Kettős szerepben: sose bízz egy kémben!

Könyvajánló - John le Carré: Kettős szerepben

Egy fiatal színésznő a "valóság színházában" élete legkeményebb szerepében:
beépül a világ legveszélyesebb emberei közé,
hogy egy palesztin terroristát az izraeli titkosszolgálat kezére adjon.

A történet középpontjában áll Charlie, aki egy feltörekvő fiatal színésznő. Látszólag véletlenül (legalábbis ő ezt hiszi) akad össze a sármos Joseph-fel Míkonosz szigetén. A férfi rejtélyes és titokzatos. Több sem kell a lánynak, szenvedélyes kis románc indul kettejük között, amely fenekestől forgatja fel az életét.

Lassan derülnek ki a dolgok és rájön, hogy a férfi valójában nem az, akinek látszik, hanem egy izraeli titkosszolgálatnak dolgozik és nem véletlenül keresztezték egymás útjait. De mire Charlie észbe kap, máris egy kémjátszma kellős közepén találja magát, ahol Martin Kurtz izraeli kém mozgatja a szálakat. A lány feladata pedig nem kevesebb, mint leleplezni egy palesztin terroristát, aki brutális támadássorozatot szervez Európában.

Florence Pugh (Charlie) és Alexander Skarsgård (Becker) a regény alapján készült sorozat egyik jelenetében

A kémek élete és a színészeké nem is áll olyan messze egymástól, csak a helyszín, a színpad más. Bár lényeges különbség, hogy a színpadon hibázva "csak" a karrier a tét, míg kémként az életével játszik. Charlie is tudja, hogy veszélyes feladatra vállalkozik, amikor el kell játszania a szerepét, hogy eljussanak Khalil-hoz, a terroristák vezéréhez.

A dolgok sűrűjében már  mi sem mindig tudjuk ki kivel van, ki a jófiú és ki nem. Charlie fejében is keveredik a jó és a rossz, a szerep és a valódi lány. Vajon végül képes lesz felülkerekednie önmagán és tökéletesen eljátszani élete legveszélyesebb szerepét?

John le Carré kémtörténetei több alkalommal elcsábították Hollywoodot, ebből a regényből is készült már film 1984-ben, de most az AMC-BBC kopordukciójában egy izgalmas sorozatot is kapnak a rajongók, mely a könyv eredeti címét viseli: The Little Drummer Girl. Az epizódokat Park Chan-wook rendezte, akinek olyan színészeket sikerült megnyernie, mint Florence Pugh, Michael Shannon és Alexander Skarsgård. Ezek aztán a húzónevek, mi? 

Még nem volt időm a sorozatot megnézni, de mindenképpen sort kerítek a 6 részes évadra. A könyv pedig igazi legendás klasszikus, az részletesség, ahogy a kémek nemzetközi világát bemutatja és a titkosszolgálatok háttérmunkájába mutat betekintést felettébb izgalmasnak és hatásosnak bizonyult. Ráadásul azt mondják a kritikusok, hogy ez a regény a szerző legjobbja.

Mivel még nem olvastam minden regényét, sem cáfolni, sem megerősíteni ezt nem tudom, de egy biztos: tényleg ütős darab, bár nem árt olvasás közben türelmesnek lenni, mert a sok kósza információból a regény végére áll össze kerek egésszé. A kémregény-rajongók számára kötelező olvasmány (persze csak, ha eddig valamilyen okból kimaradt volna :D ).

john_le_carre_kettos_szerepben_b1.pngKöszönöm a lehetőséget az Agave Kiadónak!

A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelhető a kötet a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

A kémek öröksége - hogyan ítéli meg a jelen a múltat?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes