Egy ártatlan ügyfél?!

Könyvajánló - Scott Pratt: Egy ártatlan ügyfél (Joe Dillard 1.)

Egy bűntény, amire a bulvárlapok ráharapnak…
Egy ügy, amiről a legtöbb ügyvéd álmodik…
Egy bírósági tárgyalás, ami több életet pusztít el, mint amennyit megment…

statements_1251421.jpg

Scott Pratt első magyar nyelven megjelent regénye egy ígéretesnek tűnő sorozat nyitókötete. A főszereplő Joe Dillard egy fásult, cinikus negyvenéves ügyvéd, akinek az a dolga, hogy a legalja népeket védje. Kezdő korában magára haragított egy bírót, aki bosszúból azóta is a reménytelenül bűnös eseteket adja neki. Már belefáradt, hogy undorító, mocskos, aljas, kegyetlen ügyfeleket védjen. A visszavonulását tervezi. Egy év és soha többet nem kell ilyen embereket védenie. Születésnapi kívánsága is ehhez az utolsó évéhez kötődik. De vajon összejön?

"Azt kívánom, hogy ebben az évben, még mielőtt elhagyom az ügyvédi pályát, legyen egy - csak egy! - ártatlan védencem."

Ezzel párhuzamosan megismerjük Phillip Landers különleges ügynököt, akit egy brutálisan meggyilkolt prédikátor holttestéhez hívatnak. A férfit leszúrták, kiterített és megcsonkított testére egy motelszobában bukkantak rá. Ráadásul a férfinak levágták a péniszét, amit aztán a folyóparton találtak meg. Mit tehetett egy "szent" ember, amivel ezt érdemelte?

Az ügynököt a nyomok egy sztriptízbárhoz vezetik, ahol a férfi halála estéjén összeszólalkozott az egyik fiatal pultoslánnyal. Van néhány közvetett bizonyíték, ami már elég, hogy megvádolják a lányt. A bár tulajdonosa kezeskedik az ártatlanságáért és mivel Joe-t tartják a régió legjobb védőügyvédjének, bármennyit hajlandó fizetni, hogy elvállalja a védelmét.

A regényben megismerjük Joe-t és testvérét, akiket gyerekkorukban szörnyű megrázkódtatás ért, ami mai napig hatással van az életükre, de főleg Sarah élete futott zátonyra miatta. Joe teljesen belefásult már a munkájába, esze ágában nem volt belefolyni egy gyilkossági ügybe. Aztán a pénz és a megérzései végül mégis arra sarkallták, hogy fusson neki. Megismeri a fiatal lányt és végre úgy gondolja megkapta az első olyan ügyét, ahol a vádlott tényleg ártatlan. Vajon igaza van?

Mindketten jól végezték a munkájukat, de magánéletükben az ügynök szöges ellentéte volt az ügyvédnek. Míg Joe tisztességes, boldog családos ember, addig Phillip egy undorító rohadék, aki csont nélkül hazudik, hamisít meg bizonyítékokat, bármire képes. Nem meglepő, hogy ez a két ember rühelli egymást.

Ez a kötet a szerző debütáló regénye. Azóta Joe Dillard sorozata megélt már kilenc részt. Remélem elhozza a kiadó a sorozat további epizódjait is. Élveztem, sodort magával a történet. Kaptunk egy szeletet a politikai játszmákból is, amik hihetetlen mértékben befolyásolják az ügyet.

Közben pedig egy nehéz témát feszeget a szerző a halálbüntetéssel. Az egyik legelgondolkodtatóbb kijelentés ezzel kapcsolatban akkor hangzik el, amikor a halálsoron az egyik védenc megkérdezi Dillardtól, hogy egy jó ember miért védi a legundorítóbb bűnözőket.

"- A legtöbbjükre hivatalból kirendelnek. De ha tényleg érdekli, Maynard, nagyon egyszerű a filozófiám. Úgy gondolom, hogy nagyon nincs az rendjén, hogy a kormány törvényeket hoz, amelyek megtiltják állampolgároknak, hogy öldössék egymást, aztán ezzel szöges ellentétben, megöli az állampolgárokat. Ez nekem képmutatásnak tűnik."

Egy problémám volt csak vele, hogy már az elején kiszámítható volt, hogy mi is fog történni. Jobb szeretem, amikor a nyomozás közben nekem is találgatnom kell, hogy vajon ki, mit, miért követett el. Azért kaptunk érdekes fordulatokat menet közben, és ezek miatt érdemes volt olvasni. Ráadásul a vége kifejezetten tetszett. Imádom az okos bűnözőket. :D Jó nagy pácba keveredett szegény ügyvéd, majdnem az életébe kerül ez az eset (többször is). Jól van összerakva, olvasmányos és sikerült felkeltenie az érdeklődésem, hogy további részeket is el akarjak olvasni.

8280_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron a kiadó oldalán, ahol lehetőségetek van beleolvasni is a regénybe.

Kövess minket Facebookon is!

Szereted az izgalmas thrillereket? Kattints a Kristály Pöttyös sorozat más darabjaiért!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes