A Marvel Univerzum lecsúszott szuperhőse vajon mire jut magánnyomozóként?

Könyvajánló - Brian Michael Bendis: Alias - Jessica Jones 1.

Az Alias egy mocskos, sötét világban játszódó első osztályú krimi és lélegzetelállító thriller, melyben egy lecsúszott szuperhős magánnyomozóként harcol a leggonoszabb bűnözők ellen. Mindez a Marvel Max égisze alatt jelent meg, és a Netflix készített belőle sorozatot.

foke.jpg

Jessica Jones karakterét 2001-ben alkotta meg Brian Michael Bendis. A sorozat a Marvel Max felnőtteknek szóló, keményebb, ridegebb képregénysorozatai között jelent meg. A Fumax Kiadó egy igényes keménykötéses kötetben hozta el nekünk az első 9 részt ebből a jó kis krimi-thriller sorozatból.

De kicsoda is Jessica Jones? A csaj egykor jelmezes szuperhős volt, de nem igazán találta a helyét a legendává vált hősök között. Így vált belőle mára egy lecsúszott, megkeseredett, visszavonult szuperhős, aki megnyitotta magánnyomozóirodáját Alias néven.

"Az 1950-es években az ilyen történeteket "film noir"-ként emlegették. Züllött férfiakról - és gyakran még züllöttebb nőkről - szóltak, akik a társadalom legaljáról indultak, de hamar kiderült, hogy még lejjebb is lehet csúszni. Bendis valami olyasmit alkotott a Marvel számára, amit leginkább "noir képregénynek" lehetne hívni."

A szuperhős múlt áldás és átok is egyben, és sajnos a számlákat neki is fizetnie kell, ezért nem egyszer olyan munkát is elvállal, amit a háta közepére sem kíván, mint például kémkedés potenciális házasságtörők után. A szerző ezzel a képregénnyel a Marvel Univerzum szennyesebb zugait tárja az olvasók elé, mindezt teszi izgalmas csavarokkal egy komor ábrázolásmódban, de nagyon szórakoztatóan.

A kötetben szereplő részekben megismerjük Jessicát, a múltját, miközben egy ügyön dolgozik, ami jó nagy bajba sodorja. Egy nőt kéne megtalálnia, ám a nyomozás során filmre veszi egy álruhás hős személyazonosságát, ráadásul rá akarnak varrni egy gyilkosságot is. Pár emberen keresztül kell verekednie magát, hogy végül ráébredjen egy összeesküvés kellős közepébe csöppent. Saját képességei itt már kevésnek bizonyulnak, de amikor otthagyta a szuperhősöket vajon minden hidat felégetett vagy akadnak még barátai, akik segítenének?

A kötet során jó pár ismert Marvel figura neve felbukkan, többek között Steve Rogers, Tony Stark vagy épp Matthew Murdock. Jessica karaktere jól felépített, érdekes volt ebben a "nem minden rózsaszín" és "nem mindig a jó győzedelmeskedik" világban látni a népszerű Marvel hősöket. Nekem nagyon bejött, jöhet a folytatás. :)

Ami viszont nekem nagyon furcsa volt az elején: a rajzok. Főleg, mivel legutóbb Esad Ribic és Rob Rodi Lokiját olvastam, ami teljesen más világ a gyönyörű festményekkel, a határozott, a kemény arcélekkel. De, ahogy elkezdtem belefolyni ebbe a történetbe rájöttem, hogy a Michael Gaydos által hozott sajátságos stílus tökéletesen passzol ehhez a sötét, züllött, mocskos világhoz. Még jobban kiemeli a különbséget az eddig megszokott Marvel karakterek és Jessica között.

A képregény alapján a Netflix készített hatalmas sikerű sorozatot Jessica Jones címmel. Megismerhetik a nézők az alkoholgondokkal küzdő nyomozónőt, miközben a gonosz ellen harcol. Jessica Jones szerepében Krysten Ritter, aki tökéletesen hozza a magánnyomozóvá avanzsált lecsúszott szuperhőst.

A sorozat rajongóinak a képregény kötelező olvasmány, de ez fordítva is igaz. :)

borito_6.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Szöveg: Brian Michael Bendis
Illusztráció: Michael Gaydos
Fordította: Galamb Zoltán
műfaj: képregény
formátum: keménytáblás
méret: 192 x 284 mm
oldalszám: 216
ISBN 978-963-470-043-2

Kövess minket a Facebookon is!

Loki története egy formabontó fantasyban parádés képekkel. Érdekel? Kattints!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes