Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig

Könyvajánló: Európa legszebb borútjai - Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig

Érdekelnek a gyönyörű tájak, kirándulóhelyek, hangulatos kis falvak, pezsgő városok és a finom borok? Ha a felsorolás közül bármelyikre igennel feleltél, akkor ez a gyönyörű album neked íródott. Tíz ország, 39 bortúra, melyek festői tájakra repítenek, ráadásul a világ legfontosabb borvidékein kalauzolnak keresztül. A kötet végére pedig mi olvasók is tudni fogjuk hol érdemes megállni egy pohár finom borért.

wine-city-head.jpg

"Könyvünk a Saale folyótól a Peloponnészoszi félszigetig a kontinens legszebb termőterületein kalauzol végig. Bemutatja az útvonalak mentén fekvő történelmi múltú falvakat, városokat, végigjárja az ismert borutakat, csakúgy, mint a kanyargós ösvényeket. Ismerteti a szőlőfajtákat, birtokokat, borfesztiválokat, és arra sarkallja az olvasót, hogy maga is felkeresse e gazdag kulturális örökséggel rendelkező vidékeket."

A bortermelés egészen i.e. ötödik századig nyúlik vissza. Hatalmas hagyománya van, melyek közül számos a mai napig él. Ez a gyönyörű, színvonalasan összeállított album tíz országba repíti el az olvasót, miközben megmutat 39 izgalmas bortúrát, páratlan épületeket, meseszép, festői tájakat. Megismerhetünk csendes kis falvakat és turistaközpontokat is, miközben rengeteg érdekes információt szívhatunk magunkba Európa borairól.

Nézzünk meg egy-egy kis szeletet kedvcsinálónak a kötetben található öt bortúrából. Remélem elnézitek nekem, kicsit elfogult leszek és a nekem legszimpatikusabb útvonalakat emelem ki a kötetből. :)

Marksburg kastély

Németország, A rheingaui rizling borútja

Imádom a pazar tájakat, ódon épületeket, gyönyörű kastélyokat, udvarházakat, ezért számomra a németországi bortúrák közül el volt a legszimpatikusabb. Ez egy csupán 90 km-es túra, mely egy-két nap alatt bejárható. Lahnsteinből indulva megcsodálhatjuk a Közép-Rajna felső szakaszának völgyét, mely az UNESCO védelmét is élvezi. A part mentén hangulatos városkákon haladhatunk keresztül, miközben a dombokon, magaslatokon büszkén álló várakat, romokat, közben pedig a vidék legjellemzőbb borát, rizlinget kortyolgathatunk. Az út során Lahnsteinben elidőzhetünk a Boszorkány-toronyban, Braubachban megcsodálhatjuk Marksburg kastélyát, továbbmenve vár a festői Sankt Goart, a vörösborsziget, Assmannshausen, de semmiképp nem szabad kihagyni Rüdesheimet, ahol a Drosselgassén egymást érik a borozók, vagy Eltvillét, mely nemcsak boráról, hanem pezsgőjéről, rózsáiról és Gutenbergről is nevezetes.  

13876814383_ddf0a5a9de_b.jpgVevey, Svájc

Svájc, Lavaux-i bortúra

A Genfi-tó körüli lejtőkön már kétezer éve termesztenek szőlőt, ráadásul azt mondják Svájc egyik legszebb vidéke található Lausanne és Vevey között. Ez a 25 km-es túra a Genfi-tó északi partján halad Lutryból indulva, ahol a hangulatos kikötő megtelik élettel a borfesztiválok idején. Az út során, ha száraz fehérborra vágyunk, akkor Epessesben isteni Chasselas vár minket, majd érdemes a faluban tenni egy sétát és megcsodálni a 17-19. századi présházak, pincészetek épületeit. Ha ez pedig nem lenne elég, akkor tovább haladva Saint-Saphorinban jellegzetes 16-19. századi présházak határozzák meg a kicsiny falu arculatát. Vevey-ben is érdemes megpihenni és sétálni egyet a gyönyörű kikötőben vagy egy pohár mellett élvezni a hangulatos óváros látványát.

Ragusa Ibla, Szicília

Olaszország, Szicíliai borút

Szicília ma a legnagyobb olasz borrégió, a termelés története pedig egész i.e. 8. századig nyúlik vissza. A 450 km hosszú borút a legkülönfélébb bortermelő területeket érinti és értékes városokat a vulkáni szigeten. Randazzoban, a borút kiindulóvárosában a 12. századi városfal maradványai, néhány megmaradt kapuja és a bástya megtekintése mellett érdemes a palotákban és a Városházában is gyönyörködni. A vörösborok rajongói semmiképp ne hagyják ki az út során Avola városát, ahol az azonos nevű szőlőből készült világhírű Nero d'Avola várja a borok szerelmeseit. Az igazi felfrissülést keresőket várja Sciacca, melynek gyógyforrásait már a rómaiak is élvezték, emellett itt található Szicília legnagyobb kikötője is.

les-baux-de-provence.jpgLes Baux-de-Provence. Franciaország

Franciaország, Provence és a Rhône völgye

Franciaország a borrajongók paradicsoma. Van itt számos ízletes fehérbor, többek között Chardonnay, Fűszeres Tramini, Petit Meslier, Rajnai Rizling, de vörösborok között is bőven van választék, például Pinot de Juliette, Gamay vagy az üde, friss, szederre emlékeztető Pinor Noir 455. Az ország legrégebbi borvidékeként tartják számon a napsütötte déli területeken található Provence-t, ahonnan a francia rozébor-termelés származik. A mintegy 530 km-es borút Vienne-ből, a szárazföld belsejéből indulva Avignonon keresztül fut a tengerpartig, St-Tropez-ig. Számos izgalmas látnivaló várja az utazókat, pl. a Szent Móric székesegyház Vienne-ben, egy mesébe illő reneszánsz várkastély Grignan-ban, a sziklás fennsíkon álló Les Baux-de-Provence vagy Paul Cézanne egyik kedvenc falva, Le Tholonet, melynek kastélyát meg is festette.

Galíciai Atlanti-óceáni Szigetek Nemzeti Park

Spanyolország, Rías Baixas

A tenger a gyengém, így amint megpillantottam a festői képeket erről a borútról, már biztos voltam benne, hogy a posztomba kerül ez a mesés borút, ahol a régió természetes szépsége, lenyűgöző kilátása, páratlan strandjai teszik különösen vonzóvá ezt a 80 km-es utat. A hűvösebb, esősebb, változékony időjárás kedvez a könnyű fehérboroknak, melynek jellemző fajtája az Albariño. A túra Ribeirából indul, ahol folyton pezseg az élet, köszönhetően jachtkikötőjének. Ha pedig egy olyan helyre vágyunk, amit nem leptek el a turisták, akkor nekünk találták ki Boiro-t, ahol a természet szinte érintetlen. Aki építészeti csodákra vágyik, Cambadosban csillogó címerekkel ékes homlokzatú nemesi paloták sorában gyönyörködhet, de a városnézés és borkóstolások közepette egy kis strandolás sem árt, például A Lanzadában, ahol az erős hullámverés és a szél ideális a szörfösök számára is. És nem szabad kihagynom az útról a világ egyik páratlan tengerpartját sem, mely a Galíciai Atlanti-óceáni Szigetek Nemzeti Park éke, ahol vakító fehér homok, türkizzöld tenger és lenyűgöző látványvilág kápráztatja el a látogatókat.

Végezetül pedig jöjjön egy kis videó erről a szépséges albumról:

europa-legszebb-borutjai.jpgRemélem sikerült megmutatnom mennyire páratlan ez az album. Ráadásul a kötet kedvezményes áron megvásárolható a borítóképre kattintva a kiadó honlapján.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes