Nincs tökéletes gyilkosság

Könyvajánló - Flynn Berry: Hiába ​futsz

Egy gyilkosság, melynek 26 éve egyetlen gyanúsítottja van, de a férfi eltűnt. Lánya, aki akkor még csak nyolc éves volt álnéven él, és megszállottja az ügynek. A mai napig próbálja kideríteni az igazságot. Tudnia kell: egy gyilkos lánya vagy apját ártatlanul vádolják?

A történet mesélője, a londoni Claire, aki háziorvosként tengeti átlagos mindennapjait. Közben pedig rettegésben él, amiről senki sem tud. Egy közel három évtizede történt tragédia miatt, amely mai napig kísérti a nőt. Akkor még csak gyerek volt, öccsével átaludták az egészet, de a múlt nyomasztja. Időnként megfeledkezik róla, de szinte nem múlik el nap, hogy ne kísértenék a múlt szellemei. Pedig még csak nyolc éves volt azon az éjjelen, amikor valaki berontott a házba, dadáját, Emmát megölte, anyja is megsebesült, de el tudott menekülni. Apja autóját üres találták másnap a csatornánál, de az ülésen vérfoltok éktelenkedtek, anyja pedig állította, hogy látta is a háznál. Minden jel arra mutatott, hogy ő volt a tettes. Csak barátai állították az ellenkezőjét.

"Kitervelte. Amikor eljött hozzánk aznap éjjel, kesztyűt húzott és hozott magával egy vascsövet. Fűrésszel vágta le a csődarabot, pont megfelelő méretűre, szigetelőszalaggal körbetekerve, hogy jobb fogása legyen, ne csússzon a kezében."

Huszonhat évvel később egy nyomozó kopog az ajtaján, hogy elmondja ismét látták az apját. Az ügye hatalmas vihart kavart anno, mert apja volt az első lord, akit gyilkossággal vádoltak, de nyoma veszett. Nem meglepő, hogy Claire nem akarta, hogy bárki is tudja ki ő, hogy ki az apja, hogy honnan származik. Még emlékszik miként néztek rá az emberek. Egy gyilkos lánya...biztos nem lehet különb az apjánál. Szerintem mind titkolnánk a származásunkat ilyen múlttal.

Sosem zárták le az ügyet és Claire-t nem hagyja nyugodni a dolog. Tudni akarja, hogy egy gyilkos lánya vagy egy ártatlan férfié, akit meghurcoltak ártatlanul a világ előtt. Teljesen megszállottjává válik családja ügyének. Nemcsak a családfát kutatja, hanem azokat is szemmel tartja, akikről feltételezi, hogy segítettek apjának elmenekülni. Nem feltétlenül a bosszúvágy hajtja, hanem inkább csak meg akarja ismerni az igazságot. Valóban egy szörnyeteg volt az apja?

"Tudnom kell, kinek tetteti magát, hogyan tölti az idejét, tényleg olyan boldog-e, mint amilyennek tűnik. De ennél többről van szó. Tudnom kell, ki ő. Hogy jó ember-e, aki rosszat tett egyszer. Vagy rossz ember, aki többször is rosszat tett.
Éveken át kínzott, hogy a körülötte élők talán nem tudják, ki ő, és veszélyben lehetnek. Lehetetlennek tűnt, hogy nincs módomban figyelmeztetni őket."

A regény során megismerjük Claire elmesélésében családjának történetét. Apránként elmeséli mit derített ki az elmúlt évek során. Megtudjuk milyen az élet a felsőbb társadalmi osztályokban és miféle kiváltságokkal jár, ha valaki a felső körökbe tartozik. Claire maga mögött akarta hagyni a múltját. Jó állása van, csendes, egyszerű, de magányos élete, ami darabokra hullik, amikor az apját megtalálják.

Ijesztő belegondolni milyen lehet így leélni egy életet. A trauma, a meghurcolás nem ereszti el Claire-t, és bármit megtenne, hogy a végére járjon a dolgoknak. Rettentő nyomasztó a kötet légköre. Még az egyszerű múltidézéses részeknél, ahol mondjuk egy régi partiról mesél,  is érezzük a feszültséget.

befunky-collage-129.jpgSandra-Eleanor-Rivett, a dada, balra és Lord Lucan  és felesége, Veronica Duncan jobbra

A sztori ihletője a huszadik század egyik brutális megoldatlan gyilkossági ügye, ahol a férfi házában brutális kegyetlenséggel meggyilkolták a dadát, akit egy vászon zsákba tuszkolva, szétzúzott fejjel találtak meg 1974. november 7-én. Bár Lord Lucan-nek barátai alibit biztosítottak, a férfi ennek ellenére eltűnt. Azóta is csak találgatások vannak. Például, hogy a felesége volt a célpont, de a ház félhomályában már későn vette észre, hogy rossz nőt ütlegel, aztán nem bírt a lelkiismeretével és valahol, mindenkitől távol öngyilkos lett. Vagy egy másik felvetés szerint nem ő volt az elkövető, de tudta, hogy rákennék a dolgot, ezért lelépett és leélt egy csendes életet. De a férfi sosem került elő és csak kérdések maradtak utána, bár a rendőrség végül őt jelölte ki az elkövetőként.

Ezt a sztorit ismerve nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen végkifejletet képzelt el a szerző. A regény végig nagyon jól van felépítve, érezzük a feszültséget, Claire pedig teljesen szét van esve. Küzd az emlékekkel, dühös, fél, elveszett, mégis céltudatos és tudni akarja az igazságot. Évek óta nyomoz, hogy megtudja mi történt. De vajon végre rátalál az igazságra?

flynn-berry-hiaba-futsz-4245380954.jpgA könyvet az Álomgyár Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Ha felkeltettem az érdeklődésed, a borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kötetet a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Egy brutális gyilkosság nyomában...érdekel? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes