"Az elmélet megváltoztatja a valóságot, amit leír"

Könyvajánló - Philip K. Dick: Csordulj, könnyem, mondta a rendőr

Mit tennél, ha egyik napról a másikra megszűnnél létezni?
Na, nem úgy, hogy eltűnsz! Fizikailag jelen vagy,
de a világon senki nem ismer, a múltadról nem tud senki.
És mindez az életedbe kerülhet... 

Az Agave Könyvek jóvoltából idén új köntöst kapott a legendás sci-fi szerző, Philip K. Dick Csordulj, könnyem, mondta a rendőr című regénye. A szerző ebben a regényében is egy teljesen más világba repíti az olvasókat. Ezúttal a mit is jelent és mi a valóság témakörébe viszi az olvasókat.

Adott a jövőben egy technológiailag fejlett világ, melyet erősen ellenőrzése alatt tart a rend és a nemzetőrség. Ebben a komoly kontroll alatt levő államban él a történet főszereplője, Jason Taverner, egy tévésztár, akiért milliók rajonganak. Mindene megvan: kellő mennyiségű pénz, gyönyörű ház a hegyekben, szolid luxus. Jól hangzik, ugye?

Élete akkor vesz 180 fokos fordulatot, amikor megpróbálják megölni. A gyilkossági kísérlet után egy lepattant hotelszobában ébred. Ha ez még nem lenne elég, arcul csapja egy új valóság: bár a világ tökéletesen olyan, mint előtte volt, ő mégis hiányzik belőle. Mit jelent ez? Senki nem tud róla semmit, senki nem ismeri, eltűntek a rajongók, ráadásul ő maga is eltűnt minden nyilvántartásból. Hivatalosan nem is létezik.

Ám ebben a kemény rendőrállamban, amelyben él, ez komoly veszélybe sodorja. Valaki, akinek nincsenek iratai könnyen nagy bajban találja magát. A rend szemében lehet akár munkatábori szökevény vagy rosszabb. Ismert tévésből üldözötté vált. Ha ezt túl akarja élni, rá kell jönnie miként kaphatja vissza az életét.

"Ez a bosszú valamiért, amit csináltam? És amire már nem is emlékszem? De senki nem áll bosszút, tűnődött. Ezt már rég megtanultam: az ember se a jóért, se a rosszért nem kap semmit. A végén semmi nem kerül egyensúlyba. Hát ezt se tanultam meg? Nem tanultam semmit?"

A történet másik érdekessége, hogy Jason nem egy hétköznapi fickó, hanem egy program kísérleti egyede, egy a hatosok közül. Nem más, mint egy titkos kormányprogram része, egy speciális fajnemesítési program tárgya, genetikailag módosított ember. Miközben próbál rájönni, hogy mi történt vele és miként térhet vissza régi önmagához, rossz természetének köszönhetően sorra különféle nők keresztezik az útját. Van, aki segít, hogy elérje a célját és van, aki ellene dolgozik.

Hát, ezt lehetett volna okosabban is csinálni, kevésbé feltűnően, és nem is meglepő, hogy a rend is kiszúrja. Közben szép kis kalamajkákba keveredik, míg már ő maga sem érti, hogy mi a fene is van. Vajon az előző élete volt valóság vagy a mostani az? És mi van, ha az egész csak egy drog mellékhatása?

És itt jön elő, hogy gyakorlatilag jó sokáig el lehetne filozofálgatni róla, hogy mi is a valóság és mennyi is van belőle. Ki vagyok én és az én valóságom mit jelent másnak? Érdekes kérdés, amire fura választ kapunk a regény végén. 

A sztori nagyon beteg mégis tetszett. Nálam ez annyira nem meglepő. :) Mondjuk szívesen olvastam volna többet erről a világról. A diáklázadásokról, a munkatáborokról, de akár a hatosok kifejlesztése és a mögötte megbújó kormányról.

philip_k_dick_csordulj_konnyem_mondta_a_rendor_b1.jpgA kötetet az Agave Könyvek bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekelnek a szerző más regényei is? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes