Láthatatlan bolygók: izgalmas kínai sci-fi antológia

Könyvajánló - Ken Liu: Láthatatlan bolygók

A kínai science fiction egyedi és különleges világát mutatja be ez a tizenhárom novellát tartalmazó antológia. Érdekel egy szélsőséges cenzúrával elnyomó állam? Vagy falvakat, társadalmat építő patkányok? Netán robotok, akik teljesen beolvadnak a társadalomba? Akik ráadásul túlélték építőiket...

A sci-fi rajongói már biztosan jól ismerik a számos díjjal (Hugo-, Nebula-, World Fantasy- és Locus-díj) kitüntetett Ken Liu nevét, akinek A papírsereglet és más történetek című novelláskötetét is az Agave Könyvek hozta el nekünk. Ezúttal nem íróként, hanem szerkesztőként örvendezteti meg a műfaj kedvelőit. Mindegyik novellát Liu fordította, vannak közte díjazott művek és olyanok is, melyek az író kedvencei.

A Láthatatlan bolygó címen megjelent antológia hét szerző, Cixin Liu és hat feltörekvő szerző tizenhárom novellája Kína lehetséges jövőit vázolja fel. Ezek a szerzők elrepítenek minket a kínai sci-fi különleges, egyedi világába.

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Csen Csiu-fan 2013-ban debütáló Waste Tide című regényével vált ismertté, elismertté. A patkány éve című művében a Rágcsálóírtó Erők tagjai küzdenek a patkányok túlszaporodása ellen, akik intelligensebbek, mint elsőre gondolták volna. Saját kis falvaik vannak, de a vezetőség a teljes populáció kiirtásában látja az egyetlen megoldást, amivel nem mindenki ért egyet.

mammal-907690_960_720.jpg

Rögtön a második novellával kedvencet avattam a könyvben. Szintén Csen Csiu-fan írás, a Licsiang halai. Ebben a történetben megismerünk egy irodai alkalmazottat, akit a hivatali pokol maga alá gyűrt, ezért egy pihenésre, gyógyulásra fenntartott helyre, Licsiangra küldik lelki eredetű idegműködési zavarai miatt. A város nem épp hétköznapi, ugyanis ellepik a robotok és sokszor már azt sem lehet tudni, hogy ki élő és ki mechanikus. Tökéletes görbetükör ez a mű mai rohanó társadalmunknak.

Hszia Csia több novellájával bezsebelte Kína legrangosabb sci-fi díjait és sok helyen jelennek meg művei. Az antológiában szereplő három novella, a Száz szellem esti parádéja, a Tungtung nyara és A sárkányló éji útja szemlélteti, hogy milyen változatosan képes írni. Munkássága nem korlátozódik az írásra, a fordításra, mellette elsőként szerzett doktori címet Kínában sci-fire szakosodva. Kutatásai a kínai sci-fi területén úttörőek. A kötet végén megtalálható egy érdekes esszé arról, hogy mitől lesz kínai a kínai sci-fi.

Ma Po-Jung, bár rendkívül népszerű író és számos alkotása jelent meg, csupán egyetlen novellával szerepel a gyűjteményben, de az nagyon ütősre sikerült, olyannyira, hogy 2005-ben még a Galaxy-díjat is hazavihette érte a szerző. Írásaiban a történelem, a harcművészeti fantasy és a sci-fi elemei keveredve adnak egy könnyed, humoros, mégis mély történetet. A csend városa című disztópiában a brutális és szélsőséges mértékű cenzúráé a főszerep. Ebbel az Államban csak úgy netezhetsz, játszhatsz és olyan szavakat használhatsz, melyet az állam engedélyez. Hihetetlen mértékű a lektorálás. Tiltott minden, ami erőszakról, szexről szól, csak az legális, amit a vezetőség egészségesnek gondol. Mindezt pedig komolyan ellenőrzik, mindenkit megfigyelnek és a törvényszegést komolyan büntetik. Teljes kontroll totalitárius irányítással. Ijesztő, de hihetetlen fantáziadús történet.

Ezt követi két írás Hao Csing-fang írónő tollából, aki rendkívül sokoldalú alkotó. Megjelent már több regénye, útikönyve és számtalan novellája. A kötetben egy különböző, sokszor furcsa népeket bemutató tanmese, a Láthatatlan bolygók és egy közgazdasági alapokon nyugvó, rémisztő, sőt már-már bizarr, többféleképpen értelmezhető disztópia, az Összecsukható Peking kapott helyet. 

Tang Fej munkáira a szürrealitás a legjellemzőbb. Az antológiában helyet kapó Call Girl főszereplője nem egy szokásos utcalány, akit várnák a cím olvasása után, hanem valaki, aki különleges történetekkel kápráztatja el azt, akinek elég pénze van rá. Azok keresik fel, akik semmiben sem találják a kielégülést és valami igazán egyedire vágynak.

schreiber_72678_bioluminescent_glow.jpg

A következő író, Cseng Csing-Po, aki számos elismerést zsebelt már be munkáiért. Egyedi történetek, izgalmas történetvezetéssel. A szentjánosbogarak sírja nem könnyű olvasmány, ráadásul nem is tudnám olyan könnyedén besorolni a sci-fi-ok közé. Elvont, meseszerű történet. Ken Liu tökéletesen ragadta meg Cseng novelláinak lényét:

"A több rétegből álló, álomszerű képeket a metafora logikája, tartalomban bővelkedő mondatok, valamint emlékezetes és célzott kifejezések kötik össze egymással. Mivel Cseng ugrándozik a gondolatok között, arra készteti az olvasót, hogy úgy navigáljon a történetben, ahogyan a molnárka közlekedik a hullámzó vízen. A novellák kihívást jelentenek az olvasó és a fordító számára egyaránt, ám az erőfeszítés végül megtérül."

És akkor jöjjön a kakukktojás, Cixin Liu, aki kilóg a feltörekvő írók sorából. Zsinórban nyolcszor vihette haza a Galaxy-díj, emellett van Nebula-díja is. Két írása kapott helyet a válogatásban. A kör című írásban a Csí-dinasztia előtti időkben járunk, ahol megismerjük az orvgyilkosból lett tudóst, és tanúi lehetünk, amikor megalkotják az első, az ősi számítógépet. Másik írásában, az Isteni gondolkodásban pedig kapunk egy nagyon klassz történetet, melyben a Földet megszálló űrhajóval érkező istenek elvárják, hogy az emberiség kényük-kedvük szerint ugráljon, ami bizony komoly problémákat eredményez.

A történetek után a már korábban említett, Hszia Csia esszéje mellett helyet kapott még két esszé. Az egyik Cixin Liu A lehetséges univerzumok legrosszabbika és a lehetséges földek legjobbika, melyben a szerző reflektál arra, hogy milyen ma Kínában a sci-fi irodalom leghíresebb szerzőjének lenni. A másik pedig Csen Csiu-fan A szétszakított nemzedék című írásában a radikális átalakulás hatásairól és a fiatal generáció folytonos küzdelméről értekezik.

ken_liu_lathatatlan_bolygok.pngKöszönjük, Agave Könyvek!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelheted a borítóképre kattintva! 

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon is! 

Papírsereglet avagy a spekuláció felsőfoka

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes