Egy könyv a mesterséges intelligenciáról, a halhatatlanságról, a létezésről

Könyvajánló - Zachary Mason: Void Star

“Jó képzelőerővel megalkotott, rendkívül intelligens látomás a jövőről, ahol az általunk épített gépek érdeklődni kezdenek a teremtőik iránt… A Void Star remek találkozása a sci-finek és a noir thrillereknek Dick, Stephenson és Delany stílusában.” (Kirkus)

Valamikor a 21. században járunk a jövőben. Az általunk ismert világ megváltozott. A Csendes-óceáni áramlatok megfordultak, a tengerszint megemelkedett, New York megfulladt, Tokióban pedig fagy. Ebben a felfordult világban még élesebbé válik a határ szegények és gazdagok között.

A gazdagoknak mindene megvan, felhőtlen luxus, saját magánhadsereg, exkluzív fiatalító kezelések, önjáró autók. Míg a szegények a városok peremén nyomornegyedekben élnek és fegyveres drónok tartják távol őket. Mesterséges intelligenciák írják a programokat, terveznek klassz új dolgokat, gyártják és fejlesztik önmagukat és fordítókat kell alkalmazni, aki képes kommunikálni ezekkel a gépekkel. 

A regényben megismerünk három különböző sorsot. Ott van Irina, aki számítógépes fordító, közvetítő, aki beutazza a világot. Egy súlyos balesetet követően mesterséges memóriát építettek be az agyába, aminek hála képes tökéletesen emlékezni bármire, amit hallott, látott vagy érzett, és képes általa feltérképezni bármilyen számítógépet, ha van wi-fi kapcsolat. Bár nem gazdag, de mindenképpen jómódú. Jó állása van, sokat utazik, sőt még méregdrága fiatalító kezeléseket is megengedhet magának időnként.

Főleg mesterséges intelligenciákkal érintkezik, gépek között, hotelekben és repülőgépeken éli mindennapjait. És miért van rá szükség? Mert egy olyan világ ez, amikor már nem emberek tervezik a legújabb higt-tech cuccokat, hanem gépek és valakinek meg kell fejteni a működésüket.

"Néha úgy tűnik számomra, hogy olyan az MI-kkel beszélgetni, mintha a felhőkből vagy madárrajokból próbálnánk megjósolni a jövőt."

A második Kern, aki menekültként tengeti napjait és a várost körülvevő nyomornegyedben, un. favelában él. Emberekkel csak akkor érintkezik, amikor a kötelesség úgy kívánja. A legtöbb időt otthonában tölti, ahol rengeteget edz, különböző harcművészeteket sajátít el. Ez mindkét "munkájában" jól jön, legyen épp utcai harc vagy egy jó kis tolvajnak való feladat, de ezek épp csak arra elegendőek, hogy megélje a következő napot.

A harmadik történet pedig Thalesé, akinek apja egy brazil politikus volt. Egy napon épp együtt voltak, amikor merényletet követtek el apja ellen. A férfi belehalt és Thales is éppen csak túlélte, egy életre nyomorékká tették a támadók. Anyja pénzzé tett mindent, hogy az Államokba menekülhessenek két testvérével együtt. 

Mindhárom szereplő életéből kapunk egy-egy szeletet. Kik ők, mit csinálnak, hogy élnek. Akkor kezdenek el összefutni a szálak, amikor Thales orvosa egy videót mutat a férfinak. Azt mondja az implantátumot akarja tesztelni, beállítani. A videón Irináról beszélgetnek, nem tudja, hogy kik szerepelnek a videón és azt sem, hogy Irina egy létező nő, és egy megtörtént beszélgetés képeit vetítik elé. De sejti, hogy valami ezzel a teszttel, ezzel a vizsgálattal nem stimmel.

"Thales kezdi úgy érezni, mintha egy detektívvé változott volna, aki a világ bizonyítékait tallózva próbál hihető indokot találni a sebész tetteire; úgy tűnik, mintha az orvos engedelmességet és együttműködési hajlandóságot próbálna rákényszeríteni, de csak azt veheti biztosra, hogy még mindig vannak hiányzó információdarabkák, és hogy a sebész hazudott."

A történetet a három főszereplő szemén keresztül ismerjük meg fejezetről fejezetre. Végig azt várja az ember olvasás közben, hogy hol fog találkozni ez a három élet. Kern életét legújabb munkája kavarja meg rendesen. A meló egyszerűnek tűnik. Kap egy célpontot és a feladat, hogy ellopja a fickó telefonját. A meló teljesítve, de őt üldözőbe vették, mert rossz célpontot választott és egy különleges telefont lopott el, egy prototípust. Nincs választása, menekülnie kell és egy ismeretlen női hang az ellopott telefonon keresztül segíti őt.

Közben Irina is veszélybe kerül, épp a munkáját végzi, mikor őt figyelő drónokra lesz figyelmes, majd meglátja a besötétített ablakú furgont. Mivel kapott egy furcsa melót és mocskosul gazdag megbízótól, ügy dönt, bérel maga mellé egy testőrt. Biztos, ami biztos alapon. Majd az emlékeiben kutatva érdekes és veszélyes dolgokra bukkan. Amikor elkezdett aggódni a megbízó miatt, nem is tévedett.

Thales életét már így is tönkretették, apja meggyilkolása után inkognitóban kell meghúznia magát egy hotelben Los Angelesben, ám amikor a semmiből egy vadidegen csapzott nő megjelenik, közli, hogy mindketten veszélyben vannak és arról kezdi faggatni, hogy mire emlékszik előző életéből, rádöbben, hogy sokkal kevesebbre, mint amire szükség lenne.

Irina megbízója James Cromwell, aki nem éri be annyival, hogy mindene megvan, szupergazdag, befolyásos, ráadásul több mint 100 éves, amihez képest egész jól tartja magát. Ám valaki meglebbenti előtte a halhatatlanság ígéretét és mindent megtesz azért, hogy megszerezze azt. 

Los Angelesben keveredik össze hármuk útja, ahol mi is rájövünk olvasás közben, hogy nem minden az, aminek látszik. A történet rettentő bonyolult, érdekes és ijesztő világot fest le a szerző. Van itt minden, ami egy izgalmas sci-fi-hoz kell: mesterséges intelligenciák, elveszett és megkerült emlékek és a halhatatlanság ígérete, amiért egyesek bármeddig képesek elmenni, akár ölnének is érte. A létezés természete és zavartsága leng körül mindent.

zachary_mason_void_star_b1.pngSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Agave Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebook-on is!

Világok sora és a Deres éj...érdekel? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes