a nyomozás közben akad némi akció, ez a kaland sem veszélytelen, de kedvenceim egyértelműen a KÖX-szel folytatott beszélgetései voltak, pláne, hogy a MI a tévésorozatok által szeretné megismerni az emberek világát. És persze a névadást is imádtam. Öldöklő igazán kreatív tud lenni, ha valakit nem kedvel. KÖX = Köcsög Kutató-szállító. Nem volt olyan átütő, mint az első rész, de nekem ez is nagyon tetszett és izgatottan várom a további kalandokat.

3095477_big.jpgKöszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva.

Kövess minket a Facebookon is!

Egy izgalmas sci-fi disztópia egy rabszolgatartó, manipulatív világban

Mélybe ránt a Lápvilág

A Rózsa és tövise

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes