Prága, a Száztornyú város

Könyvajánló - Prága (Marco Polo)

"A cseh főváros a világ legszebb városai közé tartozik, és erről már az egész földkerekségen tudnak. [...] A város mesés színtere telis-tele van templomokkal és palotákkal, de a Károly híd a maga látványos szoborgalériájával, a romantikus szegletek, vagy az eldugott kertek és a csöndes utcácskák is mindenkit elbűvölnek."

A cseh fővárost az ország gyöngyszeme, melyet gyakran neveznek "arany városnak" vagy "száztornyú városnak". A tiszta, szép és romantikus hangulatú város számos gyönyörű látnivalóval várja az ide érkezőket. Macskaköves utcákon sétálhatunk, miközben megcsodáljuk az Óvárosi teret, a Vencel-teret, a különleges spanyol zsinagógát, vagy átkelhetünk a Károly-hídon a Várnegyedbe, ahol a Szent Vitus-székesegyház fog minket ámulatba ejteni. De most nézzünk meg néhány páratlan látnivalót, amit muszáj meglátogatni egy prágai kiruccanás során.

var.jpg

Elsőként látogassunk el a világ legnagyobb összefüggő várterületével bíró Hradzsinba (Hradčany), a Várnegyedbe. Érdemes úgy időzíteni a látogatást, hogy délben a Várkapunál legyünk, ugyanis mindennap ekkor van őrségváltás, amely érdekes látványosság, egy darabka a cseh kultúrából. Tehetünk egy sétát Prága leghíresebb utcájában, az Arany utcácskában, ahol 11 ház és számos mítosz, legenda várja a látogatókat. Megszemlélhetjük a Szent György-bazilikát és a hangulatos Királyi kertet is, és persze átsétálhatunk az elmaradhatatlan Károly-hídon.

A város leginkább élettel teli negyede az Óváros már évszázadok óta. Kihagyhatatlan a történelmi emlékeket őrző Hídtorony, a Városháza, ahol milliók fényképezik minden egész órában a torony két alig észrevehető nyílásából kikukkantó 12 apostolfigurát. Bőven akad látnivaló a csendes, macskaköves mellékutcákon is, de a legforgalmasabb az Óvárosi tér, mely a 12. század óta a város szíve. Különleges, gyönyörű paloták szegélyezik, melyeken táblák hirdetnek számos hírességet, akik itt éltek vagy közlekedtek, mint például Albert Einstein vagy Franz Kafka. De láthatunk szép templomokat, színházat, múzeumot, a tér közepén hatalmas Husz János szobrot, a Lőportornyot. Személyes kedvencem (és gyanítom ezzel nem vagyok egyedül) a Városháza homlokzatán található csillagászati óra, mely nem csupán az idő múlását mutatja, hanem a hónapokat, évszakokat, a Nap és a Hold mozgását, sőt még az állatövi jegyeket is.

Szintén személyes kedvencem következik a Petrin-torony (Petřínská rozhledna), másnéven a Kis Eiffel-torony. A Petřín-hegy, Prága zöldellő magaslata lehetőséget kínál, hogy madártávlatból gyönyörködhessünk a városban. A 63,5 méter magas torony 1891-ben épült és a maga 299 lépcsőfokával párizsi eredetijének a mása. Ne ijedjünk meg a vasszerkezet rengeteg lépcsőjétől, lifttel is feljuthatunk a torony tetejére, hogy ámuldozhassunk a pazar kilátáson. Engem magával ragadott a látvány, semmiképp sem szabad kihagyni! Ráadásul a hegyre menet megnézhetjük a Kinsky grófok nyári kastélyát, a Szent Mihály templomot, míg az Éhségfal mentén feljuthatunk a csúcsig, hogy a torony legyen a túránk koronája.

A következő talán kicsit furcsa lesz, de érdemes kipróbálni, ez a legendás 22-es villamos. A 22-es, amely Tatra T3-as kocsijaival az 1960-as évek dizánjával zötykölődik évtizedek óta. Különlegessége, hogy útvonala érinti a város színét-javát, alig van olyan nevezetesség, amit nem érint, emiatt vált a prágaiak vasárnapi kiránduló "járatává", s ez a "legolcsóbb városnéző" eszköz a turisták számára.

Az új dizájnnal megjelent Marco Polo útikönyv tökéletes társunk lesz a prágai városnézés során. Elengedhetetlen információkat tartalmaz a nevezetességekről, nyitva tartási időkről, belépőjegyek árairól, de még arról is, miként spóroljunk meg egy kis pénzt a városnézés során. Emellett térképmellékletet is találunk benne, valamint ízelítőt a helyi szokásokról, ünnepekről, gasztronómiáról, időjárásról, történelemről, ráadásul még egy szótármelléklettel is segít minket az utazás alatt. Még két jó kis előnye van a kötetnek: rendkívül kedvező ára és apró termete, hogy a táskánkban kényelmesen elférjen. Ha nem akarunk lemaradni semmi izgalmas látnivalóról, ez az útikönyv kiváló választás.

1533435.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mi alapján válassz útikönyvet, kattints!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes