Az éhezők viadala nem ér véget a győzelemmel...

Könyvajánló - Suzanne Collins: Futótűz (Az éhezők viadala trilógia 2.)

"Katniss Everdeen túlélte Az éhezők viadalát. A Kapitólium bosszúra éhes.

Hiába szólt minden ellenük, Katniss Everdeen és Peeta Mellark életben maradtak. Nem nyugodhatnak azonban meg: lázadásról suttognak a Kapitóliumban, ami az ő hatásukra vette kezdetét.

A nemzet szeme Katnissra és Peetára szegeződik, a tétek még nagyobbak, mint korábban. Ha hibáznak, a következmények beláthatatlanok."

Az éhezők viadala sorozat nyitókötetében megismerkedtünk Katniss-szel, általa pedig kaptunk egy szeletet egy borzasztó, elnyomó rendszerből, igazságtalanságból, fájdalomból és egy rettenetes, ártatlan gyermekek halálát követelő játékról, amely emlékeztetőül szolgál, hogy a rendszer ellen még véletlenül se legyen kedve senkinek fellázadni. Ha nem ismered a sorozatot, olvasd el az első kötetről írt ajánlómat, mert itt lesz spoiler az első kötetről:

Az éhezők viadala

Hát, az első rész váratlan fordulattal ért véget és a főszereplők azt gondolták ezzel letudták a dolgot és minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Nem is tévedhettek volna nagyobbat. Katniss és Peeta szemtelen lázadása a Kapitólium ellen nem érhet véget megtorlás nélkül. A fiataloknak pedig fogalmuk sincs milyen lavinát indítottak útnak néhány bogyóval, amit a Kapitólium családjukon akar leverni, hacsak nem sikerül elsimítaniuk a lázongást.

A viadal győztesei pár hónappal a játék vége után körútra hivatalosak, amely során végiglátogatják az összes körzetet, beszédeket mondanak, megköszönik a támogatóknak a segítséget, mondanak pár szót az elhunyt kiválasztottakról. Ez a körút most többről szól, mint máskor: el kell hihetniük a világgal, hogy nem lázadásból cselekedtek. Ebben a kötetben kicsit több információt kapunk egyes körzetekről, mint az első részben. Katniss és Peeta sem tette túl magát a viadalon. Ha engem kérdeztek, az ilyesmit sosem lehet feldolgozni. Rémálmokkal küzdenek és bár hónapokig nem beszéltek egymással, most ismét egymásra találnak, hogy támogassák egymást.

Ráadásul az út nem alakul túl jól, csak még több parazsat sikerül tenniük a tűzre, és az is folyamatosan a szemük előtt lebeg, hogy hamarosan kezdődik a következő viadal, ahol már ők is mentorként segítik a Tizenkettedik körzet kiválasztottait. Ami ráadásul nem is a szokásos viadal. Ez a 75. Éhezők Viadala, negyed évszázadonként megrendezik a Nagy Mészárlást, ahol sosem lehet tudni mire számítson az ember. Az utolsó alkalommal például kétszer annyi gyereket küldtek az arénába, mellesleg ez volt az a viadal, amelyet mentoruk, Haymitch Abernathy megnyert. Ezúttal vajon mivel rukkol elő a Kapitólium?

A tökéletes megoldás megszületik: azokat kell az arénába küldeni, akikről mindenki azt gondolja, hogy már nincs félnivalójuk, hogy már elvégezték a feladatukat, hogy lássák az emberek, senki nincs biztonságban, ha a Kapitólium úgy akarja. Az már csak bónusz, hogy ezek közé az emberek közé tartozik a "lángoló lány", a "fecsegőposzáta", Katniss, aki már érzi, hogy valamiféle lázadás szimbólumává vált. Sejtitek már mi következik?

Ebben a kötetben sokkal többet megtudunk a Kapitóliumról és, hogy mi mindenre képes, hogy megtartsa a hatalmat és az elnyomás, a béke tökéletesen működjön. Hiányoltam az első részben, hogy más kiválasztottakkal is megismerkedjünk. Szerencsére ezúttal ezt is megkaptam, sőt, még azt is megtudtuk, hogyan sikerült győzedelmeskednie huszonöt évvel ezelőtt  Haymitchnek.

Tetszett a kötet felépítése. Először visszatérünk a Tizenkettedik körzetbe, oké, kissé idegesített a szerelmi háromszögben vergődés, de szerencsére túlélhető mértékű volt. Végignézzük miként durvul el a helyzet a körzetben, aztán ahogy elindul a körút egyre érdekesebbé válik a történet, egyre érezhetőbb, hogy mit indított el egy aprócska lázadás a körzetekben, egyre jobban tisztul a kép, hogy mi is történik. A Kapitólium húzása, hogy a győztesek közül választ...na az valami parádés volt. Kockázatos játszma, de ütős, ha el akarja tüntetni Katnisst. Ráadásul ez a viadal, az új aréna sokkal ütősebb "meglepetéseket" tartogatott a játékosoknak.

„…emlékeztetőül, hogy még a legerősebb lázadó sem győzheti le a Kapitóliumot…”

Időnként elcsodálkoztam azon, Katniss, hogy a fenébe nem rakta össze a jeleket, ettől függetlenül nekem tetszett, ahogy a kirakós összeállt. A regény eleje kicsit lassabb volt, szépen fokozatosan építkezett a szerző, de amint túl vagyunk a sorsoláson ismét teljesen beszippantott ez a világ. A végére azért lehetett számítani, bár fogalmam nem volt, hogyan kivitelezik. Mindenesetre ütős kis lezárást kapott a rész, rögtön akarja az ember a folytatást. Szerencsére nem kell várni, ráadásul a felújított, keménytáblás kiadás még mindig gyönyörű, a második rész borítója is nagyon jól sikerült, tökéletesen passzol a történethez.

9789634196686.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

A virtuális háború is háború

Világégés után el tudod képzelni a Földet ember-földönkívüli hibridekkel?

Milliárdos üzlet - a különc vagy a népszerű zseni győz?

Az alábbi képre kattintva pedig díszdobozban is megvásárolhatod egyben a teljes trilógiát még kedvezőbb áron! :)

statements_1311723.jpg

 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes