Egy lélegzetelállító kaland téren és időn át

Könyvajánló - Ryan Graudin: Invictus - Az idő gyermeke

„A szerzőnő éppen olyan színpompával ábrázolja a XXIV. század futurisztikus, csúcstechnikai világát, mint a régmúlt rikító lázálmait. Gyors tempójú, vágtató cselekmény és karakteres szereplők egy kalandregényébe csomagolva.” - Kirkus Reviews

Szeretem az időutazós történeteket, ezért amint megláttam a Maxim Könyvkiadó kínálatában Az idő gyermeke című könyvet, tudtam, hogy nekem ez kell. Rögtön felkerült a kívánságlistámra, és az első pár oldal után már biztos voltam benne, hogy jól döntöttem.

A 24. század derekán járunk, amikor a történelem megismerésére, feljegyzésére tudós csoportokat küldenek a múltba. Az időutazós könyvekből, filmekből már megtanultuk, hogy a legfontosabb: TILOS bármit megváltoztatni a múltban, mert beláthatatlan következményekkel járhat. Sajnos ezt nem mindig sikerül betartani, még a legkiválóbb tudósok is hibázhatnak.

schermata_2018-09-23_alle_17_20_05.pngEgy ilyen "hibából" születik főhősünk, Farway Gaius McCarthy. Anyja is egy időutazó, aki az ókort kutatva beleszeretett egy ókori gladiátorba és kettejük szerelméből az időn kívül született egy időgép fedélzetén, így már egész léte is dacol a természet törvényeivel. Elég érdekes lehet, amikor időszámításunk után 95-ben fogansz és 2354-ben születsz. :D

A srác hatalmas álma, hogy ő is időutazó lesz, mint világhírű édesanyja. Minden flottul is megy, kiváló tanuló, sőt osztályelső, profin mennek neki a szimulációk, ám a végső vizsgán valami mégis félresikerül és megbukik, így egy egészen más utat kénytelen választani, hogy az álmait ne kelljen sutba dobni.

"Átugrani egy másik időbe mindig részegítő élmény. Szédülés, kulturális sokk és déjá vu egyben." 

Miután az álmai már veszni látszottak egy feladó nélküli különös levelet kap. Mitől különös? Papírra írták igazi tintával. A 24. században ilyesmit már csak múzeumokban látni. Egy titokzatos második esély ígéretével kecsegtető találkozóra hívják Far-t. Érdekes állásajánlatot kap, mellyel teljesülhet a vágya, egy időgépet vezethet. Ez eddig szép és jó, csak épp nem történelmet kutatna, ráadásul a meló nem éppen legális, mivel a múltban elveszett műtárgyakat kéne lopnia egy kalózhajóval a feketepiacra.

schermata_2018-09-23_alle_17_20_34.pngschermata_2018-09-23_alle_17_20_20.pngschermata_2018-09-23_alle_17_20_48.png

 

 

 

 

 

 

Végül az üzlet megköttetett, így lett Far az Invictus kapitánya annak reményében, hogy megtalálja elveszett anyját a múltban. Legénységét barátai közül toborozta: Gram, a fiatal high-tech zseni, a Mérnök, a Történész, Imogen, aki Far unokatestvére és egy orvos leányzó, Priya. A kis csapat több tucat kincset lopott össze, többek között Michelangelo ecsetjét a Sixtusi kápolna állványáról vagy egy náci kastélyból Gustav Klint festményét csenték el, mielőtt az odalett volna egy robbanásban.

schermata_2018-09-23_alle_17_21_03.pngDe a történet csak ezután kezdett el igazán érdekessé válni. A srácok egy könyvért utaztak vissza 1912-be, amikor a Titanic fedélzetén Far belefut Eliotba, a titokzatos lányba, aki először meglép az áhított zsákmánnyal, majd a semmiből felbukkan az Invictus fedélzetén, hogy jól megkavarja a banda életét. Akik szép lassan kénytelenek rádöbbenni, hogy a történelem nincs is annyira kőbe vésve, mint ahogy azt hitték...

A szerző nagyon-nagyon jól ír! Szinte filmszerű az egész regény. Pörgős, izgalmas történet, a karakterek érdekesek, sokszínűek, szerethetőek és hitelesek, hihetőek. Az időutazós regényeknek megvannak a maguk buktatói, amiket egész jól sikerült venni. Akár a futurisztikus high-tech-ben gazdag világot nézzük, akár a történelem távoli pontjain járunk vagy épp kiruccannak a főszereplők napjaink Vegasába kaszinózni egyet, csak jól megírt helyszínekkel találkozunk.

Nem hibátlan a kötetet, de apró hibái ellenére is nagyon jó szórakozást nyújt, ahogy egy jó kis hajszát követhetünk nyomon téren és időn át. Kicsit lassan indult be igazán a történet, de aztán az utolsó oldalig sikerült fenntartani a feszültséget, hála a szövevényes, kalandos történetnek, ahol időnként humoros oldalát is megmutatta a szerző, faltam az oldalakat. Egy jó tanács: ne engedjétek, hogy az aprónak tűnő részletek elsikkadjanak olvasás közben, különben könnyen eltévedtek a történetben. :)

Zárásként jöjjön a kötet tökéletes összefoglalója két mondatban Laini Taylor, A különös álmodozó - Strange the Dreamer szerzőjétől:

„Időutazó tolvajok féktelen kalandjai a történelemben!
Észbontó, a szó legjobb értelmében!”

borito.jpegA kötetet a Maxim Könyvkiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a kötetről? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján.

Fordította: Bihari György
Borító: füles, kartonált
Oldalszám: 432
ISBN: 9789632619309

Érdekelnek újdonságok, érdekességek?

Kövess minket Facebookon!

Érdekel egy jó kis humoros időutazós sci-fi? Kattints! 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes