Tudják ki vagy, hol vagy és mit teszel, mert valaki mindig figyel...

Könyvajánló - Marc Elsberg: Zero

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt az ünnepelt közösségi oldalhoz, a Freemeehez. A feltörekvő alkalmazás adatokat gyűjt és elemez – és ennek révén jobb, sikeresebb életet ígér milliónyi felhasználójának. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik. Márpedig egy kamerákkal és okoseszközökkel teli világban nincs menekvés...

Két évvel ezelőtt jelent meg hazánkban a szerző Blackout című regénye, ahol egy ijesztő jövőképet írt le a szerző: mi történne a világgal, ha először Európa, majd Amerika is sötétségbe borulna egy világméretű áramszünet után? Nincs áram, fűtés, víz- és csatorna, oda a technológia vívmányai, velük együtt a kórházak, a bankok, az élelmiszerboltok. Ha nem olvastátok a könyvet, érdemes pótolni! Lebilincselő és rémisztő is egyben egy újabb kőkorszak gondolata.

Ezúttal Zero című regényében a mindennapjaink szerves részévé vált internet és annak veszélyei került górcső alá. Azon belül is az adathalászat. Amint megnyitunk egy böngészőt, belépünk a közösségi oldalakra, máris szembesülünk ezzel. Az általunk keresett oldalak alapján kapjuk a reklámokat, éljen a célzott marketing...vagy nem. A telefonunk helyadatai alapján pedig még azt is pontosan tudják, hogy épp hol járunk, mit csinálunk. Kiadjuk személyes adatainkat, szokásainkat, életfeltételeinket. Kiszolgáltatottá tettük magunkat. És mi történik, ha ezt valaki ellenünk fordítja?

A szerző által elképzelt világban, ami nem is tűnik lehetetlennek, adott egy alkalmazás, a Freemee. Látszólag csuda jó, hiszen pár adatért sikert és pénzt ígér. Néhány app és máris megtudjuk, hogyan legyünk közkedveltek, népszerűek, sportosak, sikeresek. Ehhez adott egy virtuális személyi edző, aki megmondja mit tegyünk. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor a Freemee skálája szerint magas értékeket fogunk kapni, amit bárki láthat, ráadásul ezek a pontok hasznot is termelnek. De mi történik, ha ellenkezünk? A népszerűségi indexünk csökkenésnek indul. 

Ezzel még nem is lenne éppenséggel probléma. Hiszen kit érdekel, hogy online hány pontunk van? Ugye? De mi van, ha ezek a számok elkezdik befolyásolni a valódi életünket? Ha már nem csak a mit, hogyan, miért vásároljunk van a középpontban, hanem elkezdi átformálni a gondolkodásunkat a legtöbb pénzt kínáló szája ízének megfelelően vallási vagy politikai téren is? És mi lenne, ha nemcsak, hogy megmondják mit tegyünk, hanem még látják is, hogy mit teszünk a mindent behálózó kamerarendszer, az okostelefonunk, vagy épp arcfelismerő szoftverek segítségével? Netán pár, az interneten található negatív érték alapján kirúghatnának a munkahelyünkről, vagy a programnak köszönhetően olyan hülyeségeket követünk el, amibe bele is halhatunk? Na, hogy hangzik? Máris nem tűnik olyan mókásnak.

A szerző, Marc Elsberg

A történet középpontjában Zero, egy internetes aktivista szervezet és Cynthia, egy újságírónő állnak. Elsberg rögtön belecsap a lecsóba és egy izgalmas akcióval indít: Zero megszívatja a Fehér Ház alkalmazottait, veszélybe sodorja az Egyesült Államok elnökét és testőreit, mindezt pedig élőben bárki követheti az interneten. Miután ennek vége, Zero leközöl egy anyagot arról, miként teszi tönkre a világot az adathalászat.

"– Képzeld el, hogy a kormány vagy a rendőrség azt követeli tőled, hogy folyton magaddal hurcolj egy dobozkát, ami szünet nélkül jelenti, hol vagy és mit csinálsz. Hát beintenél nekik! Az adatoligarcháknak viszont még fizetsz is azért, hogy kémkedjenek utánad. A megfigyelés magasiskolája! Lennél kedves a pénzemért cserébe szaglászni utánam és felhasználni az adataimat?" 

Eközben egy fiatal fiú halála rámutat mennyire veszélyes is az élő arcfelismerő. Egy okosszemüveg, egy arcfelismerő szoftver, amely képes azonosítani egy körözött bűnözőt, egy vakmerő, bolond kölyök és egy pisztoly. Sejthető volt, hogy mi lesz a találkozás vége. :( Ezen a ponton joggal merülnek fel aggályok egy ilyen szoftver kapcsán. Jelenleg a valóságban is folyik a fejlesztése egy ilyen programnak. Ez vajon jó vagy rossz lenne? (Aki ismeri a Person of Interest című sorozatot, biztos nem vágyik az ilyen szintű teljes megfigyelésre).

A srác része volt egy kísérletnek, ahol egy Freemee nevű közösségi oldal a felhasználóin teszteli, hogy mennyire befolyásolhatóak az emberek az élet hétköznapi kérdéseiben. A fiatalok könnyebben irányíthatóak az élet minden területén, otthonosabban is mozognak a mobilok, az appok világában.  Ám a nem várt eredmények miatt a Freemee-nél elkezdenek aggódni...

"- Utolsó lúzerből Mr. Menő - állapítja meg Henry. - Mindössze hat hónap alatt. Nem semmi.
- Hetes kísérleti szint - közli Carl. - Az értékek nagy mértékű megváltozása.
- Nem kellett volna üldöznie azt a gengsztert. Nem úgy volt, hogy az ilyesmit teljes ellenőrzés alatt tartjuk?
- Egy hónapja ő az első - feleli Carl. - A kísérleti alanyok körében a nem természetes halálesetek száma 28,5 napja visszaesett a népességi átlagra. Adam Denham a kivétel. A találkozása Leannel nem volt előre látható. Még nálunk is létezik olyan, hogy véletlen.
- Az viszont nagyon is előre látható volt, hogy ilyen helyzetben hogy fog viselkedni - érvel Henry. - Pont ugyanúgy, ahogy a többi kísérleti alany, aki túlbecsüli magát, depressziós vagy szimplán őrült. Háromezer halott! Ugyanannyi, mint szeptember tizenegyedikén! Ez a rohadt Kísérlet maga Damoklész kardja! [...]
- Ha valaki nyilvánosságra hozza, mit művelnek az algoritmusaink, a Freemeenek vége. Minket pedig lecsuknak. Legjobb esetben."

Adam, a halott srác legjobb barátja el kezd azon agyalni, hogy mi van, ha miközben a Freemee jobbá tette az életüket, egyeseket túl magabiztossá tett. Mi van, ha a túlzott követelmények kétségbeesést, depressziót okoztak? És mi van, ha nem Adam volt az egyetlen álodozat?

Közben folyamatosan kapunk részleteket az amerikai hírügynökségek munkájából. Megtudhatjuk milyen módszerekkel próbálják levadászni Zerót. És persze nem csak ők keresik az aktivistákat: Cyntia oknyomozásba kezd, amely veszélyes helyzetekbe sodorja őt, családját és barátait. Gyilkosok és végül már Zero is őt keresi, közben pedig a Freemee is egyre inkább érdeklődik iránta. De, hogy mi sül ki ebből? Olvasd el és megtudod! Hidd el, érdemes!

Marc Eslberg eszméletlen jó író! Ismét egy izgalmas, fordulatos, elgondolkodtató, megdöbbentő, sőt, időnként sokkoló regényt hozott a rajongóknak. Végig pörögnek az események, számomra letehetetlen volt a könyv. Ráadásul sajnos nagyon is könnyű elképzelni egy ilyen világot, mert nem is állunk messze tőle. Simán kötelező olvasmánnyá tenném a mindent megosztó és az állandóan a közösségi médián lógó tizenéves korosztálynak. Remélem harmadik regényét is olvashatjuk majd magyarul. Eddig kettőből kettő telitalálat!

cover_big.jpgKöszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.

Érdekel mi történik, amikor magával ránt az örvény? Kattints!

Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes